Bijdrager Peter Vermeulen
Locatie 1.:Strijp |612 Philipsdorp |PSV-laan/Mathildelaan*
Onderwerp.: Gebouwen |Bioscopen / Theaters / Muziekcentra |POC / Philips Schouwburg
Mathildelaan POC
Beschrijving | In 1909 kocht Philips langs het spoor een terrein van Baron Van Tuyll van Serooskerken, met de bedoeling er woningen te bouwen, maar omdat er nog pachtrecht op de grond zat, konden er geen woningen worden gebouwd. Het terrein werd bestemd voor ontspanning. Op het westelijke deel werd in 1913 een voetbalveld ingericht voor de voetbalverening PSV die in dat jaar door Philips werd opgericht. Het oostelijke deel van het terrein kreeg een meer sociaal- culturele bestemming. Hier kwam in 1923 eerst de Philips kleuterschool, in 1926 de Philips Lagere School. In 1929 werd in opdracht van Philips het Philips Ontspanningsgebouw gebouwd, naar een ontwerp van architect J.W. Hanrath. Hierin was ook de Philips-bibliotheek gevestigd. In 1934 werd de eetzaal verbouwd naar een tweede toneelzaal. en kreeg het gebouw de naam Philips Schouwburg. Aanvankelijk was het theater alleen bestemd voor personeel van Philips, maar gaandeweg werden ook niet- werknemers toegelaten. In de Tweede Wereldoorlog is het gebouw gevorderd door de Duitsers en na de bevrijding is het een tijd gebruikt als rooms-katholieke noodkerk en daarna weer als theaterzaal. Tot 1967 golden de Philips Schouwburg en Katholiek Leven als de belangrijkste theaters van de stad. Na nog een verbouwing in 1968 werd het gebouw het Philips Ontspanningscentrum (POC) genoemd. Tot het complex behoorde ook de Philips Jubileumhal. Deze hal werd gebouwd in 1951 voor een tentoonstelling ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Philips en later nog diverse malen verbouwd. Deze Jubileumhal werd voor uiteenlopende doeleinden gebruikt: als sporthal, voor circusvoorstellingen en voor het kinderfestijn Wonderland. Vanaf 1994 werden de gebouwen van het POC allemaal gesloopt en kwam er eerst een parkeerterrein ten behoeve van het nabijgelegen Philips Stadion. In 1996 werd er het zogeheten Eurobuilding gebouwd, een kantoorcomplex dat verbonden was met het Philips Stadion. Op het resterende terrein werden vanaf 2008 woningen gebouwd. (Red.) |
---|---|
Geplaatst op | 22-02-2023 |
Reacties
Naam: bert van herk
De Jubileumhal werd voor uiteenlopende doeleinden gebruikt: als sporthal, voor circusvoorstellingen en voor het kinderfestijn Wonderland. Kwam Wonderland maar weer eens terug, vooral nu. Geef kinderen een prachtige vakantie, zeker voor die die het niet zo breed hebben, net als ik in die jaren. Dat kan mooi in het Beursgebouw als alle bedrijven die daarin geïnteresseerd zijn hutje bij mutje leggen. Met wat subsidie moet dat lukken en wordt het een onvergetelijke week voor die kinderen. Jammer dat zo'n mooi gebouw gesloopt is, zoals zo vele.
Naam: Henny van Laarhoven
De Philipsbibliotheek was ook voorzien van boeken die op de katholieke index ‘librorum prohibitorum’ stonden, dus door de kerk 'verboden' waren voor katholieke lezers. Er werd wel vermeld of ze geschikt waren voor katholieken. Het werd aan de persoon zelf overgelaten of het boek ook gelezen werd. Ook niet-Philipswerknemers konden lid van de bibliotheek worden. Het werd een groot succes.
Naam: Paul van der Cingel
Langs het spoor vanaf de Emmasingel/Parallelweg tot de kloktoren was vrijwel ononderbroken Philipsterrein. Tussen Elisabethlaan en De Jonghlaan lag begin 20ste eeuw een groot stuk nog onbebouwd terrein. In 1913 werden daar feestelijkheden georganiseerd wegens 100 jaar koninkrijk. (Onze eerste koning, Lodewijk Napoleon (1806-1810), wordt nog wel eens genegeerd hoewel hij echt onze eerste koning was.) Op dat terrein zou het veld en later stadion van PSV (opgericht op 31 augustus 1913, de verjaardag van Koningin Wilhelmina) komen en later het Ontspanningsgebouw en de Philips kleuterschool. In 1951 werd vlak bij de De Jonghlaan de jubileumhal gebouwd ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Philips. In die hal waren was toen een tentoonstelling van allerlei technische toepassingen die Philips toen groot maakten.