EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

54726

Bijdrager:

Jaar:

2018

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

713 Hagenkamp

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Gender

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gender

Beschrijving

De Gender, ongeveer 15 km lang, ontspringt in de buurt van Steensel op een hoogte van 27 meter boven NAP en stroomt langs Veldhoven en Meerveldhoven naar Eindhoven. Vanaf de vijver aan de Willem de Rijkelaan is de Gender gedempt en gaat hij door rioolbuizen naar de rioolwaterzuivering aan de Van Oldenbarneveltlaan en daarna naar de Dommel.
De gemeente heeft onlangs besloten de Gender terug te brengen in de stad. De Nieuwe Gender zal straks deels bovengronds en deels ondergronds stromen. Het tracé volgt grotendeels de oorspronkelijke loop. Dit is waardevol voor de cultuurhistorie en het heeft tevens een functie in de verwerking en berging van regenwater. Op de foto de Gender in het Genderpark in 2018. Zie ook foto's 54 en 983. (Red.)


Geplaatst op

05-02-2024

Reacties:

Datum: 06-02-2024
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Volgens mij ontspringt ie op de Golfcourses Gendersteyn. Dat ligt dus tussen Veldhoven en Steensel. Tussen hole 3 en 4 moet je over een stroompje en dat is dus de Gender.


Datum: 07-02-2024
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ik heb het nog eens nagekeken en ik zat fout. Dat stroompje op Gendersteyn is dan wel de Gender, maar dat loopt tussen hole 2 en 3 op 'Blauw'. De Gender ontspringt niet op Gendersteyn, maar bij het E3-strand.