EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

41418

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Havenhoofd

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Eindhovens Kanaal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Haven Eindhovensch Kanaal

Beschrijving

Het havenhoofd van het Eindhovensch Kanaal met links de Kanaaldijk-Zuid en rechts het huidige NRE-terrein. Op de achtergrond zien we de Paterskerk met daarvoor het Gymnasium Augustinianum en de Studentenkapel. Rechts zien we de gasketel met daarop de bekende Persil-reclame. Die gashouder was na de bouw in 1932 de grootste van Nederland en stond er tot hij in 1941 bij een bombardement in brand vloog en daarna werd gesloopt.
Het is een stuk bedrijviger dan op foto 41415. De kraan links is een van de kranen op rails, die werden gebruikt voor het lossen van vooral zand en grind uit de binnenschepen.
Tegenwoordig kennen we dit gebied, met uitzondering van de Paterskerk en omgeving, niet meer terug: links ligt nu de wijk Havenkwartier en rechts het NRE-terrein, waar dicht bij het knaal appartementsgebouwen staan en de gemeente Eindhoven het vroegere NRE-gebouw in gebruik heeft. Men vindt daar ook het Erfgoedhuis waar onder meer Eindhoven in Beeld gevestigd is.
Eindhoven heeft het kanaal tussen 1843 en 1846 op eigen kosten laten graven nadat de Zuid-Willemsvaart aan de stad voorbij was gegaan (de provincie Noord-Brabant besloot de Zuid-Willemsvaart door Helmond aan te leggen) en men hier toch mee verbonden wilde zijn. Het Eindhovensch Kanaal is 13,9 km lang. (Red.)


Geplaatst op

20-04-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto