Fotonr.: 12173
Bijdrager Hans Voorhoeve
Jaar: 1944
Locatie 1.:Gestel |711 Schrijversbuurt |Rivierstraat
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bombardementen / Catastrofen |1944 - 19 september

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Rivierstraat na bombardement

Beschrijving 19-sep-44
Geplaatst op 22-06-2007

Reacties

Datum: 23-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Is dit de Rivierstraat? Ik kan er nog even geen wijs uit.
<<< dat stond vermeld in het fotoalbum (Peter) >>>


Datum: 22-08-2008
Naam: Kees Kamsteeg img

Hallo Giovanni / Peter. Dit is inderdaad de Rivierstraat. De opname is volgens mij gemaakt vanuit de latere Riverbar op de hoek van de Rivierstraat en Gestelsestraat, richting Hoogstraat. Op de plaats waar de huizen zijn weggebombardeerd (witte muur) is later het huis van de familie Stal (aannemer) gebouwd op nr. 19. Links daarvan en rechts daarvan zijn later nieuwe panden gebouwd waar o.a. op nr. 17 de familie Beks (stukadoor, Jan, Bella, Tiny, Frans en Anneke), nr. 21 familie Van den Heuvel (van de slagerij op de Staringstraat met dochters Cathrien, Irene, Mieke en Marjo) woonden. De familie Pijnenburg (kruidenier met "het winkeltje" met de oude Verkade-blikken waaruit je snoep voor een cent kon kopen) woonde volgens mij op nr. 25, nog wel in een soortgelijk huis als op de foto. Zie ook de bouwstijl van bakkerij Senecaut op de hoek Rivierstraat / Gestelsestraat die sterk overeenkomt hiermee. Mijn grootouders woonden in het huis op nr. 15, het pand met de openstaande witte ramen in het achterste blok van vier op de foto. Mijn opa, Cees Kamsteeg, had een dakdekkersbedrijf. Toegang tot ons erf met loodsen achter de huizen kreeg je door de gang tussen de nummers 15 en 17 waar Stal ook zat met zijn aannemerij (tegenwoordig kunstenaarsatelier). Later heeft mijn vader Jack Kamsteeg het huis op nr. 13 gekocht en zijn broer Piet Kamsteeg het huis op nr. 11. In 1974 is na overlijden van mijn vader alles verkocht. Op nr. 9 is later nog een pindabranderij gekomen. In 2007/2008 is nr. 15 en alle grond met loodsen erachter weer verkocht en is het hele gebied achter het woonhuis gesloopt, gesaneerd en erg mooi bebouwd. Al met al is de Rivierstraat vroeger een behoorlijk bedrijvige straat geweest met alle ondernemers die daar woonden, net zoals jouw ouders.


Datum: 22-08-2008
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Het is al weer zo lang geleden Kees, maar schitterend dat je reageert op deze site. Ik ken ook nog Pia, waar ik de Renault Floride van mocht wassen, en Dorien. Een van beiden was je moeder dacht ik. Verder reed jullie opa altijd Chevrolet Impala. De familie Witteboer moet je dan ook nog kennen. Die hadden drie zoons: Hans, Frits en Rob en woonden links van het kleine gangetje op nr. 13? Wij hadden in die tijd inderdaad een bedrijvig en leuk straatje. Heb je daar nog oude foto's van, want ze zijn schaars. Kijk verder eens naar foto 12211, dan kun je exact zien, waar de fotograaf na het bombardement gestaan heeft.


Datum: 11-02-2010
Naam: Henk van den Wittenboer img

De namen van de kinderen Van den Wittenboer zijn Henk, Frits en Hans. Moeder Van den Wittenboer stierf op 6 januari 2005 en vader Joop op 6 februari 2010.


