Schootsestraat 49/51
Beschrijving | Hennie de Groot leverde een soortgelijke foto in van deze "blok van twee" maar vanwege de band die ik met deze panden heb koos ik voor deze foto. |
---|---|
Geplaatst op | 22-12-2006 |
Reacties
Naam: Peter Vermeulen
Het gaat eigenlijk om drie panden. Ik schat dat circa 1910 nr 51 en 53 (pand Roestenburg) als blok van twee gebouwd is. Het linkerpand (49) is er iets later tegenaan gebouwd hetgeen nog aan het metselwerk is te zien. De panden waren toen eigendom van mijn overgrootvader Toon van de Goor die daarvoor op het Strijps Bultje woonde. Mijn vader is in het middelste pand geboren.
Tot de oorlog had mijn oma daar nog een kruidenierswinkeltje. Een hal of gang was er niet, je stapte zo in de woonkamer (de winkel dus).
Naam: Jan Toirkens
Op een oude kadasterkaart (ca. 1915/1920), staan er echter al 3 huizen, zelfde stijl naast elkaar, links ervan kwam later (1931-32) de Protestantse kerk en rechts van de 3 huizen was de latere ingang van van de Leegte machinefabriek ooit. De oude nummers van die 3 huizen waren 43, 45 en 47, omgenummerd in 49, 51 en 53. Ik heb nog een oude foto waar de 3 huizen met de zelfde bouwstijl broederlijk naast elkaar staan afgebeeld, rond 1955. Bij een noodlottige verbouwing aan pand nr 47(53 nieuw) stortte dat huis in elkaar en kwam er nieuwbouw (ca. 1957?). De rooilijn werd aangepast en het is dus het pand Roestenburg momenteel, eerder cafe etc. Huis nr. 43(49) had een ander kadastraal nr. C 965 dan de huizen nrs. 45 en 47 (51 en 53 nieuw) die waren samengevoegd onder kadastraal nummer C 964, de laatste twee eigendom ooit van J. van de Goor, Halvemaanstraat 90, ook Canadastraat.
Naam: Peter Vermeulen
Stuur de foto eens in Jan, want als ik me niet vergis zul je dan moeten zien dat deze twee woningen ooit grondig verbouwd zijn. Volgens mij zat de voordeur vroeger in het midden. Links had je de zijkamer (waar we Sinterklaas uit gingen halen) en rechts de goej kamer (waar we nooit mochten zitten, het speelde zich allemaal in de keuken af).
Naam: Jan Toirkens
Peter Vermeulen, je zult er een trip voor naar het RHC-Eindhoven moeten doen, het is een foto anno 1955 of zo, genomen vanaf de ingang van van der Leegte, noordelijke richting. Vraag maar naar mijn Schootsestraat-verhaal, inclusief mappen met huizenbeschrijvingen en een of twee mappen met foto's, totaal 6 omslagen of zo. Het spul is waarschijnlijk ondergebracht in hun bibliotheek nu. Ik verzamelde dat materiaal in 2004. Erg veel materiaal van de Schootsestraat is er overigens niet qua foto's, maar er is een kleine verzameling van wat los fotospul van het RCH.
Naam: Leo de Folter
Reactie op de huizen Schootsestraat 43, 45, 47, oude nummering. in de tijd dat ik er woonde, woonden in deze huizen Fam. de Folter op 43, Fam. Vermeulen op 45 en Fam. Wenting op 47. Deze panden waren identiek: de voordeur in het midden van twee ramen met z.g. blinden. Geen dakkapellen. Inpandig: aan de voorkant 2 kamers met de gang in het midden. Achter de linker kamer lag de keuken. Achter de rechter kamer lag half hoog en verdiept de kelder en daar boven halfhoog een slaapkamer, een z.g opkamer en de trap naar de zolder.