EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51674

Bijdrager:

Jaar:

2020

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Nieuwe Emmasingel

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Nieuw zicht vanuit Nieuwe Emmasingel

Beschrijving

Sinds de sloop van een groot deel van het voormalige V&D-gebouw aan de Vrijstraat kijk je vanuit de Nieuwe Emmasingel op de Catharinakerk. Het is nog onduidelijk of dat lang zo zal blijven. Waarschijnlijk niet, want er zijn plannen voor het bouwen van winkelpanden met daarboven appartementen  (Red.)


Geplaatst op

09-09-2020

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 09-09-2020
Naam: bert van herk  
img

Was de Nieuwe Emmasingel vroeger niet de Vijksteeg, dat kleine griezelstraatje? Ik hoor het wel of mijn vermoeden klopt. Het is in ieder geval een grote trekpijp. Toen ik deze foto maakte waaide de wind van alle kanten om de Admirant heen door dat straatje, je waaide bijna uit je broek. Dat wordt leuk voor de mensen die straks boven die te bouwen winkelpanden een appartement hebben (een flatje). Die kunnen niet vaak de ramen openzetten, of alles waait door het huis heen.


Datum: 10-09-2020
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Die Vijksteeg vond ik wel iets hebben, maar dat geldt voor meerdere straatjes in Eindhoven. Als je je auto geparkeerd had achter de 'Bruine Heer' liep je door dit straatje om in de Vrijstraat te komen. En daar natuurlijk foto's kijken bij de nachtclubs. Je excuus was natuurlijk, kijken bij de Rembrandt en de Select welke films er draaiden. De Catharinakerk de hoogte in. Ja vast wel, Iedereen weet, dat dat niet gaat gebeuren en toch wordt er tijd in het idee gestoken. Ik zou zeggen: 'doe iets nuttigs'.


Datum: 11-09-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Bert, griezelstraatje? Ik ben nooit bang geweest om erdoorheen te lopen zodat ik op het toen open terrein tussen Vrijstraat en Emmasingel/Parallelweg kwam. Ik mocht daar van mijn moeder niet komen. Het grootste deel van de Demer was gebombardeerd en alles wat er achter stond tot aan het kantoorgebouw van Philips, de "Bruine Heer" was weliswaar van puin ontdaan, maar de kelders waren er nog en stonden vol water, althans dat zei mijn moeder. Ik ben via dat straatje ook wel eens klandestien binnengedrongen bij Cinema Parisien, via de nooduitgangen aan dat griezelstraatje.


Datum: 11-09-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik vergeet nog te zeggen dat ik denk dat de Nieuwe Emmasingel ongeveer moet lopen waar vroeger de Vijksteeg was. Maar die was veel korter, en ging niet veel verder dan de achterkant van de bebouwing van de Vrijstraat.


Datum: 11-09-2020
Naam: ad thijssen  
img

Dat klopt, het was inderdaad een klein steegje. Als je erin liep, had je meteen rechts een kleding- en ondergoedwinkeltje van de GANG en daarna een fietsenstalling met van die houten inklapbare fietsrekken. Je kreeg dan voor vijf cent of een dubbeltje een kaartje van de rol, dat de man dan om het stuur plakte. Iets verder aan de linkerkant had je het atelier van de schilder die de schilderingen maakte van de films die de komende week te verwachten waren. De doeken waren zo groot dat hij hiervoor een steiger gebruikte. Ik meen me te herinneren dat hij een lid was van de familie Desmet, die ook meerdere bioscopen in Eindhoven bezat. Het is eigenlijk een circusfamilie. De GANG is later verhuisd naar de splitsing Hoogstraat, Kleine Berg en Grote Berg. Daarna verhuisd, of zit er nog, naar de Grote Berg naast Eindhoven in Beeld ofwel de oude Kazerne.


Datum: 14-09-2020
Naam: bert van herk  
img

Rembrandt, Parisien en Metropole, bioscopen die ik in de 60's en 70's vaak bezocht heb, ik ken ze nog goed. Ik noem de Vijksteeg een griezelstraatje omdat het zo smal was, het hoorde daar niet thuis tussen al die brede straten zoals de Vrijstraat. Nu is het een mooie straat geworden, maar het is nu een trekgat. Het waait flink om die hoge Admiranttoren heen. Beste Paul, je denkt goed, de Nieuwe Emmasingel is de oude Vijksteeg. Maar waar komt (kwam) die naam "Vijksteeg?" vandaan? Het is een naam die niet in het rijtje past van Rechtestraat, Emmasingel, Vrijstraat. Dan is Vijksteeg raar.


Datum: 14-09-2020
Naam: bert van herk  
img

Giovanni, ik ben het ermee eens, de Catharinakerk de lucht in, een vroege 1 aprilgrap. Maar het houdt je hersens wel fit, om goed na te denken en uiteindelijk te zien dat het niet gaat. Tja, je moet iets in coronatijd.


Datum: 14-09-2020
Naam: bert van herk  
img

Paul, citaat: Ik ben via dat straatje ook wel eens klandestien binnengedrongen bij Cinema Parisien, via de nooduitgangen aan dat griezelstraatje. Nu snap ik ook waarom je je afvroeg de politie's beste vriend was Paul.


Datum: 16-09-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Beste Ad, ik heb 'de Gang' alleen op de Grote Berg gekend. Ik dacht dat die zaak zo heette omdat naast de voormalige kazerne en de overige gebouwen aan de Grote Berg een vrij brede toegang was tot achter het gebouw van de Gemeentereiniging en dat de Gang daar gevestigd was.