Bijdrager Redactie EiB
Jaar: 2006
Locatie 1.:Gestel |722 Blaarthem |Laagstraat
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Gestel, St Lambertusschool
Voormalige St. Lambertusschool. (1)
Beschrijving | De voormalige school aan de Laagstraat. |
---|---|
Geplaatst op | 30-06-2006 |
Reacties
Naam: Martin Swinkels
Deze huisjes stonden aan de Laagstraat (ietwat rechts) ter hoogte van waar nu de hallen zijn met daarboven appartementen, annex kantoren of kleine bedrijfjes. Ik woon nu 100 meter hier vandaan in de bungalowtjes die gebouwd zijn op de grond waar vroeger de bloemenkassen stonden van Meulendijks, en later van Van Bakel. Kolenboer Hellings ken ik niet, maar wel een kolenboer die Sanders heette. Zij hadden een aantal kinderen, o.a. Piet die nog heeft gevoetbald bij Veloc (waarvan ik ook ruim 40 jaar lid ben) en zeker een meisje genaamd Truus. Deze kolenboer woonde links van de jongensschool.
Naam: Jan Jegerings
De St. Lambertusschool is bekend terrein. Heb er in mijn boek Oud Gestel - Tussen Gender en Tongelreep (7 pagina's) uitgebreid aandacht aan geschonken. Aan de historie van het gebouw en aan de meesters van toen uit mijn lagere schooltijd vanaf 1937. Indien er meer foto's bestaan van het oude gebouw en/of klassenfoto's, dan houd ik me aanbevolen. Het huidige gebouw is gereedgekomen in 1952. Op deze school heb ik nog geleerd (bij hoofdonderwijzer Aerts) hoe om te gaan met een telefoon en rondom de bevrijding toen de school werd verlaten door Duitse troepen en er werd geplunderd. Een levend bewijs voor mij is nog de aluminium vork (met swastika) die ik toen heb kunnen bemachtigen.
Naam: Paula Swinkels-Heijink
De door u genoemde Van (der?) Donk heette in werkelijkheid Verdonk. Hij was hoofdonderwijzer in mijn schooltijd (1953-1959) op de (nieuwe) jongensschool. Hij woonde op de Hoogstraat (het derde huis rechts) van wat nu het V.d. Hurkpad heet. Voor ons was dat toen het schoolstraotje. Links naast hem woonde ook een familie met dezelfde naam Verdonk. Met een zoon van deze familie ben ik bevriend geweest. Hij heette Piet. Daarnaast (het huis naast het kleine straatje) woonde in mijn jeugdjaren de later zeer bekend geworden fotograaf Martien Coppens.
Naam: Harry Jacobs
Van 1976 t/m 1992 heb ik als leerkracht en later adjunct-directeur gewerkt op de St. Lambertusschool. De school is in 1992 gefuseerd met basisschool de Regenboog in de Bennekelstraat. Alle leerkrachten gingen toen mee. De nieuwe naam werd toen basisschool de Kameleon. Deze school maakt nu deel uit van het Spilcentrum de Bennekel.
Naam: Leon Verbeek
Ik heb van de midden jaren 70 tot begin 80 op deze school gezeten. Meestal met veel plezier. In die tijd was de dhr. De Leeuw(en)? directeur. Het is wel jammer dat dit gebouw niet meer als school dienst doet. Ik heb in die tijd nog les gehad van dhr. Verberne en Jacobs en Van den Nieuwenhof. Deze laatste twee geven nu les op het spilcentrum de Bennekel.
<<< Leon, waar is je emailadres? (Peter) >>>
Naam: Toon Gevers
Ik woonde in de Bennekel maar omdat de hoofdonderwijzer, dhr. De Louw, niet zo'n beste naam had als hoofd der school heb ik de eerste twee klassen op de Lambertusschool gezeten. De hoofdonderwijzer van de Lambertusschool was toen Verdonk. Dit was in 1949. Ik zat toen op de oude school in de eerste klas bij mijnheer V.d. Geest. Het aantal leerlingen was zo groot dat we in ploegendienst naar school gingen. Daar de oude school heel bouwvallig was en voor een gedeelte afgekeurd heb ik in de tweede klas in het jongenspatronaat gezeten, dat direct naast de Lambertuskerk ligt en nog steeds overeind staat. Twee klassen waren daar ondergebracht. Een klas bij meester Van Corven en een bij meester V.d. Heuvel. Wij zaten in die klas met achter het schoolbord het toneelpodium. Er was nog een heel bekende onderwijzer verbonden aan de school n.l. meester Van Dijk uit de Kreeftstraat, waar ook mijn vader nog les van heeft gehad.
Naam: Martin Swinkels
Frans Louwers is nog een tijdje mijn buurman geweest op de Laagstraat. Hij woonde toen in een van de kleine huisjes die toen voor de nieuwe jongensschool (Sint Lambertusschool) stonden. Volgens mij begin zestiger jaren. De nummers van deze huisjes waren 282 - 284 - 286.
Naam: Martin Swinkels
Antwoord aan Carla! Het snoepwinkeltje was gevestigd schuin tegenover de jongensschool. De man die dit snoepwinkeltje bestierde heette V.d. Moosdijk. Met zijn zoon Cor ben ik bevriend geweest. In het winkeltje heb ik regelmatig mijn traktement te gelde gemaakt aan snoep en ijsjes van het merk Artic.
Naam: Peer Wouters
Ook ik heb op deze school gezeten. Dit was in de jaren '58-'60. De enige onderwijzers die ik mij herinner waren de heren Kluijtmans en Geeris. Het snoepwinkeltje kan ik me ook nog wel herinneren.
===Voor het snoepwinkeltje zie foto 4861. (Red.)===
Naam: Harry v.d.Heuvel.
Toon Geevers, ik denk dat wij samen in de eerste twee klassen van de lagere school gezeten kunnen hebben, bij meester De Geest en Van Korven die later met V.d. Heuvel naar de mulo is gegaan. Ik heb diverse reacties van je gezien bij Gestelse foto's. Ik heb gewoond op de Hoogstraat tussen Van Campfort en apotheek Ridas in. Verder Jan Senders, ben jij de oud-keeper van de Boys en trainer van Dees. Ik was met mijn familie Veloc.
Jan, de bijnaam de cent kwam uit de Baarsstraat.
Het snoepwinkelje van Van de Moosdijk naast Jonkers weet ik ook nog. Peer Spaan was getrouwd met een van deze dochters.
PS Jef Verdonck heb ik nog in Valkenswaard ontmoet, waar hij ook vandaan kwam. Geeft mij als hoofd van de school geen goed gevoel. De eerste twee jaar zaten we overigens in de noodlokalen van het Lambertuspatronaat.
Naam: Harry v.d.Heuvel.
Naast ons Toon woonde inderdaad Ketelaars. Hennie e.a., later is Jan Brom oftewel Jan van Dijk uit de Kreeftstraat hier gaan wonen. Jac. Deeben en Peter Hagen en inderdaad Wim van Campfort zaten in deze klas. Overigens, Jan van Dijk was meester op de Lambertusschool 4e jaar, Kluitmans 3e jaar, De Greef of Van Lieshout (de Peer) 5e jaar en Verdonck 6e jaar.
Naam: Ad Thijssen
Ook ik heb nog op de Lambertusschool gezeten. Met als hoofd dhr. Verdonk en de heren Kluytmans, Van Lieshout en De Greef. De Greef had als leuke eigenschap dat hij altijd twee zakdoeken bij zich had. Met de een poetste hij zijn neus en met de ander zijn bril. Na gedane arbeid vouwde hij ze beide weer op, op precies op dezelfde vouw zoals hij ze gestreken van thuis had meegekregen. Het was een hele statige man met een scherpe stem en een extra hoge fiets. Het mooie van dit verhaal is dat toen ik later verkering kreeg, de fam. De Greef de buren bleken te zijn van mijn vriendin waar ik later ook mee ben getrouwd. En waar dhr. De Greef ook op de receptie aanwezig was.
