Bijdrager Puck Smits
Jaar: 1939
Locatie 1.:Woensel |421 Woensel-West |Edisonplein
Onderwerp.: Calamiteiten |Stormen |Juli 1939
Reacties
Naam: Wil van Hout
Als er nu een camper van de buren iets te lang voor de deur staat belt men de politie en deze mensen moesten toestaan dat zo'n gedrocht voor het raam stond. Je moet er toch niet aan denken dat men die raket voor je deur komt zetten. Het is meer een grap van "bananensplit".
Naam: Tini van Rooij
Heren Puck en Kees, ik moet jullie teleurstellen, dit is geen trafohuis. De ondergrondse hoogspanningsleiding die Kees bedoelt kwam van het PNEM-station, volgde de Franklinstraat ging onder het spoor door om aan de andere kant weer bovengronds te komen op het terrein waar nu Philips Strijp 2 ligt. Verder ging deze lijn parallel aan de Oirschotsedijk richting Oirschot. Dit betrof een transportleiding en daar kun je geen transformatorstations in verwachten. Bovendien behoorde deze leiding tot het PNEM-netwerk. Eindhoven had een eigen GEB met een eigen distributienetwerk. Het GEB netwerk lag ondergronds en daarin waren transformatoren opgenomen die ondergebracht waren in trafostations zoals je ziet op foto 1925, links van de Aalsterweg. Zo'n zelfde trafostation stond ook aan de Kloosterdreef, op de stoep voor de pastorie. Op minder dan 50 meter afstand hiervan stond zo'n zelfde peperbus, zie foto 2112. En de hoogspanningstransportleiding, deze keer richting Nuenen, liep een eindje noordelijker, net voorbij het klooster, zie foto 24847.
Op de peperbussen vind je ook geen waarschuwingsbordje "Levensgevaarlijk hoge spanning".
De werkelijke functie blijft mij onduidelijk. Ik meen wel eens de deur van de peperbus aan de Kloosterdreef open te hebben zien staan en daar handwielen in gezien te hebben zoals aan afsluiters zitten voor water. Kan natuurlijk ook voor gas geweest zijn. Maar ik was toen zo klein, het zal geweest zijn toen ik er langs kwam op weg van de kleuterschool naar huis.
Naam: Kees van der Hoeven
Mooi overzicht met linken naar peperbussen in Eindhoven Tini. Moet zeggen dat peperbus 2112 exacte kopie van het ding boven lijkt. We zien hierboven de huizen Edisonplein 9-12. De plaats waar de peperbus staat is precies boven het punt waar de ondergrondse leiding passeert! De lijn liep exact aan deze kant van de straat. Twee volgens mij sterke argumenten dat het misschien toch met de elektriciteit te maken had. Een waarschuwingsbordje hoogspanning zat mogelijk aan de andere kant.
Naam: Kitty van Osch
Ik ben op het Edisonplein nummer 6 geboren. Pffff, wat een afkomst.... Die "peperbus" kan ik me heel goed herinneren. Het was inderdaad de brievenbus van het Rode Kruis om de gelezen tijdschriften en kranten in te deponeren. Ja, zelfs wij hadden tijdschriften en kranten! Al was het maar de "Philips Koerier".
Die stank is ook te verklaren want er ging meer in als alleen tijdschriften en kranten. Ook werd de brievenbus als reclamezuil gebruikt. Alle informatie van de buurt en de stad werd hier opgehangen.
Naam: Kees van der Hoeven quote Gerard Nachbar
Gerard Nachbar is specialist op het gebied van de geschiedenis van het elektriciteitsnet. Ik vroeg hem wat hij van de peperbus dacht. Zijn antwoord:
"Dit is wel degelijk een transformatorhuisje! Je had die in vele verschijningsvormen. In dergelijke huisjes wordt de middenspanning (meestal 10 kV) omgezet in laagspanning (220 en 380 V; later 230 en 400 V) voor de eindgebruikers.
Even in het kort: het transport van elektriciteit vindt plaats via (ondergrondse) kabels en (bovengrondse) lijnen. In stedelijk gebied zoals Eindhoven is het transport onder middenspanning en laagspanning uitsluitend met kabels gerealiseerd.
Sinds begin jaren 1920 was Eindhoven aangesloten op een ring van 50 kV-hoogspanningslijnen: Geertruidenberg (Dongecentrale) - 's-Hertogenbosch - Uden - Helmond - Eindhoven (Woensel, Boschdijk) - Tilburg - terug in Geertruidenberg. Vanuit het onderstation op de Boschdijk (later Woensel I genoemd) vertrokken 10 kV-kabels de stad in en deden de diverse transformatorhuisjes aan.
Daarnaast had je al vroeg de zelfopwekkers met een eigen centrale, zoals Philips.
In de jaren dertig is een 110 kV- (Voor 150 kV geschikte) hoogspanningslijn tussen Geertruidenberg en het onderstation Woensel II (bij de spoorlijn, zuidwestelijk v/h RPI) aangelegd, inclusief een 50 kV-kabel naar Woensel I. Die kabel liep in de buurt van die peperbus, maar er was ook nog ruimte voor een 10 kV-kabel!
Na de oorlog is al snel de lijn van Woensel I naar Helmond door een kabel vervangen. De lijn van Woensel I richting Tilburg werd ingetrokken tot in de buurt van de C Rebequekazerne, waar het laatste stukje naar Woensel II via een kabel onder de spoorlijn liep. Woensel II werd sinds 1939 overigens ook gebruikt voor de voeding van de geëlektrificeerde spoorlijn Eindhoven - Den Bosch via een naburig gelijkrichterstation."
Tot zover quote Gerard.
Wat Kitty herinnert van tijdschriften-peperbussen is dan van later tijd. Toen het als transformatorhuisje had afgedaan, is de peperbus misschien voorzien van een brievenbus om het oud papier in te dumpen. Maar op deze foto van 1939 zal de peperbus dus echt nog als transformatorhuisje hebben gediend.
Naam: Tini van Rooij
De zgn peperbus bij het station Beukenlaan is een moderne reclamezuil. Enkele jaren geleden heeft de Gemeente een aantal van deze betonnen reclamezuilen laten plaatsen als openbaar aanplakbord. Je vindt ze op diverse plaatsen in de stad. Peperbussen van het oude stalen model zijn er, voor zover mij bekend, in Eindhoven niet meer te vinden.