Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1925
Onderwerp.: Personen |Bijzondere, Bekende Eindhovenaren |Overige Bijzondere / Bekende Eindhovenaren
Bekende Eindhovenaren van weleer (circa 1925)
Reacties
Naam: Hans van Melis
Hotel Marshall (foto 3129). Volgens Jan Wolfs (onze Canadese wielrencorrespondent) zat er ooit een wielrenner Vriens in hetzelfde café. Wil (onze Eindhovense wielrencorrespondent), dit is Vlemmix die ooit in het café op de hoek van de Boschdijk - Kronehoefstraat zat. Zouden van Gelder en Piet van de Broek ook hard gefietst hebben?
Naam: Jan Wolfs
Ja, ik heb zelf Graard Vemmix ook gekend, hij had vroeger bij de Oude Toren een café. Mijn vader kocht mijn eerste (tweedehandse) racefiets van Graard Vlemmix. Zijn schoonzoon was Jan Klip bestuurslid van W C Het Zuiden. Willie Vriens woonde op de hoek Willemstraat en Emmasingel, Hotel Marshall. Later had Willie een bar in de noodwinkels Hooghuisstraat.
Naam: Tini van Rooij
En de naam van het café op de hoek Willemstraat / Emmasingel was "De vijf ringen". Pas later is het "Marchal" geworden.
(Bron: Toos van den Broek, rechts op foto 7070)
Naam: Wil Rovers
Ik ben op zoek naar een echtpaar, Piet Feijen en Elizabeth Feijen-Rovers. Zij zouden in 1914 de eigenaars zijn geweest van café de 5 ringen, gelegen aan de Emmasingel. Er is in alle verhalen ook nog sprake van een kaatsbaan achter. Mijn opa en oma zijn in augustus 1914 uit België moeten vluchten met hun 5 kinderen en ze zijn in Eindhoven terechtgekomen bij een zuster van mijn opa, Elizabeth Feijen-Rovers dus. Daar hebben ze enige tijd achter in het café gebivakkeerd; uiteindelijk is de hele familie in Eindhoven gebleven, in België bleek alles te zijn weggeroofd. Ik ken de verhalen alleen maar van heel vroeger, en mijn ooms en tantes waren nog klein, dus..... Wie weet of ze inderdaad de eigenaars waren van dat café?
Naam: Sjef van Eijk
In het Eindhovense bevolkingsregister 1921-1938 staat het echtpaar Feijen-Rovers ingeschreven op Willemstraat 2 (het pand op de hoek met de Emmasingel) en zijn beroep was caféhouder. Feijen was overigens een Belg, geboren in Brussel. Zijn vrouw kwam uit Leiden, waar ze in 1897 getrouwd zijn. In het bevolkingsregister van 1910-1920 staat het echtpaar eerst ingeschreven aan de Vrijstraat en was hij koperslager. Het adres wordt later gewijzigd naar Markt en het beroep naar caféhouder.
Naam: Tini van Rooij
De naam "De vijf ringen" verwijst naar de 5 ringen in het logo van de Olympische Spelen. Deze naam werd populair naar aanleiding van de Olympische Spelen in 1920 te Antwerpen. Dat deze naam al in 1914 gebruikt werd betwijfel ik. In 1916 werden er geen spelen gehouden vanwege de eerste wereldoorlog.
Naam: Wil van Hout
De wielrenner van Broek woonde voor de laatste wereldoorlog bij zijn ouders op de hoek van de Heemskerkstraat/Van Kinsbergenstraat. Hij was een echte baanrenner, zoals de meeste die een centje wilde verdienen tijdens de crisisjaren. Jan Klip, waar Jan Wolfs over schrijft, was een Helmonder die voor Jan Peeters en Amels uit Valkenswaard de microfoon hanteerde bij wedstrijden. Allemaal heel lang geleden maar evengoed vermeldenswaardig. Amels was van thuis uit een beroepsmilitair, die er voor zorgde dat er in de wintermaanden gefietst kon worden op de Piroc.
Naam: Wil Rovers
Dank je wel, Sjef van Eijk, dat geeft weer meer duidelijkheid. Mijn vader vertelde altijd dat ze enige tijd achter bij een café op een kaatsbaan hebben gewoond bij gebrek aan beter; uiteindelijk zijn ze op de Aalsterweg terecht gekomen, ongeveer waar nu de Boutenslaan begint. Hij vertelde ook dat oom Piet een soort apparaatje had waarmee hij stroom kon opwekken en dat hij dat gebruikte als de klanten te lang bleven plakken: hij zette dan de reling rond de tap onder stroom.... een lichte stroomstoot hielp enorm. Heb het verhaal nooit kunnen plaatsen, maar ik geloof dat het hierin goed past. Mijn vader was toen 4 jaar.
Ik heb ook nog een foto van het echtpaar, wist wel wie ze waren maar de omstandigheden kende ik niet goed. Erg leuk!!!