EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

9975

Bijdrager:

Jaar:

1966

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

ETOS

Onderwerp 3.:

ETOS Kruidenier / Supermarkt

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Opening Etoswinkel.

Beschrijving

Foto bij gelegenheid van de opening van een van de winkels van Etos in Tongelre (waar?). De eerste persoon rechts is mr. Van der Putten, voorzitter van de Etos, de tweede persoon rechts is de secretaris van het bestuur van Etos, dhr. C. Willemse.


Geplaatst op

09-03-2007

Reacties:

Datum: 09-03-2007
Naam: René Ronken  
img

Voor zover ik me kan herinneren zat er maar 1 Etoswinkel op de Tongelresestraat en wel op het stuk tussen de Paulus Potterstraat en de rondweg. Later is dit een Albert Heijnwinkel geworden. De pilaar en die glazen kooi op de achtergrond roepen bij mij inderdaad herinneringen op aan die Etoswinkel.


Datum: 09-03-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Dit is niet de Etoswinkel op de Tongelresestraat. De Etoswinkel op de Tongelresestraat lag tegenover Nolte, waar ik vanaf 1960 werkte en die winkel was er al toen ik daar begon.


Datum: 20-03-2007
Naam: Joop Van Kampen  
img

De ETOS-winkel die jullie bedoelen was op de Tongelresestraat waar nu de ETOS-drogisterij is. Dat was vroeger een lange smalle winkel van twee straatjes en een gedeelte van het magazijn zat in oude garageboxen, want als het vroor sprongen vaak de flessen fris kapot en dat gaf altijd een hoop extra werk om op te ruimen. Ik heb zelf vanaf 1963 bij Etos gewerkt en weet niet beter of deze heeft daar altijd gezeten.


Datum: 20-03-2007
Naam: Joop Van Kampen  
img

Ook heeft er een ETOSwinkel in het Karregat gezeten maar die is pas in de tweede helft van 1970 geopend. De bedrijfsleider was toen Piet Peters. Ik ben daar in 1974 komen wonen op de flat en toen was deze winkel er nog niet, we moesten altijd eerst naar de Tongelresestraat


Datum: 22-03-2007
Naam: Fenny Mathijsen  
img

Er zat in het Karregat wel een drogisterij, maar naar ik me meen te herinneren was dat geen Etos-winkel.


Datum: 22-03-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

In het Karregat heeft wel altijd een supermarkt gezeten. Volgens mij is het Karregat in 1972 of 1973 geopend. Als daar een Etos is geweest is dat heel kort geweest, in 1973 nam Albert Heijn Etos over. Er was in ieder geval wel een Albert Heijn in het Karregat, die gesloten werd gelijktijdig met de Tongelresestraat, toen de winkel op de Jeroen Boschlaan werd geopend. Na Albert Heijn kwamen in het Karregat Jack Hermans, A&P en nu zit er de Lidl. En inderdaad, in de Tongelresestraat verhuisde de drogist naar de voormalige supermarkt. Leuk detail is dat deze winkel weer tegenover Nolte lag.


Datum: 22-03-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Oh ja Fenny, er zat wel een drogisterij in het Karregat maar die was niet van Etos maar van Marianca.


Datum: 22-03-2007
Naam: Fenny Mathijsen  
img

Tini, Marianca is pas veel later gekomen. De drogist waar ik het over heb (kan helaas niet op de naam komen) zat aan de kant van de bibliotheek en er was ook nog een bank (ik meen AMRO) aan die kant, verder een kantoorboekhandel van Jan Faas, een Albert Heijn, bakker Houben daarnaast en ik geloof een bloemenzaak waar vroeger de kapper zat, want die is inmiddels verhuisd naar de plaats waar Marianca zat. (Is het nog te volgen?) Waar later Marianca kwam was het gezondheidscentrum en als je naar de kuil liep had je rechts de bar. Midden in de kuil was een bouwsel. Beneden zat de fotoclub en boven was de hobbyclub voor kinderen (op zaterdagmorgen o.a.). Vanuit de kuil kon je naar de gymzaal en in de kuil was een badmintonveld. De openbare en RK school konden rechtstreeks in de kuil komen.


Datum: 22-03-2007
Naam: Fenny Mathijsen  
img

Als je je hersens maar laat kraken: De drogisterij heette Van Vonderen.


Datum: 22-03-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Van Vonderen zegt me wel wat. Maar we dwalen af, wie weet nu welke Etos er nu op de foto staat? Ik dacht toch niet die van het Karregat, wel?


