Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1928
Locatie 1.:Woensel |412 Hemelrijken |Vredesplein*
Locatie 2.: Woensel |412 Hemelrijken |Van Speijkstraat*
Hoek Vredesplein van Speijkstraat.
Beschrijving | Uit de collectie van Martin Op den Buijs. Dit is niet de oplossing van foto 7985. |
---|---|
Geplaatst op | 19-12-2006 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Tini van Rooij
'n Hele mooie Hans maar ik denk niet dat dit de hoek is die wordt bedoeld. Rechts onder zie je een bocht in de stoeprand. De fotograaf staat daar op de stoep voor nog een winkelpand. Ik weet niet of dit ooit een Etos is geweest, wel een kruidenierswinkel of een slagerij, dacht ik. Bij mij komt de naam Seerden naar boven.
Naam: Hans van Melis
Zeker wel Tini, Jacques Koeweiden dacht aan deze hoek toen hij zijn opmerking bij foto 7985 plaatste. Als je de commentaren bij die foto allemaal gelezen hebt zie ook een verwijzing naar die winkel hier rechts.
Naam: Wil van Hout
De Trompstraat is links. Rechts onzichtbaar staat het winkeltje van Van Valen. Door het gangetje, tussen het huis op de hoek en het eerste huis in de Van Speijkstraat kwam uit op een loods van de Volkshuisvesting. Waarin ondergebracht de timmerwinkel en de schilderswerkplaats, Smid en putjesschepper hadden hier ook hun domicilie. Het algemeen onderhoud stond echter maar op een laag pitje. In het geheel rechtse pand woonde vroeger Albert René Jansen, de bekende kunstschilder met als buurman Verhagen, de gitarist.
Naam: Peter Vermeulen
In 1920 werden de namen veranderd. De Trompstraat heette daarvoor enkele jaren de Wereldoorlogstraat.
Naam: Tini van Rooij
Andere destijds veranderde namen:
Annexatiestraat werd Kortenaerstraat,
Crisisstraat werd Piet Heinstraat
Distributiestraat werd Witte de Withstraat
Mobilisatiestraat werd Heemskerkstraat
Staat van Belegstraat werd De Ruijterstraat
Woningnoodstraat werd Van Galenstraat
Ik denk dat er weinig mensen het oneens zullen zijn geweest met deze veranderingen.
Naam: Hans van Melis
Links is en was het Vredesplein, een van de niet veranderde straatnamen. Ook niet veranderd St. Petrusstraat, St Benedictusstraat, Kronehoefstraat en Weteringstraat. De naam Leostraat verviel en de straat werd bij de St.Petrusstraat getrokken. De Trompstraat heette voor 1920 gedeeltelijk Wereldoorlogstraat. Het stuk bij de Markt was Poststraat. De noordzijde van de Markt werd ook Trompstraat, het woonhuis van "Viveen" is nog steeds Trompstraat 8. De westzijde van de Markt en het voorheen onbenoemde straatje tussen de boerderijen van Van Vroenhoven en Van de Water, Van Brakelstraat . De schoonopa van Van de Water, Oppers, had als adres Markt 45 en van Vroenhoven Kronehoefstraat 22.
Naam: Netty de Laat-Uijen
Hoe zit het nu precies? Is links nu Vredesplein of Trompstraat? Mijn grootouders zijn in 1919 op het Vredesplein komen wonen en mijn ouders hebben enige jaren in de van Speijkstraat gewoond. Dit is dus een leuke foto voor mij. Is het bekend welke nummers de huizen in de van Speijkstraat hier hebben ?
Naam: J. Kuitert
Geheel links, niet op deze foto, zat vroeger een kantoor van een woningstichting of zoiets. Ik moest daar soms de wekelijke huur brengen. In de volksmond heette dat de Schellebak, waarschijnlijk vernoemd naar de chef van dat bureau. Op foto 1988, ergens links in het midden, was dat kantoortje.