Bijdrager Cees Nieuwlaat
Jaar: 1950
Locatie 1.:Strijp |615 Schoot |Doelenstraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |ETOS |ETOS Bakkerij
Reacties
Naam: Theo van den Dungen
Wat kan iets toch merkwaardig overkomen; heb ik jarenlang in de buurt van de Ruysdaelbaan gewoond (vanaf 1948), en heeft mijn vader eveneens jarenlang bij Etos gewerkt, en dan niet weten dat daar vroeger een COOP-bakkerij was (en later dus de stalling voor de Etos-motoren); soms krijg je bepaalde dingen gewoon niet mee!! Ik haal de Ruysdaelbaan voor de geest, en dan zie ik de fabriek van Schenkelaars, en dan een grote open vlakte, vervolgens een kolenboer (kolenopslag), er zat ook een bedrijf waar je als klein kind wel eens oud papier bracht (toen vaak nog 10 cent per kilo waard); nog verder naar links, richting Jeroen Boschlaan, zat op een gegegeven moment Vialle.
Eigenwijs als ik ben: was het misschien toch niet de Kanaaldijk Noord ?
Naam: Gerard van de Schoot
Ik heb in 1960 en 1961 een broodbezorger (Andre van der Heijden) van de ETOS meegeholpen met het broodbezorgen. Hij had in die tijd een hele grote wijk die in de Nachtegaallaan (dan had hij zijn brood al geladen in de Lijsterbesstraat) begon via het Villapark Dommelhoefstraat en omstreken, via de Rubenstraat naar de Schildersbuurt, Bosboomstraat en omgeving dan via de Goorstraat, Zandstraat over Tongelresestraat naar de Locomotiefstraat en omgeving via de Hofstraat Radiostraat en omgeving naar het Zweedse Dorp gingen daar eindigde zijn wijk. In 1960 had hij nog een bakfiets (die tussentijds bevoorraad werd) en in 1961 kreeg hij een bestelauto DKW. Maar ik kan mij niet herinneren dat er gemotoriseerde bakfietsen waren. Waarom, de kentekenplaten die op de motorbakfietsen zitten zijn veel ouder als die van de eind jaren 50 en begin jaren 60 toen waren er al kentekenplaten met 4 cijfers en 2 letters (zie foto van RHCe met atlantisnummer 0029393 1947 waar de soortgelijke kentekenplaten zichtbaar zijn). Ik denk dat H. Gäken gelijk heeft en deze foto van de Doelenstraat is zie foto 8269 Jaar 1960. Theo van den Dungen, (het is geen verwijt en met alle respect) als jij in deze buurt van de Ruysdaelbaan gewoond hebt moet je toch weten de na de Lijsterbesstraat en 2e bakkerij met kantoren op de Ruijsdaelbaan was tegen over de van Minderhoutstraat bij de ULO school. Je weet wel dat Schenkelaars daar zat en die maakte muziekinstrumenten kan je dit nog wel herinneren. Nadien is de ETOS bakkerij naar de Beemdstraat hoek Hurksestraat verhuist.
Naam: Gerard van de Schoot
Deze kentekenplaten zijn van voor 1951 toen werden de kentekenplaten op de provincie toegekend N stond voor de provincie Noord Brabant. Daarom is het moeilijk te bepalen van welk jaar deze foto is. Maar niet uit de jaren 60 zoals door Cees gezegd wordt. In 1951 zijn de eerste kentekenplaten uitgegeven zoals wij ze nu kennen.
Naam: Nico Denis
Ik heb ook een broodbezorger geholpen in 1958/59 in de grote schoolvakantie. Ging dan 's morgens naar de Doelenstraat waar we de bakfiets moesten laden en dan fietste de bezorger (ik weet z'n naam niet meer, maar hij liep een beetje mank) met mij op het voorspatbord naar de Halvemaanstraat waar zijn wijk begon tot ongeveer het Gelderlandplein, met enkele zijstraten. Als beloning kreeg ik dan 1 keer per week een paar koeken.
Naam: Leo Weekers
Mijn vader, Evert Weekers, is jaren broodbezorger geweest bij de Etos, eerst met bakfiets daarna met accuwagen. Hij had de wijk in de bloemenbuurt en startte op hoek Aalsterweg bij bakkerij van de Hurk (concurent) en de laatse klant was in de Pioenroosstraat, ik weet dat omdat hij wel eens een proces verbaal heeft gekregen voor te vroeg bezorgen dat mocht niet voor 8 uur 's morgens. Zowel de bakfietsen en accuwagens werden gestald in de Doelenstraat. Ik ben vaak mee geweest in die tijd.
Na de Doelenstraat was dat gevestigd op de Hurk, daarna Bakkerij Kempenland. Een groot deel van de bezorgers was toen zelfstandig en werden slijters genoemd. Mijn vader ook, met een wijk in opbouw in Woensel Vlokhoven met oa. een overgenomen accuwagen van Etos. Ook daar heb ik jaren meegeholpen. Leuke tijd trouwens.