EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

41327

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

225 Eikenburg

Straat:

Aalsterweg

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

St Joseph Ziekenhuis

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
St. Josephziekenhuis

Beschrijving

In de binnenstad aan de Vestdijk/Ten Hagestraat was al het Binnenziekenhuis, maar dat werd te klein en te oud. Daarom moest er een tweede ziekenhuis komen. Dat werd al in 1915 onderkend, maar pas in 1928 werd het nieuwe Sint Josephziekenhuis gebouwd aan de Aalsterweg 293. Het werd ontworpen door het bureau van architect Eduard Cuypers. Het complex had veel lange gangen, die naar de paviljoens voerden en symmetrisch waren aangelegd. Ook was er een tuin waarin zich onder meer een Lourdesgrot bevond. In 1932 werd het ziekenhuis geopend en tot 1986 vormden de Kleine Zusters van de Heilige Joseph de verpleegkundige staf.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ziekenhuis in 1940 korte tijd gevorderd door de bezetters om als militair hospitaal (Feldlazarett) dienst te doen. Dit werd overgeplaatst naar 's-Hertogenbosch. In februari 1944 werd het opnieuw gevorderd. Na de bevrijding op 18 september 1944 werd het gevorderd door de geallieerden. Op 16 mei 1945 kwam het ziekenhuis weer ter beschikking voor de Eindhovense bevolking.
In 1991 werd het gebouwencomplex gesloopt, nadat het ziekenhuis verplaatst was naar Veldhoven. In 2002 fuseerde het met het Diaconessenhuis tot Máxima Medisch Centrum (MMC). Op de plek van het ziekenhuis is later een appartementencomplex gebouwd. In een plantsoen tussen de ventweg en het gebouw zijn de letters neergezet die vroeger aan de gevel de naam van het ziekenhuis vormden.
Vergelijk deze foto even met 41328. Het terreintje op de voorgrond is daar heel anders. Weet iemand misschien het jaar van deze foto of van beide foto's? (Red.)


Geplaatst op

03-04-2023

Reacties:

Datum: 03-04-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

En uiteindelijk werd er een kiosk op gebouwd. Dus daarvan ook meteen maar het jaar.