Bijdrager Wim Toirkens
Jaar: 1964
Locatie 1.:Strijp |615 Schoot |Doelenstraat
Locatie 2.: Strijp |615 Schoot |Friezenkampstraat
Doelenstraat in ongeveer 1964.
Reacties
Naam: Jan Toirkens
Dank aan Wim Toirkens, mijn volle neef, die inderdaad in op het adres Schootsestraat 110 woonde tussen 04-02-1964 en 03-12-1965, recht tegenover de ingang van de Protestantse kerk aan de Schootsestraat. Wim woonde op de bovenverdieping van het huis waar ooit Zaadhandel Cees van Iersel-Kanters was gevestigd (1945-1962). De man op deze foto is dus W.C.H.M. Toirkens. Deze achtertuinen waar Wim hier staat zijn allen verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor woningen.
Naam: Hennie de Groot
Mooie foto Wim, In het huis links woonde Verdonschot, die hadden 3 prachtige dochters. Rechts in het huis naast ingang kerkhof woonde Rooijakkers. Net achter Wim, het huis met de grotere ramen, was het winkeltje van Mia Langenhoff. En daar naast de Fam. Waterman - de Groot. Deze familie had veel kinderen. Bij het plantsoentje achter de witte auto was vroeger de 'volkstuin' van ome Geert Waterman.
Naam: Jan Toirkens
En dan nog effe wat anders over dat kerkhof daar aan de Doelenstraat/Frienzenkampstraat (?). Opa Harrie Toirkens was daar befgraven, oma Agnes Bodde, zijn eerste vrouw ook en later zijn tweede vrouw Jet Toirkens, een volle nicht uit Boxtel. Zij allen waren daar begraven, omdat ze van de St. Antoniusparohie waren, de meer bekende Steentjeskerk van pastoor Pulskes. En wie was er nog meer van de familie Toirkens begraven? Ja, mijn tweelingbroertje Harrie Toirkens, geboren 1940, na anderhalve dag gestorven. Ik heb zijn houten kruis op het kindergrafje nog jarenlang bezocht. Soms onder het voetballen door, want dat speelde zich daar vlakbij allemaal af. Wist je Wim, dat ikzelf ben geboren in een van die huizen links van de Steentjeskerk. Die huizen die in de zelfde tufsteen waren opgetrokken. In een ervan woonde de koster, in het andere mijn ouders tot 1941 of zo.
Naam: Hans de Wit
Het eerste huis rechts was inderdaad van de fa. Rooyakkers op 2a. Daarnaast fa. Van den Akker op 2b, dan komt fa. M. van de Berk op no 4, fa. P. Verlijsdonk op 6a, fa. M. de Wit op no 6b, fa. H. Bentlage (later hier fa. J. Smetsers), ????, dan andere fa. Bentlage, dan Mia Langenhoff het snoepwinkeltje.
Aan de overkant inderdaad fa. P. Verdonschot op 1, daarna??, dan fa. Maas, dan fa. Rooyakkers, fa. Lucassen (grafmaker)
Naam: Wim Langenhoff
In 1964 was ik klaar met school (HTS Frederiklaan) en kon ons moeder ophouden met haar winkeltje. Ik ben daar toen in de winkel samen met mijn vriend Edmond Dieleman een Galerie begonnen. Ons moeder is toen nog bij het magazijn van de ETOS drogisterij gaan werken aan de Hastelweg. Mud en ik vonden na een tijdje eigenlijk alleen de opening van de tentoonstellingen nog interessant. Dus dat werd onze hoofdactiviteit. Vooral de opening van de tentoonstelling van Toon was een performance a la lettre. De eerste Eindhovense Happening. Daarna deden wij met The New Electric Chamber Music Ensemble, zo noemde wij ons, vele openingen vooral en met name van jongere centra door heel het land (de provadya's. waaronder Paradiso bijv.) en het lag dus in de rede dat wij ook in Eindhoven met een jongeren centrum zouden starten. Dat werd Para+ en heet nu de Effenaar.