EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53952

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Spooremplacement en omgeving

Beschrijving

Onder het spooremplacement ligt het Villapark, tussen de Fuutlaan langs het emplacement en helemaal linksonder een klein stukje van de Kanaalstraat. Die loopt met een bochtje naar de Vestdijk. Die loopt naar boven naar de rotonde. In het midden van de onderrand komt de Nachtegaallaan en die loopt naar de T-splitsing bij de Parklaan, die naar links over de Dommelbrug overgaat in de Dommelstraat. Daar staat nu onder meer de nieuwe Effenaar, maar hierboven staan daar nog de fabriekspanden van Van Briel & Verster, waarvan nu alleen nog de gevel overeind staat.
Bij de rotonde zien we het busstation aan de centrumkant, rechts ernaast het station en daarnaast wordt nog gebouwd aan het stationspostkantoor, dat in 1961 werd geopend. Daar staat nu "The Social Hub", eerder Student Hotel genoemd. Op deze foto staat het oude postkantoor nog flink in de weg tussen het Stationsplein en de rotonde.
Boven de spoorlijn rechts het TH-terrein, met links ervan de Dommel. Aan de overkant van de Dommel is de latere telefooncentrale in aanbouw. Dat gebouw staat er nog, maar is niet meer als zodanig in gebruik. Het wordt verbouwd. Naar links is het hele gebied boven het hoogspoor, Fellenoord, vandaag de dag volgebouwd en volgens de plannen gaat het de komende jaren op de schop voor ondergronds verkeer en veel hoogbouw. (Red.)


Geplaatst op

29-12-2022

Reacties:

Datum: 01-01-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Dat is nu weer een foto waar je naar blijft kijken. Al die gebouwen die er nog niet staan en het nieuwe hoofdpostkantoor, dat in 1961 zijn deuren opende. De oude tramremise is nog steeds in gebruik door de BBA. Etc.


Datum: 02-01-2023
Naam: P R F van der Cingel  
img

Ja Giovanni dat klopt. Nadat alles van de vroegere remise opgeruimd was, ontstond er een flink terrein dat toegankelijk was vanaf het Raiffeisenplein, dat lang als regionaal busstation in gebruik is geweest. Op het voormalige tramterrein was inderdaad de BBA gevestigd en als ik mij goed herinner was het daar een drukte van belang van vracht- en bodeverkeer voordat dat laatste naar het Eedenplein verhuisde. Ik had het idee dat je daar eigenlijk niet mocht komen, ik werd er een keer weggestuurd (weggestuurd worden gebeurde me wel vaker) maar dat was waarschijnlijk om ongelukken te voorkomen. Vrachtwagens reden af en aan en moesten voorzichtig keren en draaien omdat het terrein niet zo heel breed was. Of het tegelijkertijd de remise was van de BBA-bussen kan ik me niet herinneren. Inderdaad een foto waar je lang naar kunt kijken. Wat is er nog en wat niet meer?


Datum: 02-01-2023
Naam: P R F van der Cingel  
img

De Nachtegaallaan komt uit op de Parklaan vlak bij Huize de Laak. Daar tegenover zien we de korte straat richting spooremplacement. Daar was een losplaats voor goederentreinen en ik ben daar vaak geweest met de voerman van de glashandel op de Grote Berg. Met paard en wagen gingen we dan grote kratten vlakglas ophalen. Ik vond het als kind prachtig, de hoeven van het paard op de kinderkopjes waarmee de wegen geplaveid waren, de voerman die me verhalen vertelde waar ik rode oortjes van kreeg. Op de terugweg gingen we vaak langs de Frederiklaan om kaartjes te kopen voor de volgende thuiswedstrijd van PSV. Ik kan me nog herinneren dat ik 's zondags met hem meeging en op de statribune links van de hoofdtribune stond. Van de wedstrijden zelf weet ik niets meer, ik was nog te klein om van het voetbal te genieten (9 à 10 jaar), maar ik bracht de saaie zondagmiddag er graag mee door. O wat was het saai op zondagen, niks te doen en alles dicht.


Datum: 04-01-2023
Naam: Sierd Loman  
img

Het oude terrein van de tramwegmaatschappij bleef nog lang in handen van opvolger BBA. Dit duurde totdat zij (samen met de Zuidooster) een stalling kregen aan de Tongelresestraat, begin jaren 1970. Het terrein functioneerde niet alleen als stalling voor BBA-streekbussen (ze stonden onder de oude houten tram-afdakjes), maar ook voor het kantoor en de bussen van hun reisbureau BraBenA. Verder was het de overslag voor de pakketdiensten van de BBA en vonden ook andere goederenvervoerders een plekje, zoals Van Gend & Loos en de SBS (Van der Schuyt, Van den Boom en Stanfries). Of dat via een huurcontract was weet ik niet. Nadat de BBA daar verdween werd het een niet erg aantrekkelijke parkeerplaats.


Datum: 04-01-2023
Naam: Eric Kemperman  
img

Op deze foto staat nog geen Dommeltunneltje (de "Silly Walks" tunnel). Zo te zien is dat tunneltje aangelegd in de rechter doorgang van het spoorviaduct over de Dommel. Het tunneltje is bij extreme regenval nog wel eens onder water komen te staan. Ik heb in de jaren '70/'80 af en toe moeten omfietsen als het weer eens zover was.