Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1950
Locatie 1.: Centrum |113 De Witte Dame
Onderwerp.: Panorama - Stadsoverzichten |Centrum
Reacties
Naam: Wil van Hout
Aan de horizon, links van het midden, zie je de klok van Philips. De man moet de beitel wel goed stil en vasthouden. Het is heel anders dan de plaats aanwijzen waar hij met de hamer moet slaan, want dan ben je met de hand weg. Nu komt er een machine met een krokodillebek die het hele frutje zo verpulverd. Iemand zal de plaats van de beton silo, of water reservoir, wel herkennen. Het is wel ver van de klok.
Naam: Vic van Lijf
Hans, snelle reactie. Ik had het thuis al geprobeerd (downloaden en met Irfanview flippen) en zag toen ineens op de achtergrond het Ketelhuis op Strijp II. Nu op de kaart een lijn trekken vanaf de klok over noordwestpunt van Ventoseflat naar het gebouw in aanbouw (of toch afbraak?).
Naam: Henri?
Ik bekeek het op een andere wijze. Mogelijk fout. Als je het verlengde van de spoorlijn langs de Philipsklok doortrekt kom je links naast de huidige Regent uit. Omdat de foto rechts van dit verlengde is genomen, is het ook rechts van de regent. En daar ligt de Emmasingel.
Naam: Willem Verstegen
Wij gaan ook voor het Philips Gezondheidsdienst (evenals Hennie de Groot) aan de Willemstraat. Waarom? Omdat wij jaren in de Ventoseflat gewoond hebben (Mathildelaan 51) en op deze afbeelding ons toenmalig stulpje zien, en van daaruit een prima uitzicht op de Medische Dienst hadden waar mijn vader op de 4e verdieping oostzijde zijn kantoor had. Met verrekijkers stonden wij elkaar regelmatig te schouwen. Ook is op deze afbeelding duidelijk gebouw GC te herkennen aan de Gagelstraat dat weer achter de Ventoseflats lag en jaren lang als Philips personeelswinkel dienst heeft gedaan. Links van het Philips Gezondheidscentrum was destijs de Philips gaarkeuken/kantine waar wij vroeger ook gebruik van maakten om regelmatig 's avonds het Philiprak-menu te nuttigen.
Naam: Hans Vervoort
Hierboven spreek ik oneerbiedig van (vr)eetschuur, als het gaat over de kantine van de organisatie Philipsrestauratie. Dit jargon werd vaak gebezigd door collega's onder elkaar. Maar ik moet toegeven dat mijn vrouw en ik er jaren voortreffelijk gegeten hebben. Met ons vast clubje waarmee wij de tafel jaren gedeeld hebben, hebben wij nog steeds goede contacten. Als er nasi- en bamigoreng of halve haan op het menu stonden was het aanschuiven in een lange rij. Het gemak als je thuiskwam en je had warm gegeten en altijd drie gangen voor de prijs van (guldens in 1968) fl. 1,80. In het begin bezochten wij de kantine in de Gagelstraat, later werd het de machinefabriekkantine in de Beukenlaan toen deze warme maaltijden ging verstrekken.
Naam: Huub de Mul
Mijn bijdrage aan de foto begint met de vraag: waar is de Bedrijfsschool gebleven?
Laten we eens naar Complex Strijp gaan kijken. Wat kunnen we daar, zonder de echte foto en een vergrootglas, nog zien van rechts naar links? Het Klokgebouw en dan de hoogbouwen. Tussen de twee schoorstenen links daarvoor is de antennetoren te zien op het Veemgebouw. Dat helpt bij de datering.
Gaan we verder naar links dan komen we bij gebouw S.Y.Y. Vijf verdiepingen hoog en net boven de horizon uitstekend. Voor de zijmuur is duidelijk de schoorsteen van de laagbouw S.W.W. te zien. Nu moet de Bedrijfsschool komen, maar waar is die?
Als deze foto van 1950 is dan moet er een zeven verdiepingen hoge lange vleugel staan. Bij een vroegere datum een vier verdiepingen hoog stalen skelet. Restant uit de oorlog. Jan, kan jij er een vergrootglas bijnemen?
Met deze gegevens dateer ik deze foto enige jaren voor 1950 en dan is mijn voorlopige conclusie dat het hier gaat om dakwerkzaamheden aan het Ingenieursbureau.
Naam: Anne Troost
Als ik via de foto 7118 deze foto bekijk denk ik (nooit bij Philips gewerkt) dat het niet het gezondheidscentrum is. Sterker ik denk dat het helemaal geen gebouw is aan de Willemstraat. Als ik op foto 7118 een lijn trek zodat de Ventoseflaat ongeveer op dezelfde hoogte ligt, kom ik uit op een gebouw aan de Emmasingel. Voor mij lijkt het gebouw EG of EF.
Naam: Huub de Mul
Mijn eindconclusie. Goed gedacht Anne maar het zijn niet die twee gebouwen.
In mijn documentatie van 1946 zit een foto van Complex E met aangegeven oorlogsschade. Deze is uit dezelfde serie als foto 7298. Op mijn kopie ontbreken de gebouwen GE, GF en GG. Drie laagbouwen links op de hamerfoto. Als we daarom 1946+ en 1950- (eerder commentaar) rekenen dan zitten we midden in de herstelperiode.
Omdat de hamerfoto een te klein stukje van Complex E laat zien, had ik mijn blik gericht op Strijp. Zo kwam ik tot mijn voorlopige conclusie. Om die nu te verbeteren gaan we naar foto 7166 en mijn commentaar daarbij.
Het gebouw EE is in de oorlog zo ernstig beschadigd dat het herstel jaren in beslag nam. Als je op dat gebouw staande in ±1948 een foto maakte richting Strijp, met betonwerkers erop, waar zou die foto dan op lijken?
Naam: Hans van Melis
Vergelijk het gebouw rechts eens met de maquette van Philips van foto 4632. En raak nog een beetje meer in de war.
Naam: Jan Weijers
Ik heb een 2e foto gevonden die van hetzelfde dak is genomen. Misschien helpt die 2e foto om het betreffende gebouw nauwkeuriger te bepalen. Zie foto 7352.
Naam: Theo van den Dungen
De discussie over het al dan niet "gespiegeld" blijft me toch bezighouden.
Zoals deze foto nu is (en dat geldt ook voor de grote versie van foto 7352) is de "man met de hamer" in een klap linkshandig geworden, (logisch als je spiegelt natuurlijk); de greep aan de hamer is van iemand die linkshandig is. Zou natuurlijk kunnen, maar deze categorie mensen is duidelijk in de minderheid.
Naam: Huub de Mul
Daar is geen reden voor Hans. De laagbouw rechts van de man het de hamer is de laagbouw rechts van Gender op foto 4632. Maar er is wel wat veranderd sinds 1923! Evenals de gebouwencode bestond ook gebouw EE nog niet. EE was het verlengde van de gloeilampenfabriek, het gebouw met die 'boogjes' op het dak.
Naam: Paul van der Cingel
Voordat ik de commentaren gelezen had, zag ik na enig turen dat het het dak van het gezondheidscentrum moest zijn dat ter hoogte van het Wilhelminaplein rond 1950 gebouwd is. Van die hele rij vanaf Emmasingel tot St. Antoniusstraat staat niets uit die tijd meer overeind. Achter de Elisabethlaan zien we het geboomte rondom het stadion van PSV. In de barakken aan de Gagelstraat werden voor de jeugd van PSV avondjes georganiseerd waar o.a. Piet Bakers, eerste 11-tal speler, films liet zien van wedstrijden van het Nederlands elftal. Sinterklaasavondjes werden er ook voor de PSV jeugd georganiseerd, we kregen dan allemaal een PSV zakagendaatje.
Naam: Bauke Hüsken
Ik heb het idee dat deze foto genomen is vanaf Philips gebouw EE, hoek Emmasingel-Willemstraat (tegenwoordig GGD en biliotheek). In de oorlog is dit pand zwaar beschadigd geraakt, waarna het tussen 1946 en ca. 1947 werd heropgebouwd. Onder meer de vier bovenste verdiepingen werden toen gebouwd. Als ik lijnen trek over de plattegrond met Philipsgebouwen, dan lijkt EE het enige juiste gebouw te zijn waar vandaan deze foto gemaakt moet zijn. Alle Willemstraat-panden liggen veel verder naar links.