Bijdrager Gemeente Eindhoven (Technische Dienst)
Jaar: 1964
Locatie 1.:Stratum |211 Irisbuurt |Havensteeg*
Havensteeg. (1)
Beschrijving | De Havensteeg liep vanaf de Havenstraat richting Bleekstraat. De foto geeft de situatie kort voor de sloop weer. (RHCe beeldbank 0027112) |
---|---|
Geplaatst op | 22-05-2006 |
Reacties
Naam: Petra Van Laarhoven
Inderdaad, dit stuk werd leeuwenkuil genoemd. Alleen liep de Havensteeg niet van de Havenstraat naar de Bleekstraat, maar naar de Kleine Bleekstraat. Ik weet dit, omdat wij zelf op de Bleekstraat gewoond hebben. Later kreeg deze de naam Vestdijk. Wij hebben daar veel gespeeld, o.a. met de kinderen Duckers, van Duijnhoven, van Weert en van Ierlant.
Naam: Wil van Hout
Het woord stuwadoor was nog niet of pas uitgevonden en als er een schip gelost moest worden verschenen de mennukesputters. Er werd een loopplank aangelegd en de hele inhoud ging met de hand de kade op. Ik zie in gedachten de tobbers nog sjouwen met grote zakken van wel 50 kilo, terwijl de loopplank ritmisch doorboog.
Naam: Jan van der Meulen
Op de bovenzijde van de foto is duidelijk de achterzijde van nog bestaande panden in de Bleekstraat, de fabriekschoorsteen is bijna zeker van de trijpfabriek Leo Schellens. De stenen schoorsteen is een 20 jaar geleden afgebroken en vervangen door een moderne afvoerpijp.
Naam: Petra Van Laarhoven
Ik denk niet dat dit de schoorsteen van de trijpfabriek Leo Schellens is, maar de fabriekschoorsteen van Mignot en de Block. Volgens mij is het huis wat je ziet van de Fam.Hendriks of Fam.Smeets. Deze keken op Mignot en de Block en niet op de trijpfabriek Leo Schellens.
Naam: Arnold Gruijthuijsen
Op de eerste Eindhovense stadsplattegrond van Falk, maar ook op nog wat oudere, komt de Havensteeg uit op de Bleekstraat. De richting klopt wel maar ik herinner mij daar (begin jaren 50) geen doorgang. Wel was er een (gang)pad in de Kleine Bleekstraat, tussen de timmerfabriek van Nonnemaker en de veevoerfabriek van Beelen, dat in de Leeuwenkuil uitkwam. Alles wat niet over de trap ging kwam daarlangs. Het was tevens de achterom voor de Bleekstraten. De huisjes aan de Leeuwenkuil hadden geen achterom. Tussen het eerste en het tweede huis aan de Bleekstraat liep een watertje dat door een rioolbuis onder de Bleekstraat door in de Dommel uitkwam dus daar was ook geen doorgang. Misschien is er veel vroeger een aansluiting op de Bleekstraat geweest maar ik vermoed dat de latere kaartenmakers er niet zelf zijn gaan kijken. Petra wel! De schoorsteen is waarschijnlijk die van Mignot & de Block.
Naam: Fred Looijmans
Ik zit nu met mijn vader, Jan Looijmans van 1921, achter de computer en hij weet dat in het eerste huis rechts de familie Dirks woonde en in het derde huis de familie Straatman. Verderop, niet op de foto, de familie van den Broek. Moeder (weduwe) van de Broek werd Mie Spul genoemd. De zoon noemden ze de Toetjap en daar heeft mijn vader nog wel eens mee gevochten. De Toetjap wist nog wel eens een leren bal te regelen, die kwam dan van het trainingsveld van EVV Eindhoven. We praten nu over de jaren dertig.
Naam: Fred Looijmans
De huizen rechts zijn gesloopt. Ik ben er zojuist met mijn vader wezen kijken en het lijkt erop dat de sloop nog maar onlangs heeft plaatsgevonden. Ook het straatje is verdwenen, er is nu één grote vlakte achter de panden aan de Bleekstraat. De toegang tot de Havensteeg is er nog wel. Ik bedoel de lage muurtjes op de foto met de dwarsmuurtjes, waartussen nog enkele meters met de oude klinkers (kinderkoppen) liggen. Ik heb er voor de zekerheid maar een paar foto's van gemaakt, want voordat je het weet staat er weer zo'n onpersoonlijk modern gebouw.
Naam: Beja Derkx
De Fam Dirks waarover gesproken wordt is niet Dirks maar Derkx. Daar woonde namelijk mijn opa en opoe (Leo en Lucia Derkx Manders) met hun 9 kinderen op nummer 17 (toen heette het overigens Korte Havenstraat) van aug 1931 tot sept 1931. Daarna Havensteeg waar ze tot 1964 gewoond hebben. In dat jaar overleed mijn opa.