Bijdrager Laurens Mulkens
Jaar: 2020
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stratumseind
Locatie 2.: Centrum |111 Binnenstad |Oude Stadsgracht
Onderwerp.: Archeologie / Opgravingen
Ontdekking Stratumse Poort (1)
Beschrijving | Archeologen doen in opdracht van de gemeente Eindhoven op het pleintje van het Stratumseind onderzoek naar de resten van de middeleeuwse Stratumse Poort. Daarbij hebben zij vermoedelijk de resten van een muur van de poort, de beschoeiing van de stadsgracht en palen van de brug over de Dommel ontdekt. De onderzoekers deden hun ontdekkingen bij het graven van een archeologische proefsleuf op het Stratumseind. Van deze plek is bekend dat hier vanaf de middeleeuwen een stadspoort stond. Deze stond bij de brug over de stadsgracht naast het riviertje de Oude Stadsgracht. Deze stadspoort beveiligde de toegang tot de stad en het was een van de weinige bakstenen structuren die de stad Eindhoven toen rijk was. De vondst geeft een goed beeld van waar de poort, gracht en brug lagen. Tijdens het onderzoek is een forse, bakstenen fundering van de poort gevonden. Deze stond gedeeltelijk langs de gracht en dus in het water, blijkt uit reparaties die aan de muur zijn uitgevoerd. Het onderhoud aan de muur was steeds nodig door schade van opvriezend grachtwater. Door de manier van opmetselen en de soort bakstenen wordt de muur voorlopig in de 14e-15e eeuw gedateerd. Langs de gracht zijn ook tien palen en een plank gevonden die waarschijnlijk deel uitmaakten van een beschoeiing. In de opvulling van de gracht vonden de archeologen onder andere scherven aardewerk. Daarmee dateren zij de opvulling van dit deel van de gracht voorlopig in de 15e eeuw. Verder stonden in de gracht enkele zeer fors uitgevoerde vierkante eiken palen. Deze droegen de brug waarschijnlijk. De archeologen nemen monsters van het hout om dit te dateren via jaarringenonderzoek. Ook zijn uit de gracht monsters genomen van stuifmeel en zaden om het landschap in en om de stad te kunnen bestuderen. Volgend jaar starten de graafwerkzaamheden voor de herinrichting van het Stratumseind op deze plek. Met het graven van een proefsleuf wordt geprobeerd de archeologische resten alvast precies in kaart te krijgen. De uitvoerders kunnen hier rekening mee houden tijdens de vervanging van de riolering. De bedoeling is om de resten nu in de grond te bewaren, omdat er in de toekomst waarschijnlijk meer mogelijkheden zijn voor onderzoek dan nu. Door archeologische opgravingen bij de start van projecten wordt de geschiedenis van de betreffende locaties beter in beeld gebracht. Eerder graafwerk bij bijvoorbeeld de herinrichting van de Vestdijk leverde prachtige vondsten op van muurresten van het middeleeuwse kasteel van Eindhoven. Zie ook foto 51957. (Red.) |
---|---|
Geplaatst op | 12-11-2020 |
Email bijdrager |
Reacties
Datum: 12-11-2020
Naam: bert van herk
Naam: bert van herk
Waarom is alles zo strak dichtgemaakt? Mogen de voorbijgangers niks zien? En de mensen die er ook in geïnteresseerd zijn? Een doorkijkraampje zou leuk geweest zijn. Nu is alles hermetisch afgesloten, alsof we niks mogen zien, jammer. Zeg niet: er zijn foto's van, en de anderhalve meter afstand. Het in het echt zien is toch anders.
Datum: 14-11-2020
Naam: Laurens Mulkens
Naam: Laurens Mulkens
Beste Bert, deze afscherming heeft helaas alles te maken met de huidige pandemie, om zoveel mogelijk toeloop te vermijden. Ook kijkgaten is dan niet zo'n goed idee, om zo niet de hoofden van mensen bij elkaar te brengen. Het is helaas niet anders. Normaal zijn alle opgravingen goed toegankelijk maar nu even niet. Alles voor onze gezondheid natuurlijk.