Fotonr.: 1089
Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1944
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stratumsedijk
Locatie 2.: Centrum |111 Binnenstad |Hertogstraat
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bombardementen / Catastrofen |1944 - 19 september
Onderwerp 2: Gebouwen |Bioscopen / Theaters / Muziekcentra |AB Theater

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Het einde van het AB Theater. (1)

Beschrijving Een bombardement op 19 september 1944 richtte dermate veel schade aan, dat men besloot het gebouw niet te herstellen of te herbouwen. Het AB Theater was eigendom van A Boekraad. Rond de vorige eeuwwisseling was dit gebouw de Sigarenfabriek B van der Tak & Co, zoals u op foto 1088 kunt zien.
Geplaatst op 20-08-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 20-10-2005
Naam: Wil van Hout img

De schade was zo groot doordat het daar vol met auto's met munitie langs de kant stonden. Heel Eindhoven stond vol legervoertuigen. Het was een rij auto's en materieel die het front moesten bevoorraden. Doordat het op dat moment aan het donker worden was, zochten de troepen dekking tussen de huizen waar de bevolking van Eindhoven aan het feesten was. Men had dit niet verwacht. Vooral waar de auto's met brandstof of minutie stonden werd veel schaden aangericht.


Datum: 09-11-2005
Naam: Wil van Hout img

Als we al naar de bioscoop mochten ..toch zeker niet naar het A-B theater. Daar werden allemaal foute films gedraaid!


Datum: 24-11-2005
Naam: Hans van Melis img

De nacht van 18 op 19 september. Het enthousiaste onthaal door de Eindhovense bevolking zorgde er mede voor dat het oponthoud zo groot werd dat de planning van de commandanten niet gehaald werd en dat de legervoertuigen dicht bij elkaar en dicht bij de huizen de nacht moesten doorbrengen. Misschien was dit en het volgend bombardement, waardoor de doorstoot naar het noorden ernstige vertraging opliep, wel een van de belangrijkste redenen van het mislukken van Marketgarden.


Datum: 24-11-2005
Naam: Hans van Melis img

Een andere reden voor het oponthoud was het wachten op het herstel van de vernielde brug in Son. De ochtend van 19 september was geen vrolijke.


Datum: 10-02-2006
Naam: Wim van Valen img

Als ik me niet vergis was dit gebouw voor de oorlog van de CP en heette het VOORWAARTS


Datum: 31-01-2007
Naam: Fenny Mathijsen img

Mijn oom, Jac Janssen, vertelde mij dat het gebouw Voorwaars heette. Het was gesticht door de SDAP en NVV en werd mede gefinancierd door de verzekeringsmaatschappij De Centrale. In het gebouw had de AJC de beschikking over een lokaal en het koor Stem des Volks en de muziekvereniging Voorwaarts reperteerden er.


Datum: 01-02-2007
Naam: Jac Janssen img

Dit gebouw is gebouwd omstreeks 1936 en was bezit van de stichting Het eigen gebouw. Het was het het verenigingsgebouw van SDAP, de voorloper van de PvdA en het NVV de voorloper van de FNV. Aan de straatkant was een café.
Verder waren er kantoren en zalen voor de diverse bonden. Ook de AJC (Arbeiders Jeugd Centrale) had een zaal waar bijeenkomsten werden gehouden. Het was het gebouw van wat men toen noemde de roode familie. De zangvereniging De stem des volks en de muziekvereniging Voorwaarts hielden er hun repetities. Boven was een zaal waar voorstellingen werden gehouden en culturele films vertoond werden totdat de Duitsers ons land bezetten en de diverse verenigingen werden verboden.


Datum: 02-02-2007
Naam: Wil van Hout img

Alles bijeen wou jij er toen, voor en in de oorlog, als rechtschapen Eindhovenaar niet gezien worden. Als je in de oorlog in de buurt kwam zag je alleen maar N.S.B.ers en Duits georienteerde figuren rondhangen. Voor de oorlog kwam je ook niet, (rood) want dan kreeg je het schuifje als je begrijpt wat ik bedoel.


Datum: 02-02-2007
Naam: Fenny Mathijsen img

Wil je mij uitleggen wat het schuifje betekent Wil, want ik weet dus niet wat je daarmee bedoelt.


