Reacties
Naam: Hans van Melis
Mooie scan. Ik herken die drie trapgeveltjes. Het is de Genderstraat, op de achtergrond het pand van de hoffotograaf aan de Nieuwstraat. (foto 4500).
Naam: Berry Geerts
Superfoto en terug in de tijd. Ik heb jaren op de hoek van de Nieuwstraat en het Genderstraatje gewoond. Mijn wereldje dus. De linker muur was van de achtertuin van de Amsterdam Rotterdambank aan de Markt. Daarnaast woonde de huismeester van de bank. Daarnaast de werkplaats van Jonkers Antiek aan de Markt. De kleine poort was inderdaad de achteringang van restaurant De Bus en de achterom van bloemist Van de Kraan (Nieuwstraat). Achter de grote poort heeft slagerij Cleven, in afwachting van nieuwbouw hoek Hermanus Boeckstraat, haar werkplaats gehad. De lantaarnpaal gaf licht aan de achterom van de Nieuwstraat en die liep door naar de Vestdijk. Wat niet te zien is, is de inham voor de trapgeveltjes. Hiet zat de Eindhovense Kalkcentrale van Sjaak van Boxtel. Het pand met de trapgeveltjes was niet meer dan een gewelfd gebouw met daarin de opslag van groenteboer Weinand? Van wie de garage en het boogpoortje was weet ik niet. Achter het laatste poortje lag de tuin van tandarts We(h)meijer
<<< Berry, wij hopen zo dat jij nog foto's voor deze site beschikbaar hebt! (Peter) >>>
Naam: Corrie van de Bor
Heerlijk deze foto! Wij waren buren, Berry, Liberty op nr. 11a. Het gebouw links, de garage, was van ons. Het kleine poortje ernaast (tussen garage en jullie 'achterom') was onze ingang naar de tuin. In het pand rechts met de grote garagedeur heeft de firma Aarts en co. een tijd hun magazijn gehad.
Naam: herman tecklenburg
Mij is het Genderstraatje nog wel bekend. Wij hadden onze zaak op de hoek van de Nieuwstraat en Vestdijk en hadden in het straatje een opslagplaats voor lege viskisten. Die werden eerst allemaal met zeep en veul water schoongemaakt. Ingang De Bus ken ik nog goed. Peter de Bus en ik waren goeie kameraden. Verder in het straatje, zo naar het einde, was de Montessorischool en ook nog een kolenhandel. Verder opslagplaatsen. Groeten van een "oud" Demer-naar.
Naam: Marianne van Hasselt
De garage was van de textielzaak Ansems van de Demer. Het was een soort opslag. Hoe ik dat weet? Vroeger heb ik ooit (met wie zeg ik niet) de ruitjes aan de zijkant (die zijn op de foto te zien) ingegooid. Jan Ansems, een heel aardige man, heeft me toen even aan mijn oren getrokken. Het grote pand op de achtergrond is van fotograaf Van Beurden.
Naam: Cornelis Marks
Marianne, mijn moeder (nu 78) kan bevestigen dat ik van dat ingooien de schuld kreeg en mijn pa de rekening. Dat kwam omdat Paul van der Kraan en ik daar aan het spelen waren en er iemand ineens naar buiten kwam die kennelijk net de ingegooide ruitjes had ontdekt. De straf was 1 week niet meer buiten spelen.
Naam: Jack Werlotte
In de jaren 70 was links, (vanaf de Nieuwstraat rechts) de ingang van discotheek Touhpits (Stiphout omgedraaid) van de fam. Van Stiphout, ook eigenaar van discotheek De Schuur, op de hoek Markt en Nieuwstraat (bereikbaar door het gangetje) en van het café rechts van het gangetje aan de Markt. Ook hadden zij in Tilburg een discotheek genaamd "Talk Off The Town".
Naam: Herman Tecklenburg
In het Genderstraatje was ook een garage van een advocaat die op de Vestdijk woonde. In de laatste maanden van de oorlog in 1944, juist voor de bevrijding, hadden wij een klas daar, want onze school was telkens bezet door het Duitse leger. Of in de winter geen school wegens geen warmte door een tekort aan kolen. De school was, toen, de jongensschool St. Catharina. De hoofdleraar was toen de heer V.d. Zanden. Ik hoop dat ik het goed heb. Groeten vanuit New Zealand, oud-Demernaar Herman Tecklenburg.