Kasteelweg. (1)
Reacties
Naam: Anne Troost
De eerste huizen over het bruggetje waren drie onder een kap. In een van deze huizen heb ik gewoond. De rest van de huizen waren twee onder een kap tot aan de boerderij. Vanuit Eindhoven achter de boerderij waren rijtjes huizen die toentertijd een wat slechtere naam (bewoners) hadden. Ik heb daar nooit iets van gemerkt, maar we mochten dan eigenlijk niet daar komen.
Naam: Wim Levens
In de volksmond had de Kasteelweg inderdaad een slechte naam maar ik weet ook niet waarom. Tijdens het opknappen van ons huis stond de complete nieuwe cv-installatie wel een week op straat en de buurt hield dat kennelijk in de gaten want er werd niets gejat. Dat slecht viel dus nogal mee.
Naam: M@r10
Kijk en daar in die rijtjeshuizen woonden dus mijn opa en zijn vele kinderen. De familie (Kees) de Veth. Later (jaren 60') zijn 2 van zijn kinderen ook op de Kasteelweg gaan wonen in zo'n rijtjeshuis, voor de boerderij van Coppelmans en erna. Op de Kasteelweg (zo heb ik me laten vertellen) hielden de kinderen uit de buurt altijd fietswedstrijden (jaren 50'), wie het snelst naar Zeelst fietste en terug...
Naam: Koreman
Prachtig, deze foto's. In 1969 werd ik geboren op de Kasteelweg op nummer 66, mijn oma woonde daar. Ik heb heel vaag herinneringen aan het huis en de omgeving. Wat ik me kan herinneren is een landweggetje met wat flauwe bochten, hoge bomen en twee-onder-een-kaphuizen. De huizen op de foto's lijken er sterk op.
Naam: Koreman
Navraag bij mijn moeder, die er opgroeide. Tussen 64 en 66 was een gangetje en volgens mijn moeder is 'ons' huis op de foto's al afgebroken. De foto's brachten wel behoorlijk wat herinneringen terug. Mijn oma was er bang i.v.m. de buren, een stuk of 12 alleenstaande gastarbeiders die constant aan het loeren waren en vervelend deden. 'Van boven keken ze recht in de keuken'. Mijn grootvader was jong overleden en mijn oma woonde er alleen met haar drie tienerdochters. Mijn moeder kende Coppelmans, ze was bevriend met José, en ze kon zich een baby herinneren, de eerste baby die ze in haar leven zag. Frans Coppelmans. Een eind verderop was een sloperij/ijzer/oud papier handel en werd ooit eens op straat aangevallen door de hond. Een valse gele met korte oren en staart, genaamd Duke. Ze werd zonder aanleiding aangevlogen en in het gezicht gebeten.
Mijn moeder herinnerde zich verder dat er vroeger elke dag rijstellen met paarden op weg naar Zeelst voorbij kwamen, 'met schitterende tuigen en rinkelende belletjes'. Op zondag was er niets dan rust en kon je de kerkklokken in de verte horen. Nadat de weg werd geasfalteerd zouden er behoorlijk wat ongelukken zijn gebeurd.
Naam: Johan Vervest
Komende vanuit Blaarthem woonde aan de linkerkant in een aantal best wel mooie woningen, enige gezinnen/personen welke het met het mijn of dijn niet zo nauw namen en afwijkend normbesef vertoonden. Was in die tijd gewoon dat in het buitengebied rijen huizen stonden waarin dergelijke gezinnen / personen woonden. Strijp had zo zijn 18 woningen gelegen tussen Strijp en Zeelst. Ook andere stadsdelen kenden dit soort situaties.
Naam: Jan Janssen
Heb zelf op de Kasteelweg gewoond, het laatste huis voor de Gender. Naast ons lag het veld waar ijzerboer van Verriet zat. Ben bevriend geweest met broer Coppelmans . De weg die van Zeelst af kwam heette Blaartheimseweg en geen Blaarthemseweg. Heb veel op de boerderij doorgebracht . Volgens mij is de Kasteelweg nooit geasfalteerd geweest, want voor de boerderij van nu licht nog een stuk Kasteelweg met de bomen van toen. Ken nog veel namen die er gewoond hebben. De familie Louwers woonde in het eerst huis naast de Gender. Ik ken de hele familie Coppelmans, maar een Frans ken ik niet. Jan Janssen
Naam: Willy Biermans-Pijnenburg
Ik heb zelf vanaf 1969 tot 1972 op Kasteelweg nr. 1 gewoond, in de voormalige woning van de familie Van de Wiel, vader Harrie en zoon Wim. De oudste zoon is met het kanovaren op de Dommel dodelijk verongelukt., Wij woonden naast het pand van familie Jannes op de Blaarthemseweg en naast de familie Van der Stappen.
Naam: Kees van der Hoeven
In de begintekst wordt verondersteld dat de Aldendriel in de plaats is gekomen van de oude Kasteelweg. Dat komt in de richting, maar is niet exact.
Een stukje oude Kasteelweg rest nog als het voetpad dat tussen Sterkenburg 648 en 650 ligt en uitkomt op de Eimerick.
Noordelijker loopt de oude Kasteelweg dwars door het groene plantsoen hoek Aldendriel/ Sterkenburg, om dan uit te komen langs Koppelmans (nu Schelluinen 2A-B). De Kasteelweg loopt hier dus zo'n 50-100 meter westelijk van de Aldendriel.
Na Koppelmans neigt het tracé van de oude Kasteelweg weer naar de huidige Aldendriel toe. Bij de huidige kruising Aldendriel/ Bouvigne valt de oude Kasteelweg dan samen met de Aldendriel. Daar was destijds het eind van de bebouwing (Kasteelweg 128) en er lag een sloot die de grens met Veldhoven/ Zeelst vormde.
Naam: Jan Janssen
De Kasteelweg heeft gelopen door het park. Deze komt uit op het stukje weg voor de boerderij. Dan heeft hij gelopen waar de school staat. Als je met het gezicht naar de school kijkt en je kijkt naar rechts zie je de eikbomen nog staan. Op het speelplein van de school staan ook nog twee bomen. Aan de eikebomen kan men zien hoe de Kasteelweg gelopen heeft. De Blaarthemseweg lag in Gestel en de Blaarheimseweg lag in Zeelst. De Gender is ook helemaal verlegd.