Naam: Harry van den Heuvel
Ik heb nog eens de reacties van de Lambertusschool gelezen en de naam van de familie en kinderen Schriks gezien. Ik kan ze niet meer zo voor de geest halen, maar mijn vader Gerrit v.d. Heuvel was ook duivenman en had een collega Jan Schriks waar we van de duivenvereniging nog een foto hebben. Was dit jullie vader soms? Naast de bovengenoemde onderwijzers waren nog de heer Van Korven en De Geest, de overige namen schieten mij niet zo te binnen. Van 1950 tot 1956 heb ik op de lagere school gezeten, eerst in het Lambertuspatronaat, ik denk twee jaar i.v.m. de bouw van de nieuwe school. Daarna vier jaar in de Laagstraat. De verhalen van Martin Swinkels ken ik wel, de huisjes ook waar hij woonde en tezamen met de familie Heijnen.
Naam: Nellie Schriks
Harry, ik ben de jongste van de Schriks-familie die op de Lambertusschool heeft gezeten en dat was tot ongeveer 1972. Ons Ida, Aloys en Jopie zullen wel zo'n beetje gelijk met jou op school hebben gezeten. En ik ken wel een Jan Schriks, van de Bennekelstraat, die zal nu zo rond de 58 jaar zijn. Misschien een zoon van de Jan die jij bedoelt?
Naam: Leo Valk
Ik heb op deze school gezeten tussen 1956 en 1961. Meesters die ik daar had waren: Leo Geeris 1e en 5e klas, Baeten 2e klas, Verbaal 3e klas, Jac v. Lieshout 4e klas, Verdonk (ook schoolhoofd) 6e klas.
Ik herinner me ook nog de andere leraren in die tijd: Kluitmans, in de klas aangrenzend met Geeris, hij leek een aardige man. Van de Geest in zijn werkjas met een wilde bos grijs haar, Tiels had een wat kalend voorhoofd met wat krullend haar. Hij droeg een bril. Van Dijk leek een aardige oude baas. Kapelaan Schoenmakers, van de Lambertuskerk, gaf godsdienstles aan de Lambertusschool. Hij werd op een gegeven moment tot pastoor benoemd in Puijflijk. Daar zijn we op een schoolreisje nog eens langs geweest. Leverde ons toen allemaal een ijsje op van hem.
Leo Geeris was de beste meester die ik ooit heb gehad gedurende mijn totale schooltijd. Hij was en misschien had het ook wat te doen met het feit dat we naamgenoten waren, altijd vol aandacht en hij leerde me enorm veel. Hij las altijd voor uit boekjes van de paters van de Heilige Geest, zoals: Soeti, de katechist, die een echt luipaard afgericht had, die hem beschermde. Héél erg spannend in de eerste klas. Die boekjes, heb ik pas onlangs ontdekt, waren eigenlijk voor de derde tot vijfde klas. Geen wonder dat ze zo'n indruk maakten.
Hij vertelde ook altijd een verhaal, ik weet niet of hij dit zelf had verzonnen, genaamd: Prinsje Ik-wil. Ging over een verwend prinsje dat altijd zijn zin wilde hebben. Aan het einde van het verhaal werd de moraal ons natuurlijk duidelijk. Je kunt niet altijd je zin hebben. Kent iemand dit verhaal? Ik zou het nog wel eens willen horen. Ik vond het fantastisch om in de vijfde klas weer bij hem te zitten. Toen hij de vijfde klas had, waar ik nog in de derde klas bij meneer Verbaal zat, liet hij mij regelmatig opdraven om me voor die vijfde klas sommetjes te laten maken van hun niveau. Vervolgens zei hij dan tot de jongens: hier stommeriken, zo'n menneke uit de derde klas doet hier die vermenigvuldigingen uit zijn blote hoofd, terwijl gullie 't niet eens op papier kunt. Ik herinner me dat ik 't dan wel eens moeilijk vond mezelf een houding te geven. Ik had gewoon het geluk heel goed te kunnen hoofdrekenen. Hetzelfde deed hij met voorlezen. Hij kende me natuurlijk nog van de eerste klas, maar ik denk dat hij ook op de hoogte bleef door meneer Verbaal. Volgens mij waren Geeris en Verbaal bevriend met elkaar.
