EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

41696

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumseind

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Hoppenbrouwers-serie

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stratumseind

Beschrijving

Een foto die tijdens de bevrijding is gemaakt. Twee zusters (van de Gasthuisstraat), meneer Lichteneige, tante Anna, Jacques Thomasse, zus Nel.
<< De bekende winkel met teken- en schildersbenodigdheden was op Stratumseind 30, verhuisde jaren later naar de Willemstraat en ging daar uiteindelijk failliet. (Red.) >>


Geplaatst op

22-06-2023

Reacties:

Datum: 22-06-2023
Naam: bert van herk  
img

Volgens mij kocht Vincent van Gogh hier ook wel eens zijn schildermateriaal als hij in Eindhoven was.


Datum: 23-06-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Goh, voor mijn gevoel is het nog niet zo lang geleden (ongeveer 1992), dat ik daar voor de deur kon parkeren en dan binnen spullen ging halen voor de maquettebouw.


Datum: 23-06-2023
Naam: bert van herk  
img

Ergens op EIB moet een melding staan dat Van Gogh ook verf kocht in Eindhoven, en dat was volgens mij hier. Beste redactie, kunnen jullie dat eens opzoeken, daar hebben jullie vast een betere methode voor dan ik. Ik kan het niet vinden. Ik hoor het wel.


Datum: 24-06-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

Bert van Herk: De winkel voor schildersbenodigdheden van Hoppenbrouwers werd in 1899 geopend door Bart Hoppenbrouwers als drogisterij Hoppenbrouwers. Toen was Vincent van Gogh al 9 jaar overleden. ‘Steendrukkerij Johannes Gestel & Zn’ aan de Lange Dijk (Vestdijk) werd wel regelmatig bezocht door Vincent van Gogh om drukinkten te krijgen die hij verwerkte in zijn prenten en schilderijen. Hij was bevriend met kunstenaar en lithograaf Dimmen Gestel. Samen met o.a. Anton Kerssemakers en Antoon Hermans zat Dimmen in een clubje dat les kreeg van Vincent. Vincent kreeg bij Gestel een lithografische steen waarop hij met lithografisch krijt de ‘Aardappeleters’ tekende.


Datum: 25-06-2023
Naam: bert van herk  
img

Steendrukkerij Johannes Gestel & Zn, en schildersbenodigdheden van Hoppenbrouwers heb ik verwisseld. Daar heb ik mij in vergist. Ik wist wel dat Van Gogh zijn spullen wel eens in Eindhoven haalde. Ik dacht bij Hoppenbrouwers, maar ja wat wil je. Ik ben ook geen 72 meer..Bedankt voor de correctie.


Datum: 25-06-2023
Naam: Bert van Diepen  
img

In het 19e-eeuwse boerendorp Nuenen vond Van Gogh uiteraard geen geschikte winkel. Zijn teken- en schilderspullen kocht hij in Eindhoven, vooral bij de firma Baijens aan de Rechtestraat (de eigenaar was een verdienstelijk amateurschilder) en ook wel eens verder in de straat bij Van Piere.


Datum: 29-06-2023
Naam: hans van melis  
img

Een steendrukkerij was geen leverancier van verf. Drogisterij Baijens van de Kleine Berg wel. Zie foto 9276.


Datum: 30-06-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Baijens was ook min of meer een drogisterij. En je kon er ook van alle soort chemicaliën kopen. Waren het niet een zus met twee broers, die in de winkel stonden? Volgens mij had hier ooit ook de fam. Peijnenburg hun kruidenierswinkel. Zij zijn verhuisd naar de Rivierstraat en zette hun winkel voort als VéGé.


Datum: 02-07-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

Voor informatie over Steendrukkerij Gestel en Vincent van Gogh zie  vincentvangogheindhoven.nl/vincent-in-eindhoven/familie-gestel/