EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

459

Bijdrager:

Jaar:

1975

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Kanaalstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Tabaksindustrie

Onderwerp 3.:

Mignot & De Block / Phillip Morris

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Zelfde fabriek, andere naam : Philip Morris.

Beschrijving

Behalve het jaartal stonden hier geen bijzonderheden vermeld. Inmiddels is uit oude gegevens van de Kamer van Koophandel gebleken dat de naamsverandering in 1969 plaatsvond.


Geplaatst op

15-06-2005

Reacties:

Datum: 29-06-2005
Naam: Willie van Hout  
img

In de volksmond werd de fabriek ook wel Wijwaterfabriek genoemd. Die naam had men te danken aan het feit dat er bij opkomend onweer nog met de palmtak wijwater gesprenkeld werd. Overigens niks mis mee! Het werd thuis ook overal gedaan. Er waren zelfs mensen die de spiegels omdraaiden en de messen van tafel haalden.


Datum: 15-02-2006
Naam: Netty  
img

In dit gebouw heb ik heel wat uurtjes doorgebracht. Rond 1968 ben ik daar begonnen met werken en in totaal heb ik er twee jaar gewerkt. Ik herinner me nog de stank die er hing. Vooral de eerste dagen kon je bijna niet ademen, maar na 'n tijdje wende je er wel aan.


Datum: 15-02-2006
Naam: Ad Herijgers  
img

Jaja nostalgie, ik heb bij Philip Morris gewerkt van 27 oktober 1969 tot en met de sluiting 01-01-1982. Ik werkte bij de technische dienst op zaal 8-10 en 12 (making). Dus heel het machinegebeuren mee opgebouwd en in 1980 weer gedemonteerd en verplaatst naar Bergen op Zoom. grrrr


Datum: 16-02-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Mijn vrouw heeft er gewerkt op de sigarenafdeling, begonnen bij Mignot en de Block en later dus Philip Morris. We hadden wel goedkope sigaretten en sigaren. (Huntersigaretten, ik geloof dat die zelfs niet meer bestaan, in witte pakjes.) Zie foto 2866.


Datum: 16-02-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Mignot & de Block was de sigarenfabriek. Crescent Cie de sigarettenfabriek met de merken Kings Cross, Hunter ( Ha.. heerlijk), Croydon, enz. Mascotte voor de vloeitjes en PMB (Patend Machine Bouw) maakte machines voor de tabaksverwerkende industrie. Al deze activiteiten behoorden bij het bedrijf.


Datum: 03-04-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Roken was 'normaal'. Zelfs sport en roken is lang samengegaan. Blijf kalm, rook Dokter Dushkind. Chief Whip op ieders lip en ga zo maar door. Bij Dokter Dushkind was een letter aan de binnenkant van het pakje afgedrukt. Als men in het bezit van de hele tekst was kreeg je een gratis pakje. En door het onderling ruilen steeg de omzet! Als je als jongen 14 jaar was mocht je roken en hoefde dat niet meer in het geniep te gebeuren.


Datum: 07-05-2007
Naam: Ad Herijgers  
img

In de Philip Morris tijd stonden op zaal 8 en 10 (de making) 23 combinaties. De Engelse Molins MK8 maakte de sigaret, met daaraan gekoppeld een Duitse Hauni Max 5, die maakte de filter aan de sigaret. Daar weer aan gekoppeld een Italiaanse machine, Cincinati, die dan weer de sigaretten in trays deed.
Geen ARENCO-PMB machines dus.


Datum: 07-05-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Het oorspronkelijke Eindhovense bedrijf PMB (Patend Machine Bouw) is een fusie aangegaan met het Zweedse bedrijf ARENCO onder de naam ARENCO-PMB. Zij zijn vanuit dit gebouw verhuisd naar een nieuwe vestiging op het industrieterrein "Het Zand" in Best onder de naam ARENCO


Datum: 24-05-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Tussen Dommel en Mignot en de Block lag nog een leerlooierij van de firma Verhagen, die doorliep tot aan de Stadsgracht, die nu gedempt is. Deze gracht vormde een eilandje waarop 20 tot 30 huizen stonden. Op het Stratumseind waren twee Dommelbruggen tot ongeveer 1950.


Datum: 29-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

De sigarenfabriek van Mignot en de Block maakte verschillende merken sigaren. Het topmerk was Mundi Victor. Bij de vele merken sigaretten was de meest favoriete Caravellis, een sigaret met Egyptische tabak. De recame slogan was: EVEN TIJD VOOR EEN CARAVELLIS


Datum: 30-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Van de oudgedienden herinner ik me nog van de staf de heren Vennix, Van Buul, De Waal van Bergeik en de laatste directeur F. de Wit, alsmede de heren Mignot en de heer Nuchelmans, die met zijn gezin op het fabrieksterrein woonde.


Datum: 04-07-2007
Naam: Frans Habraken  
img

Destijds dacht men dat roken goed was. Bij Mignot had men n.b. een sigarettenmerk SPORT. Overigens had Mignot ook een fabriek in Indonesië, in Yogjakarta. Voor de oorlog had de fabriek de naam Negresco na de oorlog de naam Taru Martani. Bestaat nu nog onder deze naam en de sigaar die ze uitbrengen heet Ramayana.


Datum: 10-07-2007
Naam: Frans Colleij  
img

Mijn vader heeft bij Arenco PMB gewerkt en volgens mij ook bij Mignot en de Block. Hij is jammer genoeg twee jaar geleden overleden. Ondanks de vele reorganisaties heb ik nooit iets slechts gehoord over zijn werk.


Datum: 22-01-2009
Naam: H. Smulders  
img

Ik ben in 1981 met Phillip Morris meegegaan naar Bergen op Zoom, waar een compleet nieuwe plant is gebouwd. De Hi-Tec van de jaren 80 is alweer achterhaald. De maker produceerde toen 3100 sig/min nadat deze een Up-Speed hadden ondergaan. Op dit moment staan er make-machines die een productie van 20.000 sig/min kunnen maken met een jaarproductie van ong. 94 miljard sigaren. De prognoses voor 2009 zijn 104 miljard.


Datum: 02-02-2010
Naam: Jan van der Meulen sr  

Inderdaad blijken van 1 gebouw de sheds te zijn verdwenen, mogelijk nadat Philip Morris Mignot & De Block had overgenomen. De Philip Morris fabriek in Bergen op Zoom bestaat nog, althans staat er nog. Of deze nog fabriceert weet ik niet. Mignot & de Block maakte naast het meest bekende Kings Cross vele andere merken zoals Consi in oorlogstijd (Cigaretten Onder Nationaal Socialistische Invloed), Caravellis etc.


Datum: 13-07-2011
Naam: H Smulders  
img

Op dit moment gaat het een beetje minder met de productie en zijn we van vijf ploegen weer terug naar drie ploegen gegaan. Maar de kwaliteit is een hot item en niets wordt aan het toeval overgelaten. We willen weer de beste fabriek van Europa worden. En ik wens ze veel succes.


Datum: 16-04-2013
Naam: Wilma Roos Jansen  
img

Mijn ouders hebben bij de "Block" gewerkt. Later is dat Philip Morris geworden. Zij hebben elkaar daar leren kennen en uiteindelijk zijn ze getrouwd in 1957, jawel met elkaar. Zij leven nu nog alletwee en zijn inmiddels bijna 56 jaar getrouwd. Ik weet nog dat de fabriek verhuisd is naar Bergen op Zoom, maar mijn ouders zijn niet meeverhuisd. Ik vond dit wel leuk om dit met anderen te delen.


Datum: 21-01-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

De Philip Morris fabriek in Bergen op Zoom is in 2014 gestopt met sigaretten produceren, na iets meer dan 30 jaar. Er werkt nu nog slechts een handjevol mensen aan productie van "smaakextract" en "tabakspapier" voor de e-sigaret. De tabaksindustrie, ooit een van de aanjagers van de industrialisatie van Brabant, is daarmee feitelijk ter ziele.


Datum: 24-01-2019
Naam: M.P.M.J.(Martin)Swinkels  
img

In vorige reacties wordt gesproken over ARENCO-PMB en PMB. In sommige bijdragen werd ook een foutieve naam gebruikt voor PMB. Dit is een afkorting voor de bedrijfsnaam "Patent Machine Bouw". Dit bedrijf is inderdaad later overgenomen door het Zweedse bedrijf ARENCO, wat de bedrijfsnaam deed veranderen in ARENCO-PMB. In 1969 heette het bedrijf nog PMB en in de jaren na 1970 is dit veranderd (na de overname) in ARENCO-PMB. Het bedrijf was toen inderdaad gevestigd in Best op het industrieterrein langs het kanaal. Ik heb er gewerkt van april 1969 t/m 31 december 1976.