EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53397

Bijdrager:

Jaar:

2021

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Hermanus Boexstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Overige Gebouwen

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Hermanus Boexstraat

Beschrijving

De Hermanus Boexstraat anno 2021. Hier liggen er nog de zogenaamde "rode steentjes". Die worden de komende jaren in heel het centrum vervangen. De Hermanus Boexstraat was een straat waar één architect alle panden ontwikkelde, dus er een eenheid van maakte. Dat blijkt duidelijk uit de gevels van alle panden. Een van de redenen voor die keuze was dat de eerdere wederopbouw van de Demer erg lang duurde omdat voor bijna elk pand een eigen ontwerp werd gemaakt. (Red.)

In de Demer zijn alle winkelpanden na de oorlog herbouwd door de individuele eigenaren. In de Hermanus Boexstraat moest dat anders: geen “kleinstedelijk gepruts” (citaat Eindhovens Dagblad) maar “op moderne leest”, geïnspireerd door de Rotterdamse Lijnbaan. Ondanks deze verschillen bij de bouw gebeurt er vervolgens in beide straten precies hetzelfde: de zelfstandige winkeliers verdwijnen beetje bij beetje. Ze worden vervangen door filialen van grote ketens. De oorspronkelijke winkeliers woonden boven hun zaak, maar met de komst van de filialen ontstaat leegstand op de bovenverdiepingen. Tussen 2000 en 2020 neemt de aanwezigheid van grote ketens steeds verder toe. In de Hermanus Boexstraat was Stufkens, naast Werrelman, ooit de enige zelfstandige opticien. Nu gedragen vier opticienketens zich als prijsvechters om hun klanten te trekken. Recent nog vestigde zich een filiaal van Primark op de kop van de straat, die ooit te boek stond als de chicste winkelstraat van de stad.
Beide straten veranderen ook op een andere manier van karakter: in 1966 wordt de auto verbannen en ontstaat er zo een voetgangersgebied. In 2020 wordt volop gewerkt aan de vergroening van de Hermanus Boexstraat, vooruitlopend op de nieuwe bestrating.

 


Geplaatst op

23-03-2022

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto