EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

46792

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Mathildelaan

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Monumenten

Onderwerp 3.:

Oorlogsmonumenten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Oyster-monument

Beschrijving

Op 6 december 2011 werd in het parkje aan de Mathildelaan het Oyster-monument onthuld. Dit monument herinnert aan de slachtoffers die vielen als gevolg van ‘Operation Oyster’, beter bekend als het Sinterklaasbombardement. Het monument werd gemaakt door Peter Nagelkerke. Het is een geopende oester met een gat in de bovenkant waarin je het gebombardeerde stadsbeeld ziet. In een afgesloten koker in de voet van het monument worden de namen van 135 slachtoffers bewaard. Het precieze aantal doden is niet bekend.
Operation Oyster vond plaats op 6 december 1942. Door Dré Rennenberg werd deze dag later ‘de dag dat Eindhoven zijn hart verloor’ genoemd.
De Britse luchtmacht bombardeerde toen de Philipsfabrieken aan de Emmasingel en op Strijp-S. De Demer, Fellenoord, het Binnenziekenhuis en de Catharinakerk raakten zwaar beschadigd. Op de Demer bleven slechts twee panden overeind staan. De spoorbaan was onbruikbaar. De Philipsfabrieken draaiden binnen een paar maanden weer op volle kracht. Veel winkeliers waren getroffen en bedrijven kwamen stil te liggen. De woningen aan de St. Annahof werden verwoest en zouden nooit meer worden opgebouwd. Meer informatie bij foto's 46793, 53481 en 53567.


Geplaatst op

25-09-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto