EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

54815

Bijdrager:

Jaar:

1952

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Edenstraat

Onderwerp 1.:

Overheidsdiensten

Onderwerp 2.:

Brandweer

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Brandweerauto’s voor de kazerne

Beschrijving

Tussen het Catharinakerkhof en de brandweerkazerne aan de Edenstraat komt nu (2024) langzaam maar zeker het betonnen geraamte van de “Nieuwe Bergen” boven de grond, zoals te zien op de foto van het bouwterrein. Vijfenzeventig jaar eerder (in 1949) kwam er een einde aan de huisvestingsmisère van de brandweer, toen besloten werd tot de bouw van de huidige kazerne. Vóór de opening ervan was de brandweer verspreid over verschillende locaties, o.a. aan de Paradijslaan. Bij de opening in 1952 meldde de gemeente te beschikken over “een van de modernste kazernes in Nederland”. Deze foto met het autopark ten tijde van de ingebruikneming laat zien wat toen “modern” was. Tegen de gevel van het nieuwe gebouw werd het beeldhouwwerk “Spuitgasten” bevestigd (klik hier), van de hand van Paul Grégoire, ook de ontwerper van het Vrijheidsmonument op het Stadhuisplein. Op de binnenplaats stond een hoge toren, de plek waar de brandweerslangen na gebruik werden opgehangen om te drogen. In 1978 wordt een uitbreiding van de kazerne aan de Deken van Somerenstraat in gebruik genomen waar ook de GGD-ambulances een plaatsje vinden. Ook bij die opening wordt gesproken over een ‘moderne vinding’: een computersysteem dat in de meldkamer alle informatie over de locatie van de brand verzamelt en een ‘aanvalsplan’ ontwikkelt terwijl de brandweerwagens onderweg zijn: het klinkt nu als een soort ‘artificial intelligence’ voordat deze term uitgevonden was. De brandweer en de GGD hebben deze uitbreiding in 2017 verlaten omdat het pand afgebroken ging worden om plaats te maken voor de ‘Nieuwe Bergen’. Ook de daarnaast gelegen laagbouw waar ooit de Gemeentelijke Sociale Dienst zat is inmiddels verdwenen. De andere gebouwen aan de Deken van Somerenstraat worden herontwikkeld. Alleen de kazerne uit 1952 heeft naast al dit nieuwbouwgeweld zijn oorspronkelijke functie behouden.


Geplaatst op

13-03-2024

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 13-03-2024
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Zie ik hier niet veel oorlogsmateriaal en is dit niet al gauw vervangen door Magirus? En rechts van deze brandweerkazerne, waar nu aan de 'Nieuwe Bergen' gebouwd wordt, was vroeger een speeltuin en daarna werd dit een parkeerplaats. Goh, in de laagbouw naast de kazerne, waar ooit de ' Sociale Dienst ' zat, heeft de Stichting EiB ook nog eventjes gezeten. Bij de opstart van de stichting aan de Heezerweg kwam hier ook het meubilair vandaan.


Datum: 13-03-2024
Naam: Sierd Loman  
img

Links een Chevrolet CMP15 "wrecker" of "tow truck", bekend van de Canadese landmacht. Ook wel bekend als Ford 15A. Van beide fabrikaten zijn nog exemplaren bewaard gebleven in Nederlandse musea.