Fotonr.: 42659
Bijdrager Ronald Otter
Locatie 1.: Strijp |623 Lievendaal
Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Strijp

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Lievendaal

Beschrijving Het oostelijk deel van de Strijpse buurt Lievendaal. In het midden van de foto zien we de nieuwe buurt die in de plaats is gekomen van de zogenoemde Polynormwoningen, vlak na de Tweede Wereldoorlog ontworpen door professor Alexander Horowitz, ingenieur bij Philips. De Polynormwoningen waren bedoeld als noodwoningen tijdens de enorme vraag naar nieuwe woningen in de wederopbouwperiode. De woningen waren snel in elkaar te zetten, als een Meccano-bouwpakket. Later kregen de woningen, die een inpandig keukentje hadden, aan de achterzijde een aangebouwde keuken en werd de oorspronkelijke keuken bij de huiskamer getrokken die daardoor een L-vorm kreeg. Zoals gezegd waren ze bedoeld als noodwoningen en na een jaar of 50 kwamen ze dan ook aan het eind van hun levensduur. In 2009-2010 zijn de Polynormwoningen vervangen door nieuwbouw, waarbij ook het stratenpatroon enigszins werd veranderd. Zo komen de Hamakerstraat en Hendrik Druckerstraat niet meer rechtstreeks op de Johannes Buijslaan uit maar op de nieuwe straat Willem Pompestraat die van oost naar west loopt.

Op de achtergrond het Philips-van Lenneppark. De grond waar dit park ligt was volgens het oorspronkelijke bestemmingsplan bedoeld als bedrijventerrein, maar later is dit veranderd en schonk Philips de grond aan de stad en legde er een modern wandelpark aan.

Rechts, aan de andere kant van de Tilburgseweg in de buurt Drents Dorp, ligt sportpark 't Schoot met op de foto nog de velden van LEW (Legato Eindhoven West, in de volksmond beter bekend als Lomp En Woest). Nu is hier het Urban Sportspark gevestigd. LEW is ter ziele.

Zie ook foto's 9903, 39988 en 53868.
Geplaatst op 29-08-2024