Fotonr.: 53401
Bijdrager Hetty de Groot
Jaar: 2021
Locatie 1.:Tongelre |311 Villapark |Nachtegaallaan
Locatie 2.: Tongelre |311 Villapark |Nachtegaallaan
Onderwerp.: Overheidsdiensten |Gemeentewerken
Onderwerp 2: Bedrijven / Industrie |Restaurants / Eetcafés / Lunchrooms |Fifth

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Gashouder

Beschrijving Achter het voormalige toonzaalgebouw van de vroegere Gemeentebedrijven (later NRE) aan de Nachtegaallaan. Het toonzaalgebouw is door de huidige bewoners samen met een architect en aannemer omgebouwd tot appartementen. Op de voorgrond ligt een deel van het terrein aan de straat Gashouder, die ligt tussen de straten Patrijsstraat (rechts achter het grijze pand), Treurenburgstraat, Gasfabriek en Nachtegaallaan. De cirkel op de voorgrond herinnert aan de plaats van een van de gashouders die vroeger op het terrein stonden. In dit geval gaat het om de grote grijze gashouder die op een paar meter afstand van het toonzaalgebouw stond, tussen de Nachtegaallaan en de Patrijsstraat. Op foto 37011 is het de meest rechtse van de vijf gashouders en op foto 29172 is te zien hoe dicht deze gashouder bij het toonzaalgebouw stond. (Red.)



We lopen hier over het oude NRE-terrein. Dit stukje Eindhoven is tussen 2000 en 2020 op een unieke manier herontwikkeld. Het begint in 2004 wanneer de NRE (= Nutsbedrijven Regio Eindhoven) besluit dit bedrijfsterrein te gaan verlaten. Hier werd al in 1858 gas en elektriciteit geproduceerd. De meeste gebouwen zijn dus behoorlijk oud en werden op het laatst vooral gebruikt voor opslag en als parkeergarage voor de onderhoudsvoertuigen. Wat zijn hier de mogelijkheden voor herontwikkeling? Ook hier bepaalt de economische situatie de uitvoering van de plannen. Pas in 2012 komt er beweging in de zaak. De gemeente gaat op zoek naar mensen die plannen hebben voor een of meer van de gebouwen. Het klink uitdagend: Een onontgonnen gebied voor pioniers met passie".

Drie ondernemenrs melden zich. Zij willen het grootste gebouw 'de kathedraal' omtoveren in een jazzpodium annex grandcafé: The Fifth'. 

Niet alleen zij maar ook andere pioniers worden echter geconfronteerd met de weerbarstige werkelijkheid: het is immers geen onontgonnen gebied, maar een plek waar tientallen jaren allerlei industriële activiteiten hun sporen nagelaten hebben, vooral in de grond. Wie betaalt de complete sanering?

Toch is deze vorm van herontwikkeling uniek: er komt geen projectontwikkelaar aan te pas. Alle plannen komen van allerlei individuen die alleen of in samenwerking met elkaar bijzondere ideeën hebben. Zo ook de groep die het gebouw aan de Nachtegaallaan, de oude toonzaal van de NRE, wil ombouwen tot appartementen. In 2017 kan de verbouwing van start. Zo krijgt langzaam maar zeker ieder gebouw een nieuwe functie. Om te vieren dat het laatste contract getekend is biedt de gemeente een symbolisch cadeau aan aan alle gebruikers: het letterkunstwerk ‘ NRE’, dat een plaats krijgt op het middenterrein. Ook de drie cirkels van donkere stenen op de grond, verwijzend naar de plek waar de drie gashouders stonden, houden de herinnering aan de oude functie van dit gebied in leven.
Geplaatst op 16-02-2022
Email bijdrager img