Bijdrager Ben Brekelmans
Jaar: 1963
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Demer
Onderwerp.: Personen |Bijzondere, Bekende Eindhovenaren |Leopold Verhagen
Leopold Verhagen preekt in de stad.
Beschrijving | Op 25 mei 1963 preekte Leopold Verhagen op de Demer. Thema: "De morgen gloort, het wordt mooi weer". Voor Stadsprediker 2 zie foto 885. |
---|---|
Geplaatst op | 05-07-2006 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Frank Zuylen
Leopold Verhagen, voor zijn preken ging je op zondag naar de Paterskerk. Net zoals bisschop Bekkers hield hij zo nu en dan een praatje op de t.v. Beiden wisten een groot publiek aan te spreken omdat ze het over alledaagse dingen hadden en over problemen en twijfels die iedereen herkende, ook niet-katholieken.
Naam: Hans Strootman
Een geestelijke die ook op het Openbare GLE een welkome godsdienstdocent was. Op hoge leeftijd ondernam hij nog vaak de rit naar het crematorium als er geen familie of bekenden getraceerd konden worden om nog een woord te zeggen. Naastenliefde, want God kent geen verschillen tussen mensen placht hij te zeggen. Een bijzondere Eindhovenaar!
Naam: Annemieke Taphorn
Leopold Verhagen kwam vaak bij ons thuis in de boekbinderij van Jan Bogaars. Er werd toen van alles gezamenlijk besproken. De paters lieten hun boeken binden bij Jan evenals Philips en de Zusters van het Binnenziekenhuis. Allen vonden de weg naar de Heilige Geeststraat gezellig en men zag weer eens wat meer van de stad anders dan het klooster.
Als wij vroeger bij oma op de Gestelsestraat logeerden moesten we op tijd naar bed als Leopold Verhagen op de TV kwam. Het was inderdaad een bijzonder mens.
Naam: Fenny Mathijsen
Godsdienstlessen op het GLE waren facultatief. Was je protestant dan kreeg je les van Ds. Bordewijk, was je katholiek, dan kwam pater Verhagen je onderwijzen. Beide heren waren oecumenisch ingesteld, want soms wisselden zij en zo kregen de protestanten les van pater Verhagen en de katholieken van Ds. Bordewijk.
Naam: René Teunissen
Ja, en hij dacht dat je daar ook termieten (die hij van een Augustijner missionaris had gekregen) in kon bewaren.
We hebben als leerlingen van het Augustinianum staan genieten toen met pater Verhagen (die bij ons niet populair was) als schuldige door de gemeente het hele klooster Mariënhage moest worden ontsmet.
Naam: Jef Marien
Naast pater Verhagen waren er destijds in Eindhoven nog twee bekende Augustijnen: pater Peters, bekend om zijn goede preken en vastenmeditaties, ook voor de radio, en pater Kannegieter.
Deze laatste liep altijd dicht langs de muur en als hij over moest steken zag je hem met wapperende toog rennen. Hij was ook bekend om zijn reken-(en/of wiskunde)bijlessen en daarom niet geliefd bij onderwijzers (en/of leraren) omdat hij kennelijk een andere methode gebruikte.
Naam: Paul van der Cingel
Pater Leopold Verhagen was een ruimdenkende man die niet alleen voor eigen parochie preekte. Zo kwam hij begin jaren 50 naar het hervormde kerkje in de Ten Hagestraat om te praten met jonge humanisten. Die hadden meestal een protestantse achtergrond. Hij was een indrukwekkende man,
Naam: René Teunissen
Mijn inmiddels overleden oudste broer vond Verhagen ook heel indrukwekkend. Eerst vanaf de preekstoel hel en verdoemenis afroepen over wie "moest" trouwen. En dan - als de tijden veranderden - schijnheilig roepen dat wie dat niet overkomen was, geluk had gehad.
Naam: Paul van der Cingel
Beste René, had je anders verwacht van een roomse priester? Maar wat wil je, als de kerk zich aanpast is het niet goed, en nu met BXVI die alles bij het oude wil houden ook al niet. Voor zo ver ik hem kan beoordelen, was het een prima vent, maar anderen kunnen natuurlijk andere ervaringen hebben, zo gaan dingen vaak.
Naam: René Teunissen
Beste Paul, Ik herinner me hem nog van de Interscholaire van de Augustijnenscholen die in Haarlem werd gehouden. Omdat rector Hutjens van het Triniteits door ziekte zijn stem niet kon gebruiken, trad bij de gezamenlijke maaltijd van de deelnemers Verhagen, die toen in Haarlem prior was, als tafelpreses op. Bomans was toen in Haarlem docent. Zat ook aan, maar was wars van al dat plechtige gedoe. Had dus zijn eigen maal meegebracht: bruine boterhammen met kaas, verpakt in van dat bruine vetvrij papier. Verhagen verbood de aanwezigen hierom te lachen. Gelukkig trok Michel van den Hout, mijn leraar Latijn, zich daar niets van aan en begon, toen Bomans demonstratief zijn boterhammen onthulde, brullend te lachen, gevolgd door de meeste aanwezigen. De rol van Verhagen bij die Interscholaire was daarmee meteen uitgespeeld.
Naam: Paul van Erp
Pater Verhagen gaf ook les op de UTS aan de Ruysdaelbaan. Hij had destijds een dure spiegelreflexcamera, wat blijkbaar niet in strijd was met de gelofte. Pater Luttreman heette met zijn voornaam Edmund, en noemde zich in het jeugdwerk ten tijde van de Tour de France PEL (Pater Edmund Lutterman), met een knipoog naar Kees Pellenaars. Pater Kannegieter gaf huiswerkbegeleiding in een kelder van de paterskerk, waar dagelijks minstens dertig leerlingen van middelbare scholen hun huiswerk maakten en met allerlei vragen bij hem terecht konden, of het nu wiskunde, natuurkunde of talen waren. Moet toch wel een bestudeerd man zijn geweest.
Naam: Paul van der Cingel
Wat heb ik als niet-katholiek toch veel gemist. Wie anders doet, wordt vaak uitgelachen, terecht? Ik wil LV helemaal niet verdedigen, heb slechts mijn eenmalige ervaring met hem verteld. Door hun levenswijze doen rk priesters vaak anders dan ´gewone´ mensen, maar zijn daarmee niet bevrijd van menselijke ondeugden.
Naam: Ellie Wijman-Loots
ik keek altijd met veel plezier naar de uitzendingen met Pater Leopold Verhagen op de TV. Hij wist mensen te boeien en tegelijkertijd de les te lezen op zo'n manier dat je er eigenlijk niet kwaad op kon worden. Een paar keer heb ik een preek van hem gehoord in de Paterskerk. Dan donderde het letterlijk vanaf de preekstoel. Ik heb altijd veel respect voor hem gehad.
Naam: Wim Coolen
Pater Verhagen was een olijk mens. Van hem kreeg ik in 1953 godsdienstles op de ambachtsschool in de Catharinastraat .Meestal had hij wel iets te regelen (laten maken of zo), dan moest hij dus de klas uit. De oplossing was een flinke stapel Katholieke Illustraties en Panorama's. Toen Leopold weer eens als reisleider naar Israel was gaf de vervangende pater de zelfd les,.. tijdschriften.
Later, in de jaren 80, kwam hij nog een enkele keer bij glashandel Hub de Haan honderden gesnede glasplaatjes halen om er scapulieren van te maken. Hij had altijd wel wat relieken ( b.v. stukjes stof van een kleed van een heilige) om te gebruiken voor zijn scapulieren. Hiermee heeft hij links en rechts veel losgepeuterd...ook bij Hub de Haan.
Naam: Cees van Lier
Ik herinner me ineens, dat tijdens de vroegmis de voorste banken leeg bleven. Pater Verhagen beklom toen niet de preekstoel, zoals gebruikelijk was, maar ging op de derde of vierde bank van voren staan, en merkte allereerst op: "ik zal het kort houden", wat de instemming van de aanwezige kerkgangers had.
Naam: C.Marks
Pater Kannegieter ! In zijn zeer rokerig lokaaltje onder in de kelder bij het Augustinianum gaf hij ons dikke sigaren of sigaretten die we daar gewoon mochten oproken tijdens de avondstudie. Moet je nou eens om komen !! Wij waren toen een jaar of 12,13. haha.
Bij Pater Kannegieter kon je zien wat ie de hele week gegeten had omdat daarvan de restanten nog op zijn pij hingen. Zijn intellect was iets om jaloers op te zijn.
Nog steeds als ik een flinke sigaar opsteek en iemand klaagt zeg ik dat het de geur van de welvaart is waar ze last van hebben.