Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 7267
Bijdrager Henk Marien
Jaar: 1960
Onderwerp.: Muziek & Zang |Koren / Zangverenigingen |Schoolkoor, St Joris / St Cathrien

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Schoolkoor St. Joriscollege en St. Catharinalyceum

Beschrijving Dit schoolkoor, bestaande uit ongeveer 200 leerlingen en leraren van beide scholen, gaf elk jaar twee uitvoeringen op vrijdag- en zaterdagavond voor Carnaval. Het stond eerst o.l.v. Frans van Amelsvoort, later o.l.v. Antoon Maessen, beiden muziekleraren aan de scholen. Uitgevoerd werden redelijk zwaar klassieke en modernere werken. Ik herinner mij het Te Deum van Cimarosa, A child of our time van Michael Tippet en De dood van Pierlala van Antoon Maessen. Het concert begon traditioneel met het zingen van het schoollied, bestaande uit twee afzonderlijke melodieën, die ook samen gezongen konden worden. De componist ervan was Jan Mul.

De Mammoetwet maakte een einde aan de gezamelijke repetitiemogelijkheden en daarmee een einde aan het koor in 1964 (?).

Enkele namen v.l.n.r. bovenste rij: 1.Hr. Karel Vermeeren, 3. Ad Jacobs, 4. Louis van der Meijden, 8. Rinus de Weijer, 9. Peter Trommar 2e rij: 2. Hr. Dijsselbloem, 3. Ben van Dorst, 6. Han Mulder, 8. Hr. van Grootel 3e rij: 3.Hr. Chris van de Loo onderste rij: 2. Hr. Jetten, 3. Hr. Harrie Weijtens.
Geplaatst op 15-11-2006
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 17-11-2006
Naam: Matty van de Zanden img

In 1966, (voor de mammoet), zong ik in ieder geval nog in dit koor mee. O.a. een door Maessen op muziek gezet gedicht van De Schoolmeester. In 1967 was het koor er ook, maar zong ik niet mee (Ik had het te 'druk' met andere zaken) Of het daarna nog bestond, weet ik niet meer.
In 1994 heeft het schoolkoor nog een keer gezongen. Dat was in het kader van een lustrum. Daar was ik weer van de partij.


Datum: 21-11-2006
Naam: Maria Willems img

Het Te Deum van Cimarosa en 'A child of our Time' heb ik ook nog gezongen met het koor. Sopranen en alten waren er altijd wel genoeg, maar mannenstemmen vinden leek soms een probleem te zijn.
Zelf was ik sopraan, net als mijn twee zusjes, die ook een hele tijd bij het koor waren. De repetities na schooltijd waren soms best zwaar ( na 6 of 7 lesuren), maar ik heb er toch altijd van genoten.


Datum: 19-02-2007
Naam: Ed de Tollenaer img

Hoogtepunt voor mij was de Nederlandse premiere van de Caecilienmesse van Haydn. Met uitzending via de Radio, waarbij tijdens het Sanctus een stoel omviel.


Datum: 04-04-2007
Naam: Arno van Tuijl img

Ik kan me nog goed herinneren, dat ik meegezongen heb en dat de partituur en de partijen uit Engeland kwamen. Wij moesten er heel zuinig op zijn, want deze waren gehuurd. Ik was toen alt en er waren veel meer meisjes dan jongens. Een van de bekende stukken was Go down Mozes. Het ging over het verhaal van de uittocht van de Joden naar het beloofde land. Het optreden was met het Brabants Orkest en was op vrijdag en zaterdagavond. Toen wij de zaterdagavond weer naar het van Maerlantlyceum gingen, was de school dicht. De avond ervoor na de uitvoering had Frans van Amelsvoort een hartaanval gekregen. Een week later was wel de uitvoering en was de directeur van het conservatorium de dirigent en hij bleek de echtgenoot te zijn van een van de solisten, volgens mij Helene Verkley.


Datum: 02-05-2007
Naam: Margriet Michels img

Ik heb informatie over het schoolkoor van het St.Joriscollege en het Catharinalyceum gelezen en heb daarin met mijn zussen ook gezongen. Maar ik heb nog niets gevonden over het Schoolorkest dat onder leiding van mijn vader vele jaren bestaan heeft vanaf de jaren '50. Zijn er oud-orkestleden die nog foto's hebben en/of er nog iets van weten te vertellen?
Ikzelf heb ook nog foto's van uitvoeringen en repetities.
Er was ook een schoollied van St.Joris en het Cathrien. Ik zou daar graag de tekst van willen zien, misschien kent iemand die nog?
Ik heb in de Catharinastraat gewoond en kende de familie Coopmans goed. Las over Adje maar kan niet meer op de naam van de jongens komen... jammer genoeg.


Datum: 03-05-2007
Naam: Peter Markus img

Kan me herinneren dat rond 1957 het schoolkoor de Matheus Passion uitvoerde in de kerk (toren) van Zaltbommel. Dit was met het Brabants Orkest en enkele andere koren tesamen. De gecombineerde koren waren zo groot dat er twee dirigenten voor nodig waren.


Datum: 03-05-2007
Naam: Matty van de Zanden img

In het gedenkboek t Joris 75 jaar (1917-1992), vind je op pagina 40 het Jorisschoollied in woord en muziek en het Catharinalied in woord.


Datum: 17-05-2007
Naam: Marie-Justine Princen Michels img

Als ik me niet vergis is de tekst van de twee schoolliederen van onze leraar klassieke talen dr.X. Wolters. Deze leraar was ook beroemd om zijn sinterklaasgedichten.


Datum: 29-09-2007
Naam: Willy van der Krogt- van der Pluijm img

Ik heb vanaf 1964 bij het schoolkoor gezeten tot en met 1967 en ook nog in 1969. Wat betreft de 2 schoolliederen nog het volgende: De schoolliederen werden altijd eerst apart gezongen en daarna gezamenlijk. Dit klonk machtig mooi. Maar als Jorina wilde ik eigenlijk niet het Catharinalied zingen, dus als het apart gezongen werd zong ik wel mee met het Catharinalied en als het gezamelijk werd zongen alle Jorina's gewoon het Jorislied mee. Ik weet niet of het opviel, want in de aula zongen ze ook mee. Ik ken de liederen nog.


Datum: 19-10-2007
Naam: Hans Gommers img

Peter, in 1956 heb ik ook meegezongen met de Mattheus Passion in Zaltbommel. Dat was toen een even groot evenement als nu in Naarden. De hoofddirigent was Hein Jordans, we werden n.l. begeleid door het Brabants Orkest en de dirigent van het 'kinderkoor' was Frans van Amelsfoort. En het was koud in de kerk.


Datum: 19-10-2007
Naam: Gerda van Luyt img

Marie Justine, je hebt gelijk, de tekst was geschreven door dr. X. Wolters en klonk toen in onze oren nogal statig. Ik heb de liederen op een bandje staan, en luister er nog graag naar. Wat nostalgisch! Ik heb jaren meegezongen in het koor. Jij toch ook?
Weet je nog? Caecilienmesse, Castor et Pollux, Gloria van Vivaldi enz.


Datum: 20-10-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen img

Wie Oh Wie zet de tekst van het Catharianlied eens op internet. Ik kan nog een stuk zingen maar niet meer de hele tekst. Veel mensen vragen er om en ik zou dat ook graag willen. Of past het hier niet ?


Datum: 20-10-2007
Naam: Maria Willems img

Catharina-lied:
Ons is st.Cathrien als symbool gegeven,
dochters van 't aloud Brabants volk.
Vroom, gewillig zijn is ons eerste streven.
Brabants bloei is in ons vertolkt.
Onze kracht wordt hier ontplooid
en gewapend voor de grote strijd
wij zijn, wij willen zijn
vrouwen van een nieuwe tijd!


Datum: 20-10-2007
Naam: Henk Mariën img

Ik lees in de commentaren dat het schoolkoor ooit de Caecilienmesse van Haydn heeft uitgevoerd. Ik betwijfel dat. Wel is de Theresienmesse van Haydn uitgevoerd. Ik weet dat zo goed, omdat die later door Antoon Maessen is bewerkt voor een koor zonder solisten. In die vorm werd hij regelmatig uitgevoerd door het Tuindorpkoor o.l.v. diezelfde Antoon Maessen. Ik zong daar als bariton. Toen ik verkering kreeg met een Helmonds meisje en daar later mee trouwde, kwam het koor deze mis uitvoeren in de Bernadettekerk in Helmond, waar wij trouwden. Mijn vrouw is later ook lid geworden van dit koor.


Datum: 20-10-2007
Naam: Gerda van Luyt img

Henk, Ik kan je met stellige zekerheid zeggen dat het koor de Caecilien messe heeft uitgevoerd en wel op 21 en 22 Nov 1954. Solisten waren Leon Combé bas, Lode Devos tenor, Aafje Heynis alt en Folly Collette sopraan. Samen met het Brabants orkest en het geheel o.l.v.Frans van Amelsvoort. De KRO heeft een opname gemaakt, welke 2 dagen na de uitvoering werd uitgezonden.


Datum: 20-10-2007
Naam: Henk Mariën img

Gerda, als het in 1954 is geweest, was dat vóór mijn tijd. Ik werd lid van het schoolkoor in 1958 en heb dat volgehouden tot 1962. Vandaar mijn twijfel.
Ik vond het een fantastische tijd. Jij bent waarschijnlijk van een iets ouder geboortejaar dan ik (1943).
Overigens vind ik de data wat vreemd, omdat in mijn tijd er alleen uitvoeringen waren in februari (de vrijdagavond vóór Carnaval). De repetitietijd (vanaf september) lijkt me ook wat kort, of gingen jullie na februari gewoon door?


Datum: 21-11-2007
Naam: Willem van den Heuvel img

Ik kan mij niet meer herinneren het schoolkoor op 21 en 22 november 1954 de Caecilienmesse zou hebben uitgevoerd. Ik deed in juni daarvoor mijn eindexamen HBS-B en vertoefde op de genoemde data juist voor de eerste dagen als recruut in Bergen op Zoom. Eerlijk gezegd twijfel ik ook daaraan gezien de data die kort vielen na de uitbundige herdenking van de bevrijding van Eindhoven 10 jaar daarvoor. Wat ik wel zeker weet is dat we op 9 en 10 mei 1953 in Gebouw Katholiek Leven de Caecilien-Ode van Haendel hebben uitgevoerd. De vocale solisten waren toen Folly Collette-de Vries, sopraan, Leni Henning, alt, Frans van Grinsven, tenor, en Leo Ketelaars, bas, tegelijkertijd met het Te Deum van Albert Jenny (1e uitvoering in Nederland). Op 5 en 6 januari 1952 werden Josue van Moussogsky en Lénfance du Christ van Berlioz uitgevoerd. Twee jaren daarvoor was Dido and Aeneas van Purcell aan de beurt geweest. Allemaal werken van klasse!


Datum: 09-06-2008
Naam: Tonnie van Zanten-Schoutese img

Ik was op zoek naar Léon Combé, en vond deze in het stukje van Gerda van Luyt. Graag wil ik weten of er iets op CD is vastgezet van zijn stem en of er ook een foto van hem is?


Datum: 13-03-2009
Naam: Louis van der Meijden img

Deze uitvoering was in het voorjaar van 1959, omdat ik hier voor het laatst als eindexamenkandidaat meezong in het mannenkoor (bovenste rij 4e van links).
Om meer personen te herkennen zie foto 19145 en 19146


Datum: 13-03-2009
Naam: Toon Geevers img

Mijn zus Ineke zat ook in het schoolkoor en ik ben een keer mee geweest naar een uitvoering waar toen een nogal moeilijk stuk van Benjamin Britten werd uitgevoerd. Requiem ??


Datum: 30-06-2009
Naam: Ad Reniers img

Vermoedelijk in 1949 werd o.l.v.Frans van Amelsfoort de Sint Nicolas Cantate van Benjamin Britten uitgevoerd. Ik heb nog 2 keer meegedaan, maar ik weet niet meer met welke werken.


Datum: 05-12-2010
Naam: Willy vn der Krogt van der Pluijm img

Ik heb een programma gevonden van een uitvoering van het schoolkoor van 1967. Op de achterkant staan alle uitvoeringen tot 1967 en in het programma zelf natuurlijk van 1967.
Hierbij de programma's
1949 Dido and Aeneas Henri Purcell, Kerstoratorium C. Saint-Saëns
1950 St. Nicolaas Cantate Edw. Benj. Britten
1951 Regina Coeli Andé Campra. Dixit Dominus Michel de la Lande. Quare fremuerunt gentes Michel de la Lande. Choeur de la victoire uit La pricesse de Navarre Jean Philippe Rameau.
1952 L'enfance du Christ Hector Berlioz. Josué Modest Moussorgsky
1953 Cäcilën-Ode Georg Friedrich Händel. Te Deum Albert Jenny. Magnificat Herman Schroeder
1954 Missa Sanctae Caeciliae Joseph Haydn
1955 Te Deum Wolfgang Amadeus Mozart
1956 Castor et Pollux Jean Philippe Rameau
1957 Laudate Pueri G.B. Pergolesi. Gloria Antoine Vivaldi. Davidde Penitente Wolfgang Amadeus Mozart.
1958 Invitatorio Joh. Christian Bach. Te Deum Dominico Simarosá. Arnhemse Psalm Herman Strategier
1959 Magnificat Joh. Christian Bach. Regina Coeli Wolfgang Amadeus Mozart. Te Deum Dominico Simarosá. Theresienmesse Joseph Haydn
1960 A Child of Our Time Michael Tippet
1961 Dido and Aeneas Henri Purcell. Kantate Nr. 140 J.S. Bach
1962 Vesperae Solemnis de confessore Wolfgang Amadeus Mozart. De klucht van Pierlala Antoon Maessen. Evviva Bacco Hendr. Andriessen
1963 London street cries Orlando Gibbons. De Kinderkruistocht Antoon Maessen. Der Frühling Joseph Haydn
1964 Semele Georg Friedrich Händel. Boerecharleston Antoon Maessen. De Graaf van weet-ik-veel Jaap Geraedts
1965 Mis in Es Franz Schubert. Cantate Campanae Wim Franken. Harba Lorifa Antoon Maessen
1966 Dir, Seele des Weltalls Wolfgang Amadeus Mozart. Muzisch contact Louis Toebosch. Jiddische liederen Antoon Maessen. De Schipbreuk Johan Wagenaar.
1967 Vier Maria-antifonen Herman Stratefier. Missa "Mater Sanctae Laetitiae" Albert de Klerk. Hymnus "Coelistis Urbs Jerusalem" Antoon Maessen. Krans der Middeleeuwen Oscar van Hemel. La Clef des Songes Jan Mul. Concerto pour piano et choeur Geza Frid.
Ik hoop dat de meeste zangers nu weer weten wat wanneer gezongen is. Ik moet ook nog boekjes hebben van 1968, 1969 en 1970. Als ik die gevonden heb zal ik ook die programma's met jullie delen.
De uitvoering van 1967 was " op 11 en 12 maart te 20 uur in de hall van het Sint Catharinalyceum, van Maerlantlaan 11 te Eindhoven", onder de titel van: Concert van nederlandse muziek. Vocale solisten: Trees de Groof mezzo-sopraan, Joep Langenhoff bas, de instrumentale solist: Jan Gruithuyzen en de begeleidende instrumentalisen: Dick Mooy fluit, Anne de Vries hobo en althobo, Huib Steendijk klarinet, Nico van Wieringen fagot, Rudolf Siebert hoorn. Voorbereidende muzikale werkzaamheden werden verricht door Drs A Evers, W van Grootel en Han Gruithuyzen. Het geheel onder leiding van Antoon Maessen


Datum: 05-12-2010
Naam: Ad Reniers img

Een foto van het koor uit 1950 (tijdens de uitvoering van de Sint Nicolaas Cantate) is te zien in het geschiedenisboek "Eindhoven ,een samenlevng in verandering " geschreven door Dr.J.M.P. van OOrschot