EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53379

Bijdrager:

Jaar:

2021

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Catharinaplein/Stratumseind*

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Kleding / Manufacturen

Onderwerp 3.:

Kreymborg / Ram Bam

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Catharinaplein

Beschrijving

Op het voorplein van de kerk (ook wel 'bordes' genoemd) zijn begin 2022 nieuwe glasplaten aangebracht om beter te kunnen kijken naar de ondergrondse ruimte van de middeleeuwse Catharinakerk, Ook de bestrating van het bordes is/wordt vervangen. De vroegere gladde tegels hadden een te grote aantrekkingskracht op skaters.
In 2002 vindt de voormalige stadarcheoloog Nico Arts in een proefsleuf op het voorplein van de Catharinakerk enige menselijke resten. Een deel ervan blijkt van een ongeveer tienjarige jongen te zijn. Met behulp van de DNA techniek wordt Marcus van Eindhoven tot leven gebracht. Dit resultaat leidt tot een uitgebreid archeologisch onderzoek voor de kerk waarbij de fundamenten van het koor van de middeleeuwse voorganger blootgelegd worden. Binnen en buiten deze fundamenten vinden de de onderzoekers meer dan 750 (gedeeltelijke) skeletten, waarvan 80 met zekerheid uit de periode 1200 - 1350. Na de afronding van deze opgraving krijgt het plein een nieuwe inrichting. Daarbij worden kijksleuven in de grond aangebracht, zodat belangstellenden een klein deel van dit stukje Eindhovense geschiedenis kunnen bekijken.

De fotograaf staat op het terras bij de voorzijde van de Sint-Catharinakerk. Rechts op de foto, met bomen, is het Catharinaplein zichtbaar. Vanuit de linkerzijde van de foto kruist de Kerkstraat met de Rechtestraat (middenachter) en het Stratumseind (vanuit de rechterzijde op de foto). De koepel op de foto (rechtsachter) maakt deel uit van het winkelcentrum Heuvel Eindhoven.
Het winkelpand midden achteraan heeft als adres Rechtestraat 69. Nadat hier het voormalige pand "De Gaper" in 1907 door brand verwoest werd, is door architect L. Kooken dit winkelpand nieuw gebouwd, waar de Bossche kledingzaak Kreijmborg een filiaal opende. Thans is kledingzaak Rambam hier gevestigd. Zie ook de foto's 52420 en 39555. (red).
 


Geplaatst op

28-03-2022

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto