EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

44907

Bijdrager:

Jaar:

1928

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Stratum-Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tongelre

Beschrijving

Een deel van Tongelre, boven het kanaal, en een beetje Stratum eronder.
Van linksonder naar linksboven loopt de Bleekstraat, die vanaf het Havenhoofd als Nachtegaallaan doorloopt en op de Parklaan uitkomt bij de splitsing met een perkje. Rechtsonder loopt de Tongelresestraat. Links ervan onder het kanaal staan de sigarenfabrieken van Karel I. Zie bijvoorbeeld foto 17596. Die fabriek brandde in 1971 volledig uit (zie bijvoorbeeld foto 36818) en tegenwoordig resteert er alleen nog een muur langs de Tongelresestraat, tussen de brug en de Havenstraat (zie foto 51526).
Boven het kanaal ligt het terrein van de gasfabriek, nu het NRE-terrein genaamd. De gashouders en bijna alle bedrijfsgebouwen zijn verdwenen, maar enkele zijn gerestaureerd en hebben een nieuwe bestemming gekregen. In de bocht van de Nachtegaallaan ligt bij de grootste gashouder de Patrijsstraat. Tussen het Havenhoofd en die gashouder staan nu het gerenoveerde vroegere toonzaalgebouw (nog niet op deze foto) en het kantoorpand van de Gemeentebedrijven dat in de jaren vijftig werd gebouwd. Boven het kanaal staat bij de schoorsteen de stoomtimmerfabriek De Rietvink (zie foto 20152). Langs het kanaal staan nu appartementsgebouwen.
Iets erboven staat het witte fabrieksgebouw van de Picus, dat in de jaren negentig werd gesloopt. Dat fabriekscomplex loopt door tot de Tongelresestraat. Links van het Picus-gebouw loopt de Dommelhoefstraat richting de Fazantlaan en schuin naar rechts omhoog de Treurenburgstraat.
Op de achtergrond loopt het spooremplacement horizontaal door de foto. Op het emplacement staat links een halfrond gebouw. Dat is de locomotievenloods. Zie bijvoorbeeld foto 35828. Ten noorden van het emplacement ligt een nog landelijk Woensel. (Red.)


Geplaatst op

02-08-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto