Bijdrager Petra Rooijakkers-van de Ven
Jaar: 1929
Locatie 1.:Strijp |624 Drents Dorp |Ruurlostraat
Ruurlostraat, Drents-dorp Noord.
Beschrijving | Hier een foto van de Ruurlostraat gezien vanaf de Needestraat, met eerste "gastarbeiders". Met dank aan mijn zwager Henk Rutten, die daar 56 jaar op nummer 15 gewoond heeft. |
---|---|
Geplaatst op | 21-12-2006 |
Reacties
Naam: Piet Snijder
In de jaren '50 woonde links vooraan op de hoek de familie Veenstra (politieagent met zoon 'Japie'), rechts daarvan de familie Beekman en daar weer naast de familie De Vries (broodbezorger ETOS). Het waren destijds onze achterburen. Links achteraan, bij de paard en wagen, woonde de familie De Leeuw (later geëmigreerd naar Canada als ik mij goed herinner). Hun zoon Jelle heeft een aantal jaren bij mij in de klas gezeten op de Jan Lighthartschool.
Naam: Ap ten Hartog
Bij Beekman was een zoon Jaap. Deze heeft bij mij in de klas gezeten, wij zijn in 1955 van school gegaan. Jaap is inderdaad overleden. Is door een oud-klasgenoot ook aan mij verteld. De familie Oldenburg was bevriend met mijn ouders. Mevrouw Oldenburg heb ik pas nog gezien.
Naam: Piet Snijder
Allereerst een correctie op mijn vorige opmerking: fam. Knegt (met dochter Meta) woonde in het 2e huis van links (voordat de fam. Beekman daar kwam wonen). In het 4e huis vanaf de hoek links (naast fam. De Vries) woonde de fam. Van de Linden.
Wat ik mij goed kan herinneren van de 50-er jaren: De jongens van Beekman liepen niet alleen met zijwaarts gestrekte armen over de scheidingsmuur rond de binnenplaats van het BEW buurthuis (nu café dacht ik), zo balanceerden zij ook over de nok van de huizen aan de Ruurlostraat wanneer zij in het voorjaar van schoorsteen naar schoorsteen liepen op zoek naar jonge kraaien. Van een gevangen exemplaar werden de vleugeleinden afgeknipt om wegvliegen te voorkomen. Ze werden tam gemaakt en pikten zittend op hun hand spuug tussen de lippen weg.
Een ander voorval herinner ik mij m.b.t. Japie Veenstra. Als jongetje van een jaar of vijf had hij tetra (vlekkenwater) o.i.d. gedronken uit het aanrechtkastje. In het ziekenhuis werd zijn maag leeggepompt en het verhaal ging dat hij het overleefd had omdat hij daarvoor wel acht boterhammen had gegeten! En eten kon hij: als bakker De Vries na broodbezorging zijn handkar schoon veegde via een luikje in de bodem lag er altijd een bergje kruimels op straat (Needestraat, aan einde van het gangetje). Graag at Japie daarvan met zijn handen. Toen ik dit thuis vertelde leerde mijn vader me dat dit 'vies' was i.v.m. bacteriën, wat volgens zijn uitleg onzichtbaar kleine beestjes waren. Bij de volgende gelegenheid waarbij Japie zich te goed deed aan de broodkruimels van straat probeerde ik mijn pasverworven kennis op Japie uit (ik was zelf amper 8) en vertelde Japie over 'de kleine beestjes', waarop Japie zijn handen enkele keren omkeerde en vroeg: 'waar dan?'.
Naam: Jan de Haan
Wij woonden tot 1949 in de Ruurlostraat op nr 19. Naast ons woonde de fam. Van Maastricht en daarnaast de fam. De Wit (zij zijn geëmigreerd naar Australië). Ik ging altijd spelen in de speeltuin vlakbij en had het daar zo goed naar mijn zin, dat ik door de oppasser (de heer Bats?) bij het sluiten van de speeltuin achter op zijn fiets naar huis gebracht werd. Ik ben ook tot de 3e klas leerling geweest van de Philipsschool aan de Apeldoornstraat.
Naam: Riet (Mary) Boerebach - de Wit
Hallo Jan, toen jullie verhuisden (wat iedereen heel erg vond) trok onze familie in jullie huis vanuit nr. 23. Dat huis was erg vochtig en kreeg weinig zon. En op nummer 19 keek je lekker weg door de Groenlostraat naar de speeltuin. Mijn jongste broertje Sjackie was jou dikke vriend. Wij hebben daar gewoond tot ons vertrek naar Australië in juni 1952. (Bedankt voor het doorgeven van deze site.)
Naam: Marijke Petersen-Vroegh
Ik ben Marijke Vroegh en heb tot 1959 in de Needestraat 45 gewoond. Mijn grootouders van moeders kant woonden heel vroeger op nr. 18 en kwamen uit Friesland. Aan de overkant op nr. 19 woonden mijn grootouders van vaders kant, de fam. Vroegh. Misschien staat mijn vader wel op de foto. Ik heb foto's gemaakt van de buurt en opgestuurd naar familieleden in het buitenland, o.a. mijn broer Evert die in Canada woont.
<<< maar wij willen ook wel foto's van de buurt! (Peter) >>>
Naam: Visotron
Beste hr. Snijder. John Knecht is mijn oom. De familie Knecht woonde op nummer 3. Inmiddels zijn Seintje en Jan Knecht overleden. Na de oorlog (1947) verhuisden zij met familie naar Cornelis van Bijnkershoekstraat 33. (Strijp 't Ven). Mijn moeder Willy Knecht overleed 1997. John en Meta Knecht zijn mijn oom en tante. Tijdens de Duitse bezetting hebben zij in de Ruurlostraat een Joods kind, Werner Benjamin, als onderduiker gehuisvest.
Naam: Visotron
Van één van de broers Beekman die vroeger in de Ruurlostraat woonde (Henk Beekman) heb ik jarenlang orgelles gehad. Hij is een begaafd en getalenteerd muzikant en werkt nu nog steeds samen met zijn vrouw Tilly ergens in Culemborg in een zaak die muziekinstrumenten verkoopt.
Naam: Johan Beekman
Wat leuk om dit te lezen. Ik ben de jongste van de familie Beekman, Ruurlostraat 3. Piet Snijder, ik kan me je nog goed herinneren. Mijn broer Henk werkt nog altijd, maar niet meer in Culemborg maar in Eindhoven. Mijn broer Jaap heeft met 30 jaar een hartstilstand gehad en is toen overleden
Naam: Lieke Slegers
Johan, Jaap was mijn eerste vriendje. Hij hield van auto's en bezocht daarom vaak automarkten. Ik ben in 1961 een keer bij jullie thuis geweest en herinner me je moeder als een lieve vrouw die, in mijn ogen, niet meer zo jong was. Liefkozend noemde ze je broer Japie. De verkering heeft niet lang geduurd, waarschijnlijk omdat ik pas 15 jaar was en Jaap "al" 21.
Naam: bert van herk
Mooi, deze genoemde namen ken ik ook nog. Allemaal mensen van mijn leeftijd. Ik woonde in de Halvemaanstraat en ik had een vriend in de Ruurlostraat. Die heette Koos de Roo en hij woonde op nummer 21. En Herman Uffink, ook een vriendje van toen, met zijn zusje Jetje. Het achterpoortje van mijn ouderlijk huis lag gelijk aan het achterpoortje van de fam. Uffink. Ik liep zo vanaf de plaats bij mij de plaats op bij Uffink. Aan het einde van de Ruurlostraat woonde nog Marjon Gulden in dat hoekhuis tegenover de melkboer Holman. Ik heb 20 jaar daar gewoond en ben daar opgegroeid. Dan had je nog in de Needestraat de Turkse fam. Alief met zoon Aslan. Henk Rutten is geloof ik ook nog een kameraad geweest van mijn broer Jan van Herk. Jaap Beekman ken ik ook nog, en in de Winterswijkstraat woonde inderdaad Chris Oldeburg, ook een jongen waar ik veel kwam.
Maar het mooiste is, het heet Drents Dorp, maar de straatnamen komen allemaal uit Gelderland: Neede ligt in de Achterhoek, Gelderland. Ook Ruurlo is een dorp in de Gelderse Achterhoek. En Lochem is een stad in de Achterhoek, Apeldoorn ligt op de Veluwe in Gelderland. En ook Elburg en Groenlo liggen in de Achterhoek. Hoe kan dit? Leg mij dit eens uit.