EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7905

Bijdrager:

Jaar:

1913

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

PSV-Sportpark/Philips Stadion

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Onafhankelijkheidsfeesten 100 Jaar na Napoleon (1913)

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Korfbal in 1913. Toen al gemengd!

Beschrijving

Korfbalwedstrijd in augustus 1913 op het Philips sportveld. Toen al gemengd spel zo te zien. Gemaakt tijdens de onafhankelijkheidspelen. Foto uit familiealbum.


Geplaatst op

12-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 12-12-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Korfbal is volgens mij altijd al gemengd geweest. Ook mijn moeder speelde vroeger in de dertiger jaren gemengd korfbal.


Datum: 30-04-2008
Naam: Gerrit Goosen  
img

Natuurlijk was het korfbal in 1913 gemengd.
Korfbal is namelijk per definitie een gemengde sport. Het dameskorfbal is een korfbalvariant en dus niet het echte korfbal. Korfbal is uitgevonden (gemaakt) door Nico Broekhuysen in 1902. Nico was een Amsterdamse onderwijzer die tijdens een bezoek aan Zweden kennismaakte met de Zweedse sport Ringboll. Dit vond hij een leuke sport en terug in Nederland maakte hij de korfbalsport gebaseerd op dit Ringboll. Kenmerk van de nieuwe sport was het gelijktijdig en in een team sporten van jongens en meisjes. De sport is dus altijd gemengd geweest.


Datum: 11-08-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Behalve bij de katholieken dan, die deden alles gescheiden.


Datum: 12-08-2010
Naam: Toon Geevers  
img

Katholieken speelden geen korfbal.


Datum: 15-08-2010
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Katholieken speelden ook korfbal, gemengd ! Ik schreeef het hierboven al dat mijn moeder korfbalde in de dertiger jaren, katholiek en gemengd. (Jongens en meisjes bedoel ik dan, had niets met geloof te maken).


Datum: 16-08-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Ik denk Marijke dat je je hierin vergist, want mijn vrouw heeft ook, voor de oorlog, in Tongelre gewoond en daar gehandbald. Maar niet gemengd! Het gemengde was voorbehouden aan Protestanten zoals Toon schreef.


Datum: 16-08-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Korfbal is iets anders dan handbal, dat wordt nog steeds niet gemengd gespeeld. In Brabant en Limburg bestaan kath. korfbalbonden waar niet gemengd wordt gespeeld.


Datum: 16-08-2010
Naam: Ben Brekelmans  
img

Volgens Wikipedia is de NKB (Nederlandsche Korfbal Bond) opgericht op 2 juni 1903 en kreeg op 16 mei 1938 het predicaat "Koninklijk". De CKB (Christelijke Korfbal Bond) was de Christelijke tegenhanger van deze bond en werd opgericht in 1919. Naast deze twee bonden was er ook nog een bond voor dameskorfbal, de Nederlandse Dames Korfbal Bond, opgericht in september 1947. Deze fuseerde met het KNKV in 1994. Allerlei varianten dus. Het enige dat ik er zelf van meen te weten, is, dat bij gemengd korfbal in rechtstreekse duels de vrouwen tegen de vrouwen spelen en de mannen tegen de mannen. Zo mogen de mannen bijv. de vrouwen (excusez le mot) niet dekken, en andersom.


Datum: 16-08-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Mijn schrijven moet natuurlijk korfballen zijn!


Datum: 16-08-2010
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Wil, ik vergis mij echt niet. Het was dan ook niet dat mijn moeder in Tongelre speelde of zowiezo niet in Eindhoven maar in Noord Limburg. Een foto opsturen voegt voor EIB niets toe (niets Eindhovens) in deze maar we hebben het nu over het fenomeen \"korfbal, gemengd of niet gemengd\". Mijn moeder zat in haar lagere schooltijd ook op een openbare school, hoewel zij komt uit een streng katholiek gezin waarbij de kinderen elke ochtend vijf kilometer op de klompen moesten afleggen om naar de mis te gaan, nog voor zij naar school gingen. (overigens ook een gemenge (jongens en meisjes) lagere school.


Datum: 16-08-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Bedankt Ben voor je uitleg. In het vroegere verzuilde NL deed iedereen alles `in eigen kring` Voor zover ik weet heb je in het buitenland geen katholieke, protestantse, joodse of islamitische biljart/vis/kegel/postzegel enz. enz. verenigingen. Gelukkig is het meeste van die onzin verdwenen.