Fotonr.: 6487
Bijdrager Kees van der Hoeven
Jaar: 1931
Locatie 1.:Gestel |711 Schrijversbuurt |Potgieterstraat
Onderwerp.: Religie |Overige Gebedshuizen / Genootschappen |Vrijmetselaars

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Potgieterstraat - Vrijmetselaarsloge

Beschrijving De Vrijmetselaars zitten nu 75 jaar in Eindhoven. Via een stroman kochten ze in 1931 het dubbele pand aan de Potgieterslaan 41 aan. In de oorlog, de nazi hield niet van de Vrijmetselarij, werd het pand aanvankelijk gebruikt door Duitsers. In 1943 werd het aangekocht door Henri van Abbe. Die had er niet lang plezier van want een, bij een bombardement afgedwaalde bom, legde het hele pand in de as. Tot begin jaren 1950 was het een braakliggend veldje tot er weer een nieuwe loge gemetseld werd. De huidige loge heeft niet meer de karakteristieke punt en qua bouwstijl valt hij enigszins uit de toon tussen de rij vooroorlogse woningen.
Geplaatst op 14-10-2006
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 21-10-2006
Naam: Kees van der Hoeven img

Op de lucht- foto 4602 is duidelijk het braakliggend veldje van na het bombardement zichtbaar.


Datum: 11-11-2006
Naam: J.Smits img

Of er na de brand op 19 september een braakliggend veldje was, weet ik niet zeker. Wel zijn oa.de fundamenten nog lang zichtbaar geweest.
Het is voor mij ook nog een vraag, of de Duitsers na de totale ontmanteling van het gebouw er ooit gebruik van gemaakt hebben. Ik heb wel gezien, dat het totaal leeggemaakt werd. Later is er nog een kappersschool in gevestigd.


Datum: 25-06-2007
Naam: Kees van der Hoeven img

De informatie dat de Duitsers er in de oorlog hebben gezeten, kreeg ik van een vrijmetselaar. Misschien is het niet actief gebruikt. Wellicht dat meneer Smits -de buurman van destijds!- de juiste informatie geeft.


Datum: 16-06-2011
Naam: Maurice Witsema img

Tijdens de oorlogsjaren waren de concierges Frans en Truus van Laarhoven. Toen wij moesten onderduiken, in augustus 1942, konden wij daar enkele dagen in een zolderkamer verblijven tot ons nieuwe onderduikadres. In 1943 hebben wij daar weer enkele dagen overnacht.. Op de bevrijdingsdag, 18 september 1944, bezochten wij het huis om enkele spullen, die ze voor ons bewaarden, op te halen. Toen we het huis hadden verlaten begon het duitse bombardement dat het huis vernielde.