Datum: 29-08-2012
Naam: Frits van den Wittenboer img

Als klein manneke van een jaar of 10 mocht ik altijd mee als Kees of Piet Kamsteeg een klus hadden. Nog steeds zit in mijn geheugen dat wij samen bovenop de TH in Eindhoven de dikke kurkondergrond legden waarover het mastiek gelegd werd. Toen het kurk op maat werd gezaagd moest ik even uit de buurt blijven (dat ik wel bovenop het kale casco stond was geen probleem). In mijn korte broek werkende kreeg ik nogal eens hete teerspatten op m'n beentjes. Daar werd je hard van, werd gezegd. Ook was het geen uitzondering dat ik een teerspatje in mijn ogen kreeg, dit werd er dan met een tot een punt gedraaid vloeipapiertje uitgepeuterd. Als de week er zaterdagsmiddags opzat, liep ik in het pad te drentelen en hoopte dat pa Kamsteeg mij zag en mij dan enkele kwartjes toestopte. Waar is de tijd gebleven dat ik kwam helpen als de vrachtwagen kwam en ik toen al hielp met het lossen van de rollen mastiek en weefsel en niet te vergeten het rollen van de vaten mastiek. Deze werden voor het gebruik in de mastiekketel met een bijltje opengekapt en de stukken verdwenen in de heetgestookte ketel. Tegenwoordig hebben 10-jarigen een ander tijdverdrijf.


Datum: 10-04-2013
Naam: Rita Praat-Nijssen img

Hebben de bewoners van de Rivierstraat dit bombardement overleefd?
Overzicht van bewoners uit adresboek 1934 aan de oneven kant van de Rivierstraat (rechterkant op foto) De nummering begint bij de Hoogstraat. Huizen zijn gebouwd rond 1928.
9- A. Hendrikx: steendrukker, C.P. Zanetti: betonvloerlegger, H.Hendrikx: sigarenmaker.
11- R.G.Mahner: vulcaniseur.
13- F.A.L. Neuraij: beeldhouwer, G.M.C.H. Neuraij: kantoorbediende, H.C.J.M. Neuraij: kantoorbediende.
15- C.Kamsteeg: asfaltbewerker, aannemer, leverancier mastiek, carbolineum etc. In 1933 dramatische gebeurtenis: 2 jarig zoontje verdronk in eigen tuinvijvertje.
Nrs 17 t/m 27 zijn weggebombardeerd of zodanig beschadigd dat ze gesloopt zijn en nu naoorlogse herbouw. Hier woonden in 1934:
17- TH. Vialle:fabrieksarbeider, winkel in kruidenierswaren. In 1940 was hier wasserij De Jasmijn, na de oorlog achter Rivierstraat 20.
19- M.W. Govers: kantoorbediende.
21- J. Vos: assistent bij Invoerrechten en Accijnzen.
23- H.J.Coppens: uitvoerder.
25- Fr.a.M Blewamus: kantoorbediende, W.A.Fr. Blewamus: winkelbediende, wed. A.Blewamus-Muller.
27- J.P. Verheijde: sigarenmaker.
Rest van huizen is onbeschadigd gebleven.
29- M.W. Tielemans: verzekeringsagent, winkel in kruidenierswaren. In 1953 heette de winkel "kruidenier Tielemans-van den Heuvel. Vanaf 1964 is de winkel waarschijnlijk verkocht en heet de winkel "kruidenier Pijnenburg".
Bron: Eindhoven anno 1934, Kees van der Hoeven ihesm.com/eindhoven1934/


Datum: 11-04-2013
Naam: Rita Praat-Nijssen img

Dit kan haast geen toeval zijn. Ik ben op zoek op internet naar iets dat hier niets mee te maken heeft en kom op site Herinnerudenamen.nl, een namenlijst van omgekomen militairen, verzetsmensen, inwoners, joodse mensen e.a. tegen. Zo vind ik dus de namen van slachtoffers van het bombardement op de Rivierstraat. Ter nagedachtenis:
Rivierstraat 19 - Johan M.F. van Drunen (1928).
Rivierstraat 21 - Johannes van den Broek (1889), Maria van den Broek-van Lierop (1887), Petrus J.J. van den Broek (1926).
Rivierstraat 22 - Wilhelmus A. Vugts (1902).


Datum: 05-10-2013
Naam: Kim van Erp img

Indrukwekkend om deze foto te zien. De familie V.d. Broek zijn mijn overgrootouders. Mijn opa is op nummer 21 geboren.