Datum: 02-02-2007
Naam: Wil van Hout img

Nou Fenny, als je als fijn Katholiek door het leven wilde gaan, moest je toch minimaal een paar keer per maand gaan biechten. Op die manier wist de pastoor n.l. wat er zoal speelde in zijn parochie. Voor de meesten onder ons was dat maar een opsomming van de dagelijkse zonden, zoals een koekje weggehaald. Niet naar de kerk geweest op zondag en zoiets. Als je dan een keer zou vertellen over een contact met de rooie figuren, dan zou het kunnen zijn dat mijnheer pastoor het schuifje dicht deed en je niet meer wilde aanhoren. Want dat was wel een ernstige zonde. Zo'n biechtstoel bestond uit een ruimte waar de geestelijke plaatsgenomen had en regelmatig contact met een persoon aan de linker en daarna aan de rechterkant. Dus 3 ruimtes en in de middelste zat verhoorder. Bij een wisseling van de zondaar deed hij het schuifje dicht.


Datum: 02-02-2007
Naam: Vic van Lijf img

Daarvoor moet je van katholieke huize zijn... Het schuifje is het deurtje tussen priester en biechteling in een biechtstoel. Als je het schuifje kreeg, betekende 't, dat je geen vergiffenis kreeg. Ik heb het een keer gehad, in de Joriskerk (dacht ik). We moesten met de school gaan biechten. Ik zat in de biechtstoel en hoorde opeens: Eruit!. Ik eruit. Maar daar bleek het te zijn tegen een andere jongen, die in zijn broek geplast had! Maar zoiets maakte diepe indruk.


Datum: 11-09-2007
Naam: Jan van der Meulen

Het Shell benzinestation, hoek Hertogstraat Stratumsedijk is, zoals op de foto te zien is, geheel weggevaagd. De chef van dit station was de heer v Ham, die voorheen lakei en chauffeur was van Prins de Merode in Belgiƫ en had daar ook de keizerin van Brazilie (dat een Portugeese kolonie was) als cauffeur gediend). De Keizerin was een Belgische Prinses en was na de moord van de Keizer (telg uit het koningshuis van Portugal) naar Belgiƫ teruggekeerd. Wij vernamen dit alles en veel meer tijdens zijn dienstverband.
Naar mijn herinnering werd het gebouw van de NSDAP op de foto onder de Hr. Boekraad o.a. ook gebruikt voor het geven van concerten en andere culturele activiteiten. Boekraad organiseerde deze voorheen of later ook in De Volksbond Katholiek Leven) en Rembrandt Theater. Voorheen was dit een sigarenfabriek.


Datum: 01-07-2008
Naam: Jan van der Meulen

Het gebouw was veel ouder dan 1936, toen het al van de NSDAP was of om die tijd . Het gebouw dateerde naar mijn mening van omstreeks 1900.


Datum: 01-11-2008
Naam: M.G. Spoek

Als kind heb ik als eerste film Sneeuwwitje gezien (niet de tekenfilm) als actie van de toen nog bestaande Nutsspaarbank in dit theater. Of dat fout was?


Datum: 03-11-2008
Naam: Jac.Janssen img

Op de foto van het AB theater waar ik eerder al gereageerd heb staat een vergissing . Dit gebouw is niet omstreks 1935 gebouwd . het was, als ik mij goed herinner een oude sigarenfabriek maar is omstreeks 1935 omgebouwd en heette toen Voorwaarts. Ik was toen 15 jaar en lid van de AJC. Wij hebben na de Duitse bezetting in 1940 nog geprobeerd om een deel van onze bezittingen er uit te halen.
Op de eerste etage was een zaal waar uitvoeringen werden gegeven en films gedraaid. Het is best mogelijk dat daar de film van Sneeuwwitje is
vertoond.


Datum: 31-10-2009
Naam: Ben van Elden img

Misschien heb ik dan wel in de zelfde voorstelling gezeten in de AB bioscoop als M.G.Spoek. De film heette Sneeuwwitje en Rozenrood. Ik zal dit nooit vergeten daar het mijn eerste filmbezoek was. Ik mocht met de ouders van een vriendje mee, maar kan me nog herrinneren dat mijn moeder er in eerste instantie op tegen was. Er hing toen een beetje een eigenaardige waas om dit gebeuren. Daar kwam je eigenlijk niet.