EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40705

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

225 Eikenburg

Straat:

Aalsterweg

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Bijzonder Onderwijs / Pensionaten

Onderwerp 3.:

Pensionaat, Eikenburg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Eetzaal Eikenburg

Beschrijving

De eetzaal van pensionaat Eikenburg. De geschiedenis van dit internaat gaat terug tot 1894, toen de Broeders van Liefde uit Schijndel het terrein, dat voorheen het landgoed was van jonkheer Van der Beken Pasteel (1789-1864), kochten van de Paters Redemptoristen, die het landgoed sinds 1881 in handen hadden. Vanaf 1895 werden er door de Broeders van Liefde vleugels bijgebouwd.
De naam Eikenburg werd in 1920 aan het complex gegeven. In 1922 werd Eikenburg uitgebreid met een kapel en het bekende ruiterstandbeeld van St. Joris en de draak.
Eikenburg begon als jongensinternaat met school voor lager en uitgebreid lager onderwijs, evenals een broederopleiding. Later werden ook meisjes toegelaten.
In de hoogtijdagen had Eikenburg wel 350 leerlingen maar omdat dat aantal langzaam terugliep werd het internaat in 1996 opgeheven. De paviljoens op het terrein worden nu gebruikt door verschillende instellingen op het gebied van onderwijs, gezondheid en welzijn, variërend van een opvang voor verstandelijk beperkten tot een hospice. Ook is er een, deels openbaar toegankelijk, zwembad. In 2001 verrees tevens het Broederhuis, waar de hoogbejaarde paters van hun laatste levensjaren mogen genieten. Sinds 2013 zijn er in het hoofdgebouw 70 sociale huurwoningen. (Red.)


Geplaatst op

30-11-2022
Geen reacties gevonden bij deze foto