Hemelrijken 116-114-112.
Beschrijving | Hier ergens was vroeger de kweekschool en hier tegenover lag een nonnenklooster. RHCe 0003051 |
---|---|
Geplaatst op | 14-04-2007 |
Reacties
Naam: Wil van Hout
Toen de Hagenaar de heer Ceelen hier in kwam, opende hij een bar met een heuse barkeeper. Nu was het niet de gewoonte dat de gewone man hier binnenkwam, maar meer de gelukzoekers, dus was het voor ons buurjongens verboden terrein. Wij mochten er echter wel eens een blik in werpen, omdat ze een zoon hadden van dezelfde leeftijd die zuidelijk bokskampioen was. Als je binnenkwam kon je de barkeeper aan het werk zien, wat een lust voor het oog was. Hij speelde kaart met gasten die aan de bar zaten en tevens verzorgde hij de drankjes. Ondertussen ging de fles van onder de bar uit een paar keer over de kop onder een stortvloet van Frans klinkende woorden waarbij hij ook nog de op het eind van de bar zittende roker een vuurtje aanbood. Een waar jongleur. Van de trap werd ook nog met de regelmaat van de klok gebruik gemaakt. Het was verboden terrein, maar mijn eerste kennismaking als groen jochie met een echte barkeeper in een duistere omgeving. Daar rechts woonde een aannemer, naar ik meen Van Dongen. De kweekschool was toch een stuk verder naar rechts. Links woonde Jo de kapper een jongen die met regelmaat last had wegens zijn geaardheid. Overigens een toffe vent. Daarnaast zat een boekhandel (ook uitleen). Heette hij geen Van Brugge?
Naam: Wil van Hout
Jo de kapper was een homo en omdat in die tijd onderling contact onder homo's strafbaar was, kwam hij nog al eens in moeilijkheden. Ik had een buurjongen die zelfs niet in de buurt van Jo mocht komen en dat zo nu en dan toch deed. Hij zat dan ook met regelmaat op de Grote Berg. Mijn buurjongen was een uitermate knappe man om te zien en heeft zijn hele leven ook nog een gewone baan gehad waar hij goed zijn best gedaan heeft. Toch heeft hij zijn laatste dagen doorgebracht in het Labrehuis. Jo de kapper heeft nog enkele jaren gelukkig samengeleefd met zijn vriend. Vroeger was de tolerantie ver te zoeken.
Naam: Peter Everaert
Naast het café (116) woonden op nummer 114 twee gezinnen. D fam. Maes woonde beneden, en de fam. Everaert op de bovenverdieping. Op nummer 112 woonde de aannemer Van Dommelen met zijn vier zoons. Links van het café (116) woonde fam. Klibisch. Deze had een meubelmakerij achter het huis (gangetje naast café)
Naam: Marie-Louise Kliebisch
Ik woonde naast Jo (de kapper) voor 21 jaren en hij was niet zoals Wil van Hout hem beschreef. Jo was een heel aardige, knappe man met een zachte stem. Hij heeft veel voor mijn ouders gedaan en wij wisten wel dat hij homosexueel was. Zijn vriend, Frans, was de man die veel met andere jongens was en daarvoor ook in moelijkheden was van tijd tot tijd. Nooit Jo. Zij waren samen voor meer dan 40 jaren tot Frans is gestorven. Familie Sanders had 8 kinderen, Theo, Jannie, Ans. Harietted, Maria, Lidwina, Quanera en Franka. Het tippelen (die kwamen van de Boschdijk) begon ongeveer in 1970 en Ville d'Este werd voor de langste tijd dat ik daar woonde bewoond door een Duitse vrouw, tenminste tot 1971 toen ik verhuisde. De kamers waren "verhuurd" aan de "meisjes van de nacht".
Naam: Petra Hansum van Dommelen
Ik ben geboren in 1957 op het Hemelrijken 112. Zie ook de beschrijvingen bij de foto van het achterhuis van nummer 112. Weet iemand wanneer deze huizen zijn gebouwd en zijn hiervan nog bouwtekeningen etc? Ik ben bezig met de stamboom van de familie Van Dommelen. Alle info is welkom.