Bijdrager Jo Pennings
Jaar: 1996
Locatie 1.:Stratum |211 Irisbuurt |Tongelresestraat
Locatie 2.: Stratum |211 Irisbuurt |Havenstraat
Tongelresestraat 17 - Havenstraat
Beschrijving | Kraakpanden op de Tongelresestraat nr. 17 hoek Havenstraat. RHCe 8443 |
---|---|
Geplaatst op | 04-06-2006 |
Reacties
Naam: Robert W
Heeft er iemand foto's van het grote (kraak-)pand wat hier achter op de foto te zien is? Het had in mijn tijd de naam "pillenfabriek" maar op die zoekterm kan ik niks vinden. ===Beste Robert, dit soort vragen hoort eigenlijk op onze ServiceSite thuis, maar de naam "pillenfabriek" is voor dat pand verklaarbaar. Het was, nadat de Sigarenfabriek Karel 1 was vertrokken onder meer in gebruik als apotheek voor de ziekenhuizen. Tip: zoek op deze site in de groep "Karel 1" = Frans===
Naam: Robert W
O.K. bedankt voor de tip. Dit is echt een goeie site waar ik al uren, dagen op zit te kijken en zoeken naar oud Eindhoven.. Veel heb ik gevonden maar ik heb gezocht op Karel 1 en op Sigarenfabriek etc maar ik vond maar 2 foto's van het Karel 1 gebouw.. Hierdoor leerde ik wel veel over hoe belangrijk de sigarenindustrie voor EHV is geweest.
Naam: Tini van Rooij
Robert, en ook de andere bezoekers van Eindhoven-in-beeld, zoeken met Karel I (de hoofdletter i of de Romeinse I levert meer resultaten op. In het boek "Tot zieken Gezonden" van het Binnenziekenhuis/Catharinaziekenhuis vond ik dat de Apotheek van de Eindhovense ziekenhuizen bij de grote brand bij Karel I in 1971 gespaard is gebleven. De voorraden werden door rookschade afgekeurd maar de apotheek werd korte tijd na de brand weer in gebruik genomen. Later kreeg ieder ziekenhuis weer zijn eigen apotheek en werd het gebouw verlaten. Het is niet ondenkbaar dat het daarna werd gekraakt en de naam "Pillenfabriek" kreeg. Links op de foto kijk je de Havenstraat in. Het hoge gebouw aan de rechterkant van de Havenstraat is het gebouw waarin de Centrale Apotheek was gevestigd. Het werd gehuurd van Karel I.
Naam: Gerard van de Schoot
Langs het laatste huis rechts op de foto heeft in de jaren 50 en 60 de Machinefabriek van Mandigers gezeten. Nadat de machinefabriek van Mandigers verhuisd is heeft er nog een oud papier– / schroothandelaar gezeten, als ik me goed herinner was dat Vorstenbosch. Het jaartal dat Vorstenbosch zich daar gevestigd heeft kan ik me niet meer herinneren. Ik weet nog wel, als mijn vader wat oude koper verzameld had ging hij dat daar naar toe brengen. Maar mijn vader was wel slim, hij keek elke dag in het E.D. want daar stonden bij de beursberichten ook de in– & verkoopprijzen van metalen dus ook de koperprijs. Als de prijs hem aanstond ging hij het koper wegbrengen. ===foto 5917 met commentaren geeft aan dat daar inderdaad Mandigers, maar ook Jan Spoorenberg heeft gezeten. = Frans===
Naam: Arnold van den Ban
In het hoekpand, nr 17, heeft mijn opa een kleermakerij gehad, die is overgenomen door mijn vader. Ongeveer 1956 verhuisden wij naar nr 19 waar tot dan de zusters van Gelder woonden. Op nr 21 woonde indertijd de fam. Keizer en op nr 23 de fam. Riezenbosch. Op nr 25 weet ik niet. Het kan zijn dat in mijn vroege jeugd daar een van de broers Spoorenberg heeft gewoond. Daarachter heeft een van hen wel het atelier gehad. (Hoeden) Ergens na 1966 is daar op dat terrein vd Vorstenbosch gekomen, die woonde op nr 25. Op nr 17 kwam na onze verhuizing de fam. van Esdonk wonen. Hij was fotograaf. Wij zijn in 1966 verhuisd naar Woensel. Wat er naderhand allemaal is komen wonen weet ik niet meer.
Als je de Havenstraat inkijkt grenst aan het pand nr 17 de oude machinefabriek van Mandigers. Die liep achter de huizen door tot de binnenplaats naast Tongelresestraat 25. Voor Mandigers er in kwam zaten de broers van Doorne (jawel, van de DAF) erin, met, ik dacht het begin van de aanhangwagenfabriek. Na Mandigers werd het pand gehuurd door Philips die er opslag hadden. Daarachter heb je de Karel I fabriek. Ik denk dat de verpaupering rond 1985 begonnen is. De huizen waren eigendom van Centraal Woningbeheer.