EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53432

Bijdrager:

Jaar:

2021

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vestdijk

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woontorens / Torenflats

Onderwerp 3.:

Vestedatoren

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Vestdijk

Beschrijving

De Vestedatoren is een in 2006 voltooide woontoren, gelegen aan de Vestdijk/Smalle Haven. Het gebouw wordt vaak geroemd om zijn bijzondere architectuur. De opdrachtgever was vastgoedonderneming Vesteda. Het gebouw vertoont een sterke gelijkenis met het Flatiron Building in New York, zowel qua hoogte als qua vorm.
Zoals de Admirant de bekroning vormt voor het daar ontwikkelde nieuwe winkelgebied, zo is de Vesteda het hoogtepunt van de Smalle Haven, in letterlijke en figuurlijke zin. De 90 meter hoge slanke woontoren is ontworpen door de architect Coenen, opgeleid aan de Eindhovense TU/e. Het ruitvormige gebouw telt op iedere verdieping twee grote luxe appartementen. De indeling van ieder appartement kan bijna helemaal bepaald worden door de bewoner. Alleen de ligging van de douche en het toilet staat vast. 
Zonder valse bescheidenheid zegt Coenen over zijn gebouw: “Het streven was eeuwige schoonheid”.
Bij de opening in 2006 schrijft architectuurbeoordelaar Manders een lovend artikel dat afsluit met de zin: “Dit gebouw maakt je hoopvol omdat het een niet te negeren voorbeeld is voor hoe het met Eindhoven verder moet”. In 2007 is de Vestedatoren door de architectuurbranche uitgeroepen tot het gebouw van het jaar. Vanaf het begin en ook nu nog beschouwen veel Eindhovenaren de Vestedatoren als het mooiste gebouw van de stad.


 


Geplaatst op

23-03-2022

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto