EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

42159

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

234 Tivoli

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kruidenbuurt en Tivoli

Beschrijving

Rechts zien we de Kruidenbuurt volop in de wijkvernieuwing. Woningen zijn gesloopt, straten verdwenen, nieuwe straten aangelegd en nieuwe huizen zijn/worden gebouwd. Het o zo vertrouwde Lavendelplein, eens het kloppend hart van de buurt, is niet meer. Daarvoor in de plaats gekomen is de Lavendellaan die in een veelhoek door de wijk slingert. Bovenaan de foto, bij de kruising Heezerweg - Tivolilaan - Floralaan-Oost, is het nieuwe Kalmoesplein al ge- en bebouwd.
Links staat de toren van de afgebroken St. Jozefkerk, in de volksmond beter bekend als Tivolikerk, er een beetje verloren bij. Het oorspronkelijke plan was de toren te behouden en er appartementen omheen te bouwen in de vorm van de verdwenen kerk. Echter, al dan niet bewust werd Stratum ineens opgeschrikt door een felle uitslaande brand in de kerktoren. Nadat de brand geblust was bleek uit onderzoek dat het vuur de toren zo verzwakt had dat behouden niet meer haalbaar bleek. De toren is daarom alsnog gesloopt.
Linksboven zien we een deel van de wijk Tivoli. Tot 1 april 1972 liep de grens tussen Eindhoven en Geldrop langs Heezerweg, Tivolilaan, St. Petrus Canisiuslaan en schuin door de latere wijk Burghplan naar de Geldropseweg. Tivoli, Gijzenrooi en Riel maakten deel uit van Zesgehuchten, dat weer deel uitmaakt van de gemeente Geldrop (nu Geldrop-Mierlo).
Rechtsboven in het bos liggen de houten Oostenrijkse woningen in het Schuttersbosch, die tijdens de wederopbouwperiode door Philips werden gebouwd als bijdrage aan het oplossen van de woningnood na de Tweede Wereldoorlog.
Zie ook o.a. foto's 903, 42414, en 42416. (Red.)


Geplaatst op

24-01-2024
Geen reacties gevonden bij deze foto