Datum: 23-03-2007
Naam: Theo van den Dungen  
img

Even een boom opzetten: de man die we op de rug zien heeft het postuur van de bekendste directeur van ETOS: P.J.C. Daniels, die in 1963 is overleden.
Voorzitter van het bestuur van ETOS werd in 1945 mr. J.J.A. v.d. Putt (een V.d. Putten tref ik in de lijsten niet aan); V.d. Putt was bestuurslid tot 1960. De C. Willemse werd voorzitter van het bestuur van ETOS in 1960.
Als we hier op de foto de heren Daniels en V.d. Putt zien, dan klopt het jaartal 1966 in ieder geval niet (Daniels was overleden en de V.d. Putt was geen bestuurslid meer). Als C. Willemse secretaris van het bestuur van ETOS was in de tijd van de foto, dan dateert die foto van voor 1960 (want dezelfde heer werd in 1960 voorzitter van het Bestuur).
Als de datum voor 1960 ligt, dan zou het de winkel aan de Tongelresestraat kunnen zijn, want die werd in 1958 geopend (deze winkel was de eerste die het nieuwe concept inzake vleeswaren introduceerde: kijk-wijs-vitrine; de vleeswaren werden voor het eerst opgenomen in het assortiment van de zelfbedieningswinkels). Mogelijk is deze nieuwigheid de oorzaak van de gezellige drukte.


Datum: 23-03-2007
Naam: René Ronken  
img

Tini, ik blijf er bij dat dit de Etoswinkel op de Tongelresestraat is op het stuk tussen de rondweg en de Paulus Potterstraat. Mijn ouders (en ik) deden daar wekelijks boodschappen in de jaren 60. Vandaar dat de inrichting me bekend voorkomt. Schuin ertegenover zat toen nog een winkel van de Gruijter en een Jaminwinkel. Naast deze Etos zat een speelgoedzaak van ik meen Van Venrooij of iets dergelijks.


Datum: 23-03-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Zou wel kunnen René, maar niet als de foto is gemaakt bij de opening in 1966. Ik denk dat je net als Theo gelijk hebt, maar dat de foto van eerdere datum is. Die Van Venrooij die jij noemt was volgens mij een zaak in woninginrichting.


Datum: 23-03-2007
Naam: Henk Meelen  
img

Venrooy zat met een speelgoedwinkel naast de Etos, naast de winkel had je een gang met vitrines met speelgoed. In die rij zat ook een bloemenzaak (De Goei) en een slager als ik me niet vergis. En op de hoek V.d. Aalst met huishoudelijke artikelen.


Datum: 23-03-2007
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Jan van Venrooij was volgens mij een ijzer- en gereedschappenwinkel op de Tongelresestraat, vlak bij de eerste overweg. Mijn vader kocht er bijna al zijn steeksleutels van het merk Gedore.


Datum: 23-03-2007
Naam: Gerry van der Kleijn  
img

René Ronken heeft gelijk, de Etos-winkel zat in een oude bloemenzaak. Ik weet de naam van de bloemenzaak niet meer. Maar ik weet dat de Etos een lange zaak was van twee rijen. En de speelgoedzaak Van Venrooy was twee deuren verder en verkocht niet alleen speelgoed maar ook huishoudelijke artikelen, alleen in mindere mate.


Datum: 24-03-2007
Naam: Wil van Hout  
img

De Goei bloemen, Kwantum stofzuigers en aanverwante artikelen, Van Venrooij met speelgoed, Van Venrooij is later elders op de Tongelresestraat begonnen met een zaak die vergelijkbaar was met De Spijker. Loes Witvoet, damesmode, sportkleding. Iets later met de buurman de Keurslager. Dat alles op winkelcentrum Haagdijk. Maar van Etos is mij helaas niets bekend.


Datum: 24-03-2007
Naam: Henk Meelen  
img

Hallo Wil, de Etos heeft hier in de jaren 60 gezeten.
Was voor die tijd een grote supermarkt.


Datum: 24-03-2007
Naam: Ellie Tempelaars-de Graaf  
img

Ik heb bij de Etos op de Tongelresestraat op zaterdag als bijverdienste gewerkt midden jaren 60. In die tijd verdiende ik Fl 7,50 voor een hele zaterdag werken.


Datum: 10-05-2007
Naam: Nettie Timmermans  
img

ik heb er gewerkt in de slagerij bij Cor Jansen. Ik was 16 jaar en de chef in de kruidenierszaak was meneer Visser in het jaar 1958


Datum: 28-12-2007
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Ik denk dat Tini van Rooij gelijk heeft (9 maart 2007). Dit is hoogstwaarschijnlijk de ETOS op de Paul Krugerlaan. Als ik de indeling van de winkel zie kan dit niet op de Tongelresestraat zijn. Of het moet voor de verbouwing (1963 of 1964) geweest zijn. De ETOS op de Tongelresestraat K13 was na de verbouwing bij de ingang de sigarettenkassa en inname van de emballage. Als er iemand van jullie gewerkt heeft, dan komen de volgende namen bekend voor: Gerard van de Rijt (chef), Piet Draaisma (afdelingchef), Els de Wit, Marianne van Soerland, Annie van den Hurk, Corrie (uit Helmond), Alie Slootst (van het café op de Tongelresestraat), Henk van de Linden, Harrie Slootst, Gerrit van Elst, de heer Van Mierlo die in de banketbakkerij werkzaam was. Als ik me niet vergis was meneer De Visser toen rayonleider en woonde boven de winkel. Maar in dezelfde rij zat naast de ETOS een slijterij, dan 1 of 2 woonhuizen en dan de bloemist De Goeij en daarnaast zat de ETOS-drogisterij waar Piet van Rooij de chef was. Wat Van Venrooij betreft: speelgoed/huishoudelijke artikelen werd door Harrie gerund, de ijzerwarenzaak door Jan en de woninginrichting door Wil, die schuin tegenover de ETOS zat naast de Jamin.


Datum: 29-12-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Gerard, jij zegt het, ik dacht het: de Paul Krugerlaan, later overgegaan als AH-winkel. Zie foto 8875 waar Marijke het zelf ook meldt.


Datum: 29-12-2007
Naam: Theo van den Dungen  
img

Gerard en Ben, nog even los waar de ETOS-winkel is gesitueerd;de datum 1966 kan niet kloppen, want de man op de rug is toch echt de toenmalige directeur de heer Daniëls. Hij stierf in 1963.


Datum: 26-02-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Theo, inderdaad de datum die bij de foto is gevoegd klopt niet. Wat ik al eerder zei, in 1963 of 1964 is de winkel verbouwd en heropend. Want toen werkte ik zelf in deze Etoswinkel


Datum: 21-06-2008
Naam: Dimphie Brekelmans  
img

Ik herken toch wel iets op de foto. Ik werkte er op zaterdag, misschien 1 jaartje. Met Marianne van Soerland, Martha Verbeek mijn buurmeisje en Bennie Smulders. Willie van Arnhem was eerste verkoper. Op de hoek van de Paulus Potterstraat was de Coöp en een in de Jan van Riebeecklaan. Als ik ook goed gegraven heb in mijn geheugen: op de Tongersestraat was ook een Jamin-winkel. Daar werkte Lenie Boelens, mijn vriendin uit de Kempensebaan. Verder heeft Gerard wel gelijk.


Datum: 06-06-2009
Naam: Riet v.d. Loo  
img

Mijn eerste reactie op deze foto is: de Canisiuslaan. Dit was een grote supermarkt met wel vier kassa's en een afzonderlijke rookwaren-discounter. Rechts achterin was apart de slagerij. Er was ook een brood- en gebakafdeling met een koffiebar. Deze werd geopend in 1960 en was toen de grootste van Eindhoven.
Weten jullie nog wat ETOS betekende? Eendracht - toewijding - en onderlinge samenwerking. Dat werd mij bij mijn sollicitatie meteen duidelijk gemaakt.


Datum: 28-03-2010
Naam: Sjan Kostermans  
img

Ik heb ook bij de Etos gewerkt, begonnen in 1970, gestopt in 1979. Vlak daarna, ik denk 1972 of 1973, werd dat de Albert Heijn. Ik kan me het gezicht van Corrie uit Helmond nog voor de geest halen. Ook Harrie Sloots, Elly de Graaf en Elly de Greef hebben daar op zaterdag gewerkt en ook haar vriend Jos Klein werkte daar. En niet te vergeten ene Thea die toen de emballage en rookkassa runde. Bedrijsleider was toen, ben even zijn naam kwijt , maar daarna kwam ene meneer Van Geloven. Ik werk nu nog steeds in een supermarkt, ook nog aan de kassa, maar wat is er veel veranderd ondertussen. Maar dat gevoel zullen we allemaal wel herkennen.


Datum: 26-11-2020
Naam: Tom Smulders  
img

Mijn vader was in 1954 bedrijfsleider van de ETOS aan de Tongelresestraat. Mijn moeder was toen bediende, werkzaam in witte schort achter toonbank. De locatie, hun pand huidige bloemenzaak. Wij woonden boven de zaak.