Meneer Verbaal (met zijn pijp) was ook een goede leraar. Net als bij Ger v.d. Palen is mij bijgebleven hoe hij op zijn lessenaar een vragenbus, ik dacht een kartonnen doos in kubusvorm, had staan. Alle kinderen vonden het geweldig om daarin hun vragen te deponeren en zodoende les te krijgen over onderwerpen die echt je interesse hadden.
In die tijd gingen er dacht ik twee klassen op woensdagmiddag naar school. De derde van Verbaal en de vijfde klas van Leo Geeris. Als tegenprestatie voor het afgeven van de vrije woensdagmiddag, hoefde je dan niet op zaterdagmorgen naar school, wat destijds nog normaal was.
Leo Geeris was wel een heel opvliegend persoon. Hij kon enorm uit zijn slof schieten. Hij was dan zo kwaad dat zijn hoofd vuurrood werd. Dikwijls bleek dat hij dat een half uurtje later al betreurde. Dan zei hij: "Leo, kom eens hier". Ik liep dan naar zijn lessenaar en hij gaf me een rijksdaalder. "Ga maar voor alle kinderen een ijsje kopen in het winkeltje". Dat winkeltje was tegenover de school gelegen in, ik dacht het 2e huis rechts van de hoek van het schoolstraatje naar de Hoogstraat.
Toen ik op mijn 10e verjaardag een nieuwe fiets kreeg van mijn ouders en die aan meneer Geeris wilde laten zien, ging hij meteen met mij mee naar ons huis aan de Spoorstraat om die aanwinst te bekijken. Ben één keer ook met hem naar zijn flat aan de Karel de Grotelaan geweest, waar ik ook zijn vrouw Riet ontmoette. Dat waren dingen die een enorme indruk achterlieten op een manneke van tien jaar.
Toen ik in 1965 mijn enige jaar op de 1e LTS in de Catharinastraat zat, bleek hij daar intussen een baan te hebben. Ik had hem daar niet als leraar, maar we hadden nog wel af en toe een gesprekje. Ik verloor hem daarna uit het oog, maar weet dat hij nog naar een Mulo in Geldrop is gegaan.
In 1987 kwam ik terug van een vakantie naar Australië en zag zijn overlijdensbericht in het E.D. Helaas, veel te vroeg (56 jaar). Ik heb zijn vrouw en familie, waaronder een zoon - die leek op de herinnering die ik van hem had als jonge schoolmeester - kunnen condoleren. De kerk in Woensel kon alle belangstelling, zo'n 1500 mensen, maar ten dele verwerken. Het einde van de rij auto's op de weg naar het crematorium Heeze kon men niet zien. Uit dit alles blijkt wel hoe populair de goede man was.
In de 4e klas had ik dus Jac v. Lieshout die op de Hoogstraat schuin tegenover dokter Smits woonde. Hij was behoorlijk streng en als je iets verkeerd deed, mepte hij je altijd met zijn leren handschoenen op je nek of gezicht.
In de 6e klas ten slotte het hoofd der school, meneer Verdonk. Hij liet je altijd graag 100 tot 300 strafregels schrijven als je ongehoorzaam was of je lesje niet had gemaakt. Ik zie zijn handtekening nog op mijn rapport staan.
Ja, dan mis ik natuurlijk nog de 2e klas. Die ben ik niet vergeten, zoals ik zeker weet dat eenieder die niet bij meester Kluitmans, maar bij dhr. Baeten in de klas zat, zich dat zeker nog herinneren zal!
Ik zag dat M. Naus schreef dat juffrouw Croonen van de Theresiaschool een sadistisch kreng was. Nou, ik weet niet wat deze juffrouw deed om die titel te verdienen, maar het kan welhaast niet zo erg zijn als wat Baeten uithaalde! Jullie kennen allemaal die lange maatlat van 1 meter nog wel, die in elk klaslokaal aanwezig was. Als je dus ondeugend was, maar dat liet je wel uit je hoofd, kreeg je ze daarmee uitgemeten. Maar ook als je bijvoorbeeld 11 foutjes had gemaakt in je taallesje, werd je voor de klas "genodigd". Je moest dan voorover gaan staan en hij sloeg je met die lange, toch wel meer dan een centimeter dikke maatlat 11x op je kont. Het scheen deze heer Baeten een enorm genoegen te verschaffen deze "straffen" ten uitvoer te brengen. Ik weet dat hij enkele jaren daarna van de school verwijderd is, dus waarschijnlijk zijn bekomst heeft gekregen.
Namen die me na al die jaren zo nog te binnen schieten zijn: Bartje Liebregts, Adri Claes of Claessen uit de Bennekel, René Ros van de groenteboer op de Genneperweg, Tonnie Wordragen, Jopie Ubachs, Hans en Frans Schrijvers, Henk Bucas en Jos Hanegraaf van de Hoogstraat. Frans Donders uit de Willibrordusstraat, Frans Thijssen en de twee Italiaanse broers Luciano en Lorenzo di Zanett van de Hagenkampweg. Frans Wilders, Peter Verbaant (een goede vriend) en zijn broers Harrie en Wim uit de Lassusstraat, Gerard Theuns (later kapper?). Leo Philippe, Wim en Sjef van der Wielen uit de Kreeftstraat, Toontje Toernooi, Bertje Walraven, een jongen van Hoeimans, Bertie Lammers, Nico Pols, Jopie van Eijk, Gerard v. Alem (familie van de groenteboer), Aloys Schriks en zijn broer Jopie, en natuurlijk Ger(rie) van de Palen, die ik tot mijn vriendjes rekende en waar ik regelmatig mee omging. Ger was de zoon van "pliesie v.d Palen", terwijl zijn moeder een zus van mijn tante Ria was.
Links van de hoofdingang was een kamer waarin de bibliotheek van de school zat. Daar leende ik mijn boeken van Arendsoog, Beekman en Beekman etc. Rechts de gevreesde kamer waar schooltandarts Antonieti (van de Aalsterweg) twee maal per jaar zitting hield. Ik weet nog hoe wij daar allemaal, met in onze handen zo'n grote witte kaart, in de rij stonden tot we aan de beurt kwamen. Het zenuwachtige "geflapper" van die kaarten hoor ik nog steeds! De ramen van die twee kamers zijn zichtbaar op de foto. Ik ben in 2010 tijdens een trip van 10 weken terug in Holland op visite geweest bij Ger van de Palen - mijn oude schoolvriendje - en ben op 27 augustus van dat jaar bij hem even "een bakkie wezen doen". Ik was om 10.45 daar en om 17.00 uur gingen we uit elkaar! Bijna 50 jaar in te halen en we sloten de dag af met een bezoek aan deze oude Sint Lambertusschool. Ook bijna 50 jaar geleden dus dat ik daar nog geweest was. Nou, ik zal er maar eens mee ophouden. Jullie zullen wel denken: Wat kan die Leo lullen. Maar het brengt wellicht ook weer wat goede herinneringen terug.
Groetjes uit Australië, waar ik sinds november 2004 woon.
Naam: Pim van Gestel
Hallo Harrie en Nellie. De Jan Schriks die jij bedoelt woonde in de Godfriedstraat achter de Hoogstraat. Hij was een duivenmelker en mijn opa. De Jan Schriks die Nellie bedoelde is inderdaad Jan Schriks uit de Bennekelstraat. Geen familie van Schriks op de Hoogstraat. Jan van de Bennekelstraat is inmiddels 65 jaar.
Ik zou het leuk vinden de foto waarop mijn opa staat te ontvangen. Zou je mij kunnen laten weten of je hem nog hebt?
Naam: Elise Reijmer
Ik zat op de ULO Margaretha Sinclair aan de Mendelssohnlaan/Donizettilaan. Ik herinner mij nog heel goed dat wij op de fiets naar een andere school moesten voor de gymles. Volgens mij was dat de Lambertusschool. In de jaren 1964-1968. Of zou het de Barbaraschool zijn geweest?