Bijdrager Therese Sauter-Roijers
Jaar: 1946
Locatie 1.:Stratum |222 Gerardusplein |Cyclamenstraat
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Zuivel |Overige Melk / Zuivel
Cyclamenstraat, vlak na de oorlog.
Beschrijving | In die tijd kwam de melkboer nog met paard en kar langs de deur. Kinderen vonden het altijd mooi om op het paard en de bok te zitten. De melkboer kenden wij allen als Tinie de melkboer. Was een lieve man die regelmatig de kinderen een stukje mee liet rijden. Ook waren er destijds de schillenboer en de aardappelenboer. De schillenboer kwam ook met paard en kar in mijn herinnering. De Cyclamenstraat is lange tijd een doodlopende straat geweest, waar we als kinderen altijd buiten waren om te spelen, hetzij in het korenveld of gewoon op straat. Op het paard zit Juultje van Gestel en ik zit op de bok. |
---|---|
Geplaatst op | 04-10-2006 |
Reacties
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Die man kwam achter door de gangetjes en riep dan Haze- en knijnenvellehhhh. Vaak na de feestdagen in december. Ook herinner ik me een visboer die riep Krabben en krukelen. Die krukelen haalde je met een naald uit de schelpen en die dingen waren erg zout. Ook de todden- of voddenboer kwam door de straten. En wat te denken van de scharesliep voor het slijpen van scharen en messen.
Naam: Wil van Hout
De schillenboer woonde in de Puttensedreef en was volgens mij een gewone boer die het vee dat hij had bijvoerde. Ik weet dit omdat ik ooit een reclameplaat gemaakt heb tijdens een droge zomer toen het gras verdord was. Tekst weet ik niet meer maar het moest de mensen aanzetten tot het bewaren van het groen. Hij vertelde mij nog dat er soms aardappelschilmesjes (mooi woord!) in zaten en ik daarom goed moest opletten tijdens het voeren.
Naam: Wil van Hout
Ouwe todden werden verzameld en door de toddenboer met de punter gewogen alvorens hij een molentje, fluitje of het afrolblaaspijpje gaf (tijdens voetbalwedstrijd gebruikt door Barry Hughes). Het was de gewoonte de baal aan de punter te hangen en tijdens het omhoogheffen de baal een beetje te helpen met de voet zodat het gewicht aanzienlijk verminderde. En daarna maar hardlopen met het stokje voorzien van het molentje. Het draaide wel een tijd. Anderen maakten het apparaat op het stuur van je fietsje vast. Een stukje karton met een wasknijper op de spaak en het geheel gaf de indruk met een heus vliegtuig van doen te hebben. As ge mar leut het.
Naam: Wil van Hout
De Woenselse schillenboer had een knecht zoals hij geen betere kon wensen. Hij was gehandicapt en werkte als drie anderen. Of hij een zoon van de Semler was weet ik niet. Maar hij verdiende zo wel de kost en hij bleef maar met dat grote apparaat draaien. Een dergelijk instrument zou nu op een voetbalveld niet misstaan.
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof
Er hoort nog een venter bij die langs de deur kwam met koekjes e.d. Iemand nog een herinnering aan het Peperkoekmenneke?
=== zie foto 13436, Red. ===
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Vera, dat is dan een andere melkboer als deze van de foto die bij ons in de straat kwam, zeker tot eind jaren vijftig. Deze heete Toon van de Wildenberg (en niet Tini zoals ik per abuis bij de foto schreef). Hij heeft zich later als fotograaf in Nuenen gevestigd.
Naam: Jeannette Wassink
Toon van de Wildenberg is inderdaad getrouwd met een Russische vrouw, Toon is nu 85 jaar en woont nog altijd in Nuenen. Iemand bij ons uit de straat vroeg eens aan hem hoe hij aan een Russische vrouw kwam, en hij zei toen: ze stond achter een boomke te huilen, en toen heb ik haar maar meegenomen.
Naam: Yvonne Henderson
Als paardenliefhebber kan ik het niet nalaten op te merken dat het 'paard' voor de melkkar een muildier is en geen paard of pony. Dit is een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie (niet andersom). Het veulen lijkt dan het meest op de moeder, dus een paard. Heel bijzonder, muildieren werden hier nauwelijks als trekdier gebruikt. Toon van de Wildenberg en zijn Russische vrouw hebben wij leren kennen bij het maken van het boek Nuenen op het randje waar hij ook in staat, maar dan zonder kar. Helaas is hij enkele jaren geleden overleden.
Naam: Lieke Slegers-Roijers
Het huis rechts, achter de bomen, is beter te zien op foto 24843.
Naam: Paul van der Cingel
Wat een prachtige parade van wat er vroeger allemaal langs de deuren kwam. Onze voddenboer woonde aan het eind van de Gestelsestraat. Onze bakker was Roland. Onze melkboer Harrie van St. Jozef. Bij slagers kwamen vrachtwagens langs om de botten op te halen om lijm van te maken, zelfs als je ze niet gezien had wist je dat ze langs waren geweest, je kon het ruiken. Minder vaak kwamen er ook nog schillenboeren, handelaars in knopen, garen en band langs en zelfs mensen die werk zochten langs, zoals een paar Rotterdammers die met staalborstels gevels wilden reinigen. Om hun vakbekwaamheid te demonstreren begonnen ze maar vast een paar plekken te bewerken, en ik moet zeggen ze hebben dat goed gedaan, want 50 jaar later was nog te zien waar ze dat gedaan hadden. Maar mijn ouders voelden er niets voor ze de hele gevel te laten doen, ze moesten het maar aan de buurman en huisbaas Priems gaan vragen.