EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

45214

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Demer*/Volderstraat*

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Demer

Beschrijving

De Demer in de Binnenstad, gezien vanaf de Rechtestraat. Wat was Eindhoven vóór de oorlog toch een deftige stad!
De naam Demer komt overigens van de Keltische woorden tam ara (= donkerkleurig water). In de Middeleeuwen heette de straat Volderseinde (later Volderstraat) en was de eerste straat als men via de Woenselse Poort de stad betrad. Hier liep een onbeduidend zijriviertje van de Gender met daarover een bruggetje.
Links vooraan zien we nog net het pand van M. de Wit & Co, bijgenaamd Joodje de Wit. Hij verkocht van alles, van huishoudelijke artikelen en speelgoed tot zelfs aquaria. Na het bombardement is deze zaak voortgezet als postzegelhandel op de Keizersgracht.
Rechts vooraan zat sigarenzaak Rooymans-Muller. Deze sigarenzaak, geopend door Anton Rooymans in 1908, was oorspronkelijk tevens een drogisterij. Eind jaren 1920 werd deze afgestoten en ging de zaak onder zoon Jan verder als tabakspeciaalzaak. Bijna 100 jaar was de naam Rooymans-Muller een begrip in de Lichtstad. Kleinzoon Frank Rooymans opende in 1971 een tabakszaak in Winkelcentrum Woensel. Het centrumfiliaal, dat bestierd werd door zijn broer Tim, verhuisde in de tussentijd nog naar de zogeheten dagwinkeltjes op het 18 Septemberplein. In 2002 sloten Frank en zijn vrouw José echter de deuren nadat Frank ernstig ziek werd. Tim overleed een jaar later op slechts 58-jarige leeftijd, dus er waren geen opvolgers meer. In 2017 overleed uiteindelijk ook Frank. Rooymans-Muller had in de jaren vijftig trouwens de eerste sigarettenautomaat van Eindhoven!
Naast de winkel van De Wit hangt een uithangbord van 't Spinnewiel en die winkel biedt "steeds vrij entree" voor een toonzaal waar je "cadeaux" kon kopen. Dat heeft toch meer cchet dan de Action.
Op de foto zien we dat het qua gemotoriseerd verkeer nog niet zo druk was in de stad, de meerderheid verplaatste zich te voet of met de fiets. Ook was het gebruikelijk dat mannen een pet droegen of, als ze wat welgestelder waren, een strohoed of gleufhoed.
Zie o.a. foto's 1867, 3532, 21280 en 51736. (Red.)


Geplaatst op

11-09-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto