EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

54725

Bijdrager:

Jaar:

2018

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

723 Rapelenburg

Straat:

St Claralaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Kloosters / Liefdesgestichten

Onderwerp 3.:

Zusters Clarissen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Clarissenklooster

Beschrijving

De ingang van het voormalig Clarissenklooster aan de Sint Claralaan.
De Clarissen betrokken dit nieuwe klooster in 1953. Het gebouw is ontworpen door architect Kees de Bever en gebouwd op het voormalig landgoed Rapelenburg. Het is een Rijksmonument. Het klooster is omgracht en ommuurd, en het is in zijn eenvoud een goed en zeldzaam voorbeeld van een contemplatief klooster uit de naoorlogse periode.
De laatste Nederlandse zusters verhuisden in 1966 naar een zorgcentrum in Someren. Daarna betrok een nieuwe groep zusters uit de Verenigde Staten het klooster. Deze poor clares vertrokken eind april 2015 uit Eindhoven. Het klooster krijgt een nieuwe bestemming. In 2018 heeft CRA Vastgoed het klooster gekocht van het bisdom. Het plan is om het te transformeren naar een hotel met restaurant. Sinds 2018 is gewerkt aan de plannen waarbij veel belanghebbenden actief betrokken zijn geweest in het ontwerp. De verwachting is dat er in het eerste kwartaal van 2024 wordt gestart met de bouw. Zie ook foto's 22980 en 40944. In het filmarchief op de EiB-site staat ook een film over de Clarissen, te bekijken via: Clarissenklooster Eindhoven (Red.)


Geplaatst op

29-01-2024

Reacties:

Datum: 29-01-2024
Naam: Martin Swinkels  
img

In de kapel van dit klooster hebben wij onze huwelijksmis laten doen in januari 1973. De "dienst" werd toen gedaan door pater Jans van het toen nog bestaande klooster op de Koenraadlaan.