Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1994
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stratumseind
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Tabakswaren |Heezemans-van Hout
Reacties
Naam: Marjo Spierings
Dit is zus Heezemans-v. Hout, die tot voor enkele jaren (tot haar dood) een sigarettenwinkeltje had op Stratumseind 20. Daarvóór was het groenten en fruit van de fa. Snep. Zus werd in haar laatste jaren de koningin van Stratumseind genoemd. Nu is het ook een café!
Ik heb dikwijls herinneringen met haar opgehaald, hoe het vroeger op Stratumseind was!
Ik zou ook graag willen weten waar Gijs v.d. Biggelaar gezeten zou hebben op het Stratumseind. Ik kan nergens de naam terug vinden!
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Gijs van de Biggelaar had volgens mij geen café. Was wel een zeer bekend figuur in Eindhoven. Ik herinner me vooral zijn hele zware stem en flinke baard.Ik weet wel dat Sjef van de Biggelaar in de Stip op de Markt heeft gewerkt. Hij was een broer of een neef van Gijs.
Naam:
Gijs heeft niet op het Stratumseind maar op de Stratumsedijk een café gehad, direct na de kruising met de Geldropseweg, in de zestiger jaren. In dit pand heeft voor Gijs de lederzaak van Wim Smits gezeten. Wim maakte en rapareerde ook zadels. Het was tegenover de Joke bar, van Joke van de Moosdijk. Achter de tap had Gijs een oude bank staan waar hij regelmatig op lag. Hij was een bijzonder mens.
Naam: Harry Zeilmaker
Gijs van de Biggelaar heb ik goed gekend. Hij was in de periode 1977-1980 af en toe barbediende in het ontmoetingscentrum Het Balkon van de NVSH in het pand Tramstraat 28. Ik meen dat hij toen in de Havenstraat woonde. Hij had een jonge zoon van omstreeks 10 jaar oud die bij zijn moeder woonde en daar af en toe zijn vader opzocht.
Gijs had een karakteristieke hese stem. Hij gebruikte in die jaren geen alkohol meer en vertelde dat aan iedereen die het horen wilde.
Naam: Jan Herps
Over de bezittingen van Gijs van de Biggelaar weet ik niets, maar de bruine café's Het Wiel en Chez Gijs (op Stratumse Dijk) waren voor velen, waaronder ikzelf, geweldige gelegenheden met veel bier. Ik heb erg genoten van de anekdotes van Gijs die hij opdiepte uit zijn rijke leven, met die zo karakteristieke zware stem die gevormd was door veel tabak en drank. Mooie tijd.
Naam: Gerard van den Biggelaar (1945)
Onze Ome Gijs stamt uit een gezin van 7 zoons en een dochter. Vader van dit gezin, Sjef van den Biggelaar, was adjudant bij de zedenpolitie in Eindhoven. Ook twee broers van Gijs waren bij de politie, Janus en Tinus. Een andere broer Sjef, verschillende malen genoemd, heeft bij café de Stip gewerkt maar ook jaren achter de bar bij Palermo gestaan. Hij was een moppentapper eerste klas. Gijs van den Biggelaar heeft drie café's gehad, nl de Lichtstad aan de Jan van Lieshoutstraat, Chez Gijs aan de Stratumsedijk en Het Wiel op de hoek Hemelrijken-Boschdijk. Kort gezegd: Het was een bonte maar ook heel gezellige familie.
Naam: Harry Zeilmaker
Ik herinner mij Gijs v.d. Biggelaar niet van het Wiel. In 1965 kwam ik daar wel. Er was af en toe levende jazzmuziek en er kwamen kunstenaars. Het was toen een geëngageerd ontmoetingscentrum met iemand uit het Hemelrijken als animator van het geheel. Ik kan niet op zijn naam komen. Maar hij heeft wel carriere gemaakt! Tot voor kort had hij een topfunctie bij de NOS of elders bij de publieke omroep.
Naam: Hans van Melis
Het Wiel (foto 1070. Edmond Dieleman Mudje. Wim Langenberg Oscar etc. etc.
Naam: Harry Zeilmaker
In enkele van de genoemde bruine café's is het initiatief ontstaan tot het stichten van de abortuskliniek in de Prins Hendrikstraat in Eindhoven. Edmond Dieleman werd daarvan na 1970 gedurende enkele jaren directeur. Edmond was al bij de oprichting erbij betrokken, samen met enkele artsen en maatschappelijk werkenden als bijv. Bert Kroon, Marjan Zeilmaker, Rik Vogelzang en nog enkele anderen. De aanleiding was het toen steeds groeiend abortustoerisme vanuit deze streek naar Engeland, Zwitserland en zelfs naar Joegoslavië. Met de Geneeskundig Inspecteur in Den Bosch werd tevoren afgesproken wat voor hem wel en wat niet toelaatbaar zou zijn.
Naam: Hans Strootman
Jacques v.d.Meer wist later als inspecteur van het uitgaansgebied Stratumseind de leerlingen van scholen te boeien met een fantastische rondtocht in dat gebied. Als leerlingen niet opletten, sprong hij op een bank of andere verhoging en floot daarbij zo hard dat de hele omgeving stil werd. Naderhand op het bureau een zinvolle nabespreking, die erg aansloeg bij de tieners. Ik meen dat hij na zijn politieloopbaan iets in de particuliere beveiliging is gaan doen.