EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7975

Bijdrager:

Jaar:

1926

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

611 Eliasterrein, Vonderkwartier

Straat:

Willemstraat

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Strijp

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Willemstraat/Overweg/Gender

Beschrijving

Dit kaartje uit 1926 geeft de situatie weer van de kruising van het Bels Lijntje met de Willemstraat. Het rode bolletje geeft ongeveer de plaats aan van de huidige moskee. De Gender komt precies bij deze kruising uit en is op dit kaartje nog een stuk doorgetekend. In de grote versie van de foto zie je dat in 1939 dat gedeelte van de Gender niet meer wordt getekend. Toch loopt hij daar in 1944 nog (foto 243)?


Geplaatst op

17-12-2006

Reacties:

Datum: 09-01-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

De Gender is een riviertje en dat kun je niet zo maar stoppen. Aan de overkant van de Willemstraat, bij de overweg, ging hij ondergronds en liep zo verder richting eerste kantoorgbouw van Philips aan de Emmasingel en stak daar, nog steeds ondergronds, de Emmasingel over. Wat weggelaten is, is dus het stuk dat ondergronds aan de noordkant van de Willemstraat verder over, of liever onder, Philipsterrein doorloopt.


Datum: 13-01-2021
Naam: Ad thijssen  
img

En Paul, waar komt hij als eindpunt in de Dommel?


Datum: 14-01-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ad, de Gender stroomt of stroomde ondergronds door naar de Markt en vanaf de Markt, nog steeds ondergronds verder. Daar is een foto van in EiB-archief. Misschien is ooit bij bouwwerkzaamheden de (ondergrondse) loop nog verlegd. Ik denk aan die mogelijkheid omdat de Dommel  ook op sommige plaatsen is verlegd.  
Ik heb nog even verder gespeurd en wel wat gevonden. Ik heb gezocht naar de Dommel en de Gender. Op 7988 is de loop te zien vanaf de overweg Willemstraat naar de Emmasingel. Als je foto's van beide rivieren opzoekt, vindt je bij de beschrijving nog een heleboel informatie. De Gender kwam uit in de Dommel bij Mariënhage.


Datum: 14-01-2021
Naam: bert van herk  
img

Hé, jongens, niet vechten. Ik heb de oplossing. Kijk eens op het adres  www.erfgoedgeowiki.nl/index.php/De_Gender_in_Eindhoven.