Schouwbroek - Gagelstraat
Beschrijving | De Gagelstraat in Strijp. Toen heette het hier nog Schouwbroek, tegenwoordig denken we bij die buurt eerder aan een westelijker stuk van Strijp. Het is zeker niet de enige buurtnaam die 'verhuisd' is in Eindhoven! Rechtsvoor zien we De Regenboog, winkel in koloniale waren. Het pand is frontaal te zien op foto 1171. Gezien het ielige boompje voor de winkel dateert die prent uit ongeveer hetzelfde jaar. |
---|---|
Geplaatst op | 05-07-2005 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Hans van Melis
Verwar het Schouwbroek (de wijk) niet met de Schouwbroekseweg. De Willemstraat in Gestel heette inderdaad Willemstraat. De weg in Strijp vanaf de Gender heette Verlengde Willemstraat tot aan het pand Gagelstraat 103, de sigarenfabriek van Norbert van Reuth. Verderop was de naam Keiweg. Later dus het derde deel van de Willemstraat.
Naam: Willem van der Sommen
De foto is van de Gagelstraat en wel tussen de Frederiklaan/Antoniusstraat en de Genderweg. Later zat in de winkel van koloniale waren de zuivelwinkel van Blommers. Zoon Henk Blommers was later de uitbater van café De Voetbal op de hoek van de Gagelstraat/Antoniusstraat.
Naam: Bauke Hüsken
Hallo Rikie, Schouwbroekseweg 50 en 52 zijn in 1876 gebouwd. Dat is oud, maar niet het oudst in Strijp. De villa op Strijpsestraat 2-4 dateert uit 1866, het kleine pandje aan Zeelsterstraat 50 dateert uit 1873 (staat het er nog?), maar het oudste pand, hoewel flink schade aangedaan door de bouw van een afzichtelijke serre/dakkapel is het arbeiderspandje op Langdonkenstraat 13. Dit dateert mogelijk uit het begin van de 19e eeuw of ouder.
Naam: Tini van Rooij
De grens tussen Strijp en Woensel werd hier gevormd door de Windgraaf, een klein stroompje dat de Gagelstraat kruiste, net iets ten noorden van de spoorlijn. Grofweg zou je kunnen zeggen dat er een stukje Gagelstraat in Woensel lag en de rest in Strijp, gescheiden door het spoor. Het Woenselse stuk is inmiddels verdwenen onder het politiebureau en het hoogspoor.
Naam: A.van.Iersel
Ik ben geboren in de Gagelstraat in 1948. Voor ons was dit de tweede Gagelstraat, door de scheiding van de Frederiklaan/St. Antoniusstraat. Ik weet niet beter dan dat er een kruidenierswinkel zat van Antje Wouters, later inderdaad Henk Blommers en later Swinkels.