EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53378

Bijdrager:

Jaar:

2021

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

18 Septemberplein

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Overige Winkels

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
18 septemberplein

Beschrijving

De ruimte tussen de Demer en de Bijenkorf heeft is erg veranderd. Het begint met het besluit hier geen verkeer meer te laten rijden. Maar tussen dat besluit en de opening van het nieuwe plein liggen tien lange jaren. In maart 2000 maakt de Italiaanse architect Fuksas het ontwerp voor het plein met de overkapping tussen Piazza en Bijenkorf en met de toegangshellingen naar de ondergrondse fietsenkelder. De (ooit tijdelijke) achthoekige dagwinkeltjes verdwijnen. Na veel discussie wordt het ontwerp van Fuksas op één punt aangepast: de Blob moet een paar meter achteruit. De verbouwing kan beginnen en alles moet in 2007 klaar zijn. De vondst van ondergrondse restanten van de “Woenselse Poort” zorgt voor de nodige vertraging. De overblijfselen van de vroegere noordelijke stadspoort liggen precies op de plek waar een van de toegangen tot de fietsenkelder moet komen. De archeologische resten worden uiteindelijk op een andere plek in de nieuwe fietsenkelder opgebouwd, zodat de geschiedenis van de Woenselse Poort zichtbaar blijft. De opening van het nieuwe plein kan daardoor pas plaatsvinden in 2009.
Het is een Italiaans stukje Eindhoven geworden. Naast de Italiaan Ponti (architect van de Bijenkorf) drukt nu ook zijn landgenoot Fuksas zijn stempel op het plein met de vernieuwde Piazza, de grote luifel en de Blob. De derde Italiaan staat er nu wat weggeschoven bij. Het is de beeldhouwer Mario Negri die de beeldengroep ontwierp die oorspronkelijk op het binnenplein van de oude Piazza stond. Zijn werk is nu verhuisd naar de andere kant van de Bijenkorf.
Al vrij snel na de oplevering van het plein komen er klachten: de bestrating ligt los, het regenwater lekt de fietsenkelder in en de fonteintjes veroorzaken grote plassen water. Later,  in 2018 zijn veel tegels op het plein kapot, ook enkele grote lichttegels. Het plein ligt er vies bij. Het Eindhovens Dagblad kopt: ”Hier is zowat alles fout gegaan wat fout kan gaan bij de aanleg van een plein”. De problemen bij de vernieuwing van het 18 Septemberplein lijken verdacht veel op die bij de inrichting van het Catharinaplein. Het inrichten van een plein is geen eenvoudige klus. Zie ook foto's 11963 en 15410.


Geplaatst op

02-03-2022

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto