Bijdrager Peter Aerdts
Jaar: 1975
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Kanaalstraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Tabaksindustrie |Mignot & De Block / Phillip Morris
Zelfde fabriek, andere naam : Philip Morris.
Beschrijving | Behalve het jaartal stonden hier geen bijzonderheden vermeld. Inmiddels is uit oude gegevens van de Kamer van Koophandel gebleken dat de naamsverandering in 1969 plaatsvond. |
---|---|
Geplaatst op | 15-06-2005 |
Reacties
Naam: Willie van Hout
In de volksmond werd de fabriek ook wel Wijwaterfabriek genoemd. Die naam had men te danken aan het feit dat er bij opkomend onweer nog met de palmtak wijwater gesprenkeld werd. Overigens niks mis mee! Het werd thuis ook overal gedaan. Er waren zelfs mensen die de spiegels omdraaiden en de messen van tafel haalden.
Naam: Ad Herijgers
Jaja nostalgie, ik heb bij Philip Morris gewerkt van 27 oktober 1969 tot en met de sluiting 01-01-1982. Ik werkte bij de technische dienst op zaal 8-10 en 12 (making). Dus heel het machinegebeuren mee opgebouwd en in 1980 weer gedemonteerd en verplaatst naar Bergen op Zoom. grrrr
Naam: Hennie de Groot
Mijn vrouw heeft er gewerkt op de sigarenafdeling, begonnen bij Mignot en de Block en later dus Philip Morris. We hadden wel goedkope sigaretten en sigaren. (Huntersigaretten, ik geloof dat die zelfs niet meer bestaan, in witte pakjes.) Zie foto 2866.
Naam: Hans Vervoort
Mignot & de Block was de sigarenfabriek. Crescent Cie de sigarettenfabriek met de merken Kings Cross, Hunter ( Ha.. heerlijk), Croydon, enz. Mascotte voor de vloeitjes en PMB (Patend Machine Bouw) maakte machines voor de tabaksverwerkende industrie. Al deze activiteiten behoorden bij het bedrijf.
Naam: Wil van Hout
Roken was 'normaal'. Zelfs sport en roken is lang samengegaan. Blijf kalm, rook Dokter Dushkind. Chief Whip op ieders lip en ga zo maar door. Bij Dokter Dushkind was een letter aan de binnenkant van het pakje afgedrukt. Als men in het bezit van de hele tekst was kreeg je een gratis pakje. En door het onderling ruilen steeg de omzet! Als je als jongen 14 jaar was mocht je roken en hoefde dat niet meer in het geniep te gebeuren.
Naam: Ad Herijgers
In de Philip Morris tijd stonden op zaal 8 en 10 (de making) 23 combinaties. De Engelse Molins MK8 maakte de sigaret, met daaraan gekoppeld een Duitse Hauni Max 5, die maakte de filter aan de sigaret. Daar weer aan gekoppeld een Italiaanse machine, Cincinati, die dan weer de sigaretten in trays deed.
Geen ARENCO-PMB machines dus.
Naam: Hans Vervoort
Het oorspronkelijke Eindhovense bedrijf PMB (Patend Machine Bouw) is een fusie aangegaan met het Zweedse bedrijf ARENCO onder de naam ARENCO-PMB. Zij zijn vanuit dit gebouw verhuisd naar een nieuwe vestiging op het industrieterrein "Het Zand" in Best onder de naam ARENCO
Naam: Jan van der Meulen
Tussen Dommel en Mignot en de Block lag nog een leerlooierij van de firma Verhagen, die doorliep tot aan de Stadsgracht, die nu gedempt is. Deze gracht vormde een eilandje waarop 20 tot 30 huizen stonden. Op het Stratumseind waren twee Dommelbruggen tot ongeveer 1950.
Naam: Jan Van Der Meulen
De sigarenfabriek van Mignot en de Block maakte verschillende merken sigaren. Het topmerk was Mundi Victor. Bij de vele merken sigaretten was de meest favoriete Caravellis, een sigaret met Egyptische tabak. De recame slogan was: EVEN TIJD VOOR EEN CARAVELLIS
Naam: Jan Van Der Meulen
Van de oudgedienden herinner ik me nog van de staf de heren Vennix, Van Buul, De Waal van Bergeik en de laatste directeur F. de Wit, alsmede de heren Mignot en de heer Nuchelmans, die met zijn gezin op het fabrieksterrein woonde.
Naam: Frans Habraken
Destijds dacht men dat roken goed was. Bij Mignot had men n.b. een sigarettenmerk SPORT. Overigens had Mignot ook een fabriek in Indonesië, in Yogjakarta. Voor de oorlog had de fabriek de naam Negresco na de oorlog de naam Taru Martani. Bestaat nu nog onder deze naam en de sigaar die ze uitbrengen heet Ramayana.
Naam: H. Smulders
Ik ben in 1981 met Phillip Morris meegegaan naar Bergen op Zoom, waar een compleet nieuwe plant is gebouwd. De Hi-Tec van de jaren 80 is alweer achterhaald. De maker produceerde toen 3100 sig/min nadat deze een Up-Speed hadden ondergaan. Op dit moment staan er make-machines die een productie van 20.000 sig/min kunnen maken met een jaarproductie van ong. 94 miljard sigaren. De prognoses voor 2009 zijn 104 miljard.
Naam: Jan van der Meulen sr
Inderdaad blijken van 1 gebouw de sheds te zijn verdwenen, mogelijk nadat Philip Morris Mignot & De Block had overgenomen. De Philip Morris fabriek in Bergen op Zoom bestaat nog, althans staat er nog. Of deze nog fabriceert weet ik niet. Mignot & de Block maakte naast het meest bekende Kings Cross vele andere merken zoals Consi in oorlogstijd (Cigaretten Onder Nationaal Socialistische Invloed), Caravellis etc.
Naam: H Smulders
Op dit moment gaat het een beetje minder met de productie en zijn we van vijf ploegen weer terug naar drie ploegen gegaan. Maar de kwaliteit is een hot item en niets wordt aan het toeval overgelaten. We willen weer de beste fabriek van Europa worden. En ik wens ze veel succes.
Naam: Wilma Roos Jansen
Mijn ouders hebben bij de "Block" gewerkt. Later is dat Philip Morris geworden. Zij hebben elkaar daar leren kennen en uiteindelijk zijn ze getrouwd in 1957, jawel met elkaar. Zij leven nu nog alletwee en zijn inmiddels bijna 56 jaar getrouwd. Ik weet nog dat de fabriek verhuisd is naar Bergen op Zoom, maar mijn ouders zijn niet meeverhuisd. Ik vond dit wel leuk om dit met anderen te delen.
Naam: Eric Kemperman
De Philip Morris fabriek in Bergen op Zoom is in 2014 gestopt met sigaretten produceren, na iets meer dan 30 jaar. Er werkt nu nog slechts een handjevol mensen aan productie van "smaakextract" en "tabakspapier" voor de e-sigaret. De tabaksindustrie, ooit een van de aanjagers van de industrialisatie van Brabant, is daarmee feitelijk ter ziele.
Naam: M.P.M.J.(Martin)Swinkels
In vorige reacties wordt gesproken over ARENCO-PMB en PMB. In sommige bijdragen werd ook een foutieve naam gebruikt voor PMB. Dit is een afkorting voor de bedrijfsnaam "Patent Machine Bouw". Dit bedrijf is inderdaad later overgenomen door het Zweedse bedrijf ARENCO, wat de bedrijfsnaam deed veranderen in ARENCO-PMB. In 1969 heette het bedrijf nog PMB en in de jaren na 1970 is dit veranderd (na de overname) in ARENCO-PMB. Het bedrijf was toen inderdaad gevestigd in Best op het industrieterrein langs het kanaal. Ik heb er gewerkt van april 1969 t/m 31 december 1976.