EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

51263

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Eindhoven 1920-heden

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Plattegrond Eindhoven

Beschrijving

Deze plattegrond is deel van een dubbele prentbriefkaart, in 1926 uitgegeven door H. ten Brink's Uitgeversmaatschappij. Met dank aan Bauke Hüsken dateren we het kaartbeeld op 1924/1925. Het is misschien lastig iets op te zoeken omdat de plattegrond iets linksom is geroteerd. Daarom ligt het noorden niet precies boven, maar iets naar linksboven, zoals de pijl bij de rechterhoek aangeeft.
De zwarte stippellijnen vanuit het centrum zijn tramlijnen die in verschillende richtingen de stad verlaten. Bijvoorbeeld over de Geldropseweg en de Hoogstraat, en ook via de Parallelweg door Limbeek evenwijdig aan de Lymbeekstraat naar de Boschdijk.
De tramremise was in de Tramstraat, bij de hoek met de Dommelstraat, op het terrein tussen de Tramstraat en de Raiffeisenstraat. Zie bijvoorbeeld foto's 14235 en 20233. (Red.)


Geplaatst op

05-08-2020

Reacties:

Datum: 06-08-2020
Naam: Eric Kemperman  
img

Een fraaie kaart! Er zijn een hoop interessante details op te zien; bijvoorbeeld het gebied rondom de toekomstige Hertogstraat is volledig "bebouwd" weergegeven, terwijl dat in 1925 beslist niet was. En dat geldt wel voor meer gekleurde vlakken. Het 'zwarte pad' achter de melkfabriek St. Petrus (zie discussie foto 50722), in het verlengde van de St. Antoniusstraat, heet hier "St. Antoniuslaan". Erg veel eer voor een boomloos pad... Maar het geeft wel aan een verbindingsweg van belang te zijn. Vraag: wat geven de groene streepjeslijnen aan? Reden er in 1925 al bussen?
<< Eric: de groene streepjeslijnen zijn wat we tegenwoordig "hoofdverkeersaders" zouden noemen. Het zijn de in die tijd belangrijkste doorgaande wegen door de stad. Kijk even linksonder op de kaart bij de legenda.  (Red.)  >>