Fotonr.: 914
Bijdrager Film- en Fotobank Noord Brabant
Jaar: 1923
Locatie 1.: Woensel |421 Woensel-West
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Textielindustrie |Baekers en Raymakers

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Luchtfoto Steenstraat en BaRa in Woensel.

Beschrijving We zien onder meer de voormalige fabriek van Baekers en Raymakers aan de Steenstraat, met een eigen watertoren. En verder ook de daartegenover gelegen steenfabriek, de steenoven van Bazelmans & Van Hapert. De zandweg daartussen, de Steenweg, liep van de Glaslaan naar de Lijmbeekstraat. Deze werd met kolengruis verhard en kreeg daardoor de bijnaam 't Zwarte Pad.

De steenfabriek werd in 1928 door Philips opgekocht voor eventuele uitbreiding. Die is daar echter nooit gekomen. De fabriek werd begin dertiger jaren afgebroken. Bron: KLM Aerocarto - (00754)
Geplaatst op 03-08-2005

Reacties

Datum: 08-08-2005
Naam: onbekend img

Mijn allereerste baan na de MULO was bij Baekers Textielfabrieken in 1953. Ik was toen zestien en verdiende fl. 67,50 bruto per maand! Het werk op de afdeling boekhouding was oer-saai. We werkten ook nog op zaterdag. In 1955 werd ik telefoniste, dat was een stuk interessanter. Om de post te laten tekenen moest ik helemaal door de fabriek lopen. Ik herinner me de ververij (stinkend), de scheerderij, de weverij (met heel veel lawaai). Deze eerste baan bleek achteraf toch heel waardevol, ik heb er veel geleerd.
Miep van Breemen-Geurs


Datum: 27-12-2006
Naam: Hans van Melis img

De zandweg daartussen, de Steenweg, werd door de gemeente Woensel verhard op kosten en op verzoek van Bazelmans en Van Hapert. De Steenstraat liep dan ook niet verder dan de fabrieksingang. Ook de stenen voor het gemeentehuis van Woensel kwamen hier vandaan.


Datum: 20-04-2008
Naam: Albert Bockholts

Onder leiding van m'n weversbaas Huub van den Heuvel heb ik bij Baekers & Raymakers een mooie en zware kwaliteit matrasdamast geweven op twee getouwen van Jean Gusken, Dulken (Dl). Met verdolmachines er op. Huub weefde een bovenstof voor doorgestikte spreien op twee Carl Zangs zijdegetouwen met Verdolmachines er op. Ketting rayonfilament met acetaatzijden inslag, dat bij 't stukverven een tweekleurig changeant effect geeft.
Met rayonfilament ketting en inslag wordt het uni stukverf. Huub van den Heuvel woonde in de buurt van de Elias Textielfabrieken. Dan maakten we nog een mooie kwaliteit meubelstoffen.
Als stagiair heb ik nog gewerkt bij W. van Moorsel Wollenstoffenfabriek Eindhoven, chemische fabriek Vondelingenplaat Pernis, en Ramaer's Textielfabriek te Helmond. Tussendoor nog twee jaar militaire dienst. Dan Instituut voor
Textielreiniging TNO Delft, en uiteindelijk in de research bij AKU, AKZO, ENKA Glanzstoff, AKZO Nobel. En nu is er helemaal niets meer van over. Wat kan er in korte tijd toch veel veranderen! Daar kijk je dan als 75-jarige met weemoed op terug.


Datum: 05-12-2009
Naam: Jopie Verheyden-Spruijt img

In de zestiger jaren heb ik hier ook nog gewerkt. Eerst bij de Haes in de Dommelstraat, daarna in de Steenstraat. Het werd toen genoemd Behti, Baekers Elias de Haes Textiel Industrie.


Datum: 13-11-2018
Naam: Tini van Rooij img

Boven de steenfabriek van Van Hapert. Nu ligt hier de Steenstraat, die haar naam te danken heeft aan deze steenfabriek.


Datum: 13-11-2018
Naam: Eric Kemperman img

Apart, dat spoorlijntje linksonder op de foto. Dat ging naar de glasfabriek?


Datum: 14-11-2018
Naam: Ben Brekelmans img

Eric, op foto 31410 zie je dat spoorlijntje goed liggen. Het was m.i. onderdeel van een rangeerterrein van Philips waar goederenwagons werden opgesteld en werden verplaatst door imposante rode Kromhout-trekkers. Het lijntje liep door tot ver achter de Philipspoort aan de Glaslaan.