EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

11793

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

321 Doornakkers-West

Straat:

Jan Tooropstraat

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Jan Tooropstraat

Beschrijving

Dit is het huis dat eens de nonnen onderdak verleende voordat zij naar het klooster in de Poeijersstraat gingen.
Bij deze foto werd de straatnaam Achterstraat vermeld. Daarover bleef echter onduidelijkheid, zoals hieronder in reacties blijkt. Daarom hebben we om opheldering gevraagd bij een van de grootste kenners van de stad: Jan Spoorenberg. Hij meldt: "Het pand staat er nog! Vroeger heette de straat Achterstraat, maar in 1951 is de naam op verzoek van de bewoners gewijzigd in Jan Tooropstraat." (Red., december 2023.)


Geplaatst op

22-05-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 23-05-2007
Naam: Helene Boselie  
img

Is dit niet het laatste huis in de Jan Tooropstraat? Volgens mij woonden daar in de 60-er jaren Jan en Agnes van Gerven en hun twee zoontjes.


Datum: 28-04-2008
Naam: Paul van Erp  
img

Wil, vergis je eigen niet in de Achterstraat (want die ligt in het Tuindorp) of was er nog een Achterstraat in Eindhoven? Ik denk dat Helene gelijk heeft dat dit de Jan Tooropstraat is. En op de hoek van de Jeroen Boschlaan – Jan Tooropstraat stond een boerderij van een melkboer Den Bresser. Dan spreek ik over de jaren 50. Als ik de foto goed bekijk, staat links op de foto deze boerderij er nog steeds en de zijstraat langs het huis is de Frans Snijderslaan.
<<< De boerderij staat er nog maar is zwaar gehavend door brand, zie foto 8982 (Peter) >>>


Datum: 30-11-2010
Naam: Peter van Berkel  
img

In mijn herinnering (jaren 50) liep de Achterstraat vanaf het kruispunt van de rondweg (Jeroen Boschlaan) en de Tongelresestraat na een korte bocht parallel aan de Tongelresestraat tot aan de Poeijersstraat. Voor de herstructurering vanwege de rondweg stak je vanuit de Kempensebaan door naar de Achterstraat. Het pand op de foto komt mij ook voor als staande aan de Achterstraat. De vraag is dus eigenlijk wanneer de Achterstraat Jan Tooropstraat is gaan heten! De(n) Bresser had zijn zuivelwinkel in dat parallelle stuk van de Tongelresestraat (aan de noordzijde). Wij waren al verhuisd van Poeijersstraat 52 (ik was toen 6 jaar) naar de Rubensstraat toen ik als vakantiewerk met de melkbakfiets van De(n) Bresser de melk en melkproducten van melkfabriek De Eendracht